torstai 9. heinäkuuta 2020

Lyhyesti pitkistä linkeistä ja vähän muustakin

Ahvenlammelta alkanut, ilman lumikenkiä tehty keväinen lumikenkäilyretkemme jäi Silmäsuon osalta hiukan vajaaksi. Kun minulla oli toukokuussa muutakin asiaa samaan suuntaan, päätin käydä katsomassa, miltä Silmäsuon luonnonsuojelualue näyttää.

Vaikka Ahvenlammen pysäköintipaikkaa ei näy retkikartta.fi -palvelussa, paikan päällä opasteet ovat mainiot, ja alueen varustus on muutenkin hyvällä tasolla.


Tässä vaiheessa lienee paikallaan lausua pari sanaa karttalinkeistä, joita myös yllä käytin.  

Retkikartta-palvelu on hiljattain uudistunut, ja tässä yhteydessä myös karttalinkkien muoto näkyy muuttuneen.  Minun ja ehkä monen muunkin kannalta ongelmallista on se, että uusi palvelu ei enää osaa avata linkkejä, jotka on luotu vanhan palvelun aikana.  Toisin sanoen kaikki blogissani olevat vanhat karttaviittaukset ovat nyt rikki.

Vanhojen linkkien päivittäminen uuteen muotoon on työlästä, käytännössä liki mahdoton tehtävä.  Lähetinkin Retkikartta-sivuston kautta palautetta, jossa toivoin, että uuteen palveluun lisättäisiin tuki sivuston aiemmin tuottamille karttalinkeille.

Minulle ystävällisesti vastattiin ja kerrottiin, että toivomaani ominaisuutta ei ole mahdollista toteuttaa.  Ongelma kumpuaa vanhan sivuston generoimista pitkistä URL:istä, jotka eivät luotettavasti toimi eri selain- ja käyttöympäristöissä.

Epäilemättä tämä pitää paikkansa, mutta ohjelmistosuunnittelijana en täysin ymmärtänyt, miksi yhteensopivuutta ei voisi toteuttaa siinä määrin kuin se on mahdollista.  Ovathan ne linkit toimineet tähänkin asti ainakin pöytäkoneissa.

Mietin hetken, pitäisikö blogini vanhoja linkkejä sittenkin alkaa korvaamaan uusilla, mutta... ei, käytän nekin vuodet mieluummin vaikka retkeilyyn. 


Ahvenlammen laavulta poistui saapuessani juuri yksi perhe, ja itsekin loikin laavun ohi muutaman sadan metrin päässä olevan suon suuntaan. Toiveissa oli, että infotauluun merkitystä lintutornista voisi hetken tarkkailla suon elämää.

Uudehko lintorni oli rakennettu melko kauas suon reunasta...


... ja lintuja olikin oikeastaan helpompi tarkkailla pienen suon poikki meneviltä pitkospuilta. Vaikka torni lienee tarkoituksella sijoitettu vähän etäämmälle, luonnonsuojelualueella ei näyttänyt olevan kulkurajoituksia.


Munivaa joutsenparia ja muutamaa pienempää lintua lukuunottamatta suo oli autio ja tyhjä.  Odotin näkeväni enemmän, mutta eivätpä minun odotukseni lintuja kiinnosta.


Ahvenlammelta poistuttuani minulla oli vielä hiukan ylimääräistä aikaa, jonka ajattelin kuluttaa Telkkämäessä. Muistan käyneeni siellä ennenkin, mutta jostain syystä vierailusta ei ole tallessa yhtään kuvaa.


Nyt joka tapauksessa päätin kiertää mäen lounaispuolella menevän lyhyen luontopolun, Rietulan kierron. Purojen lomassa ja paikoin heinikkoisessa maastossa etenevä polku herätti minussa punkkihuolia, mutta itse otuksia en silti kohdannut. Heinäkin tosin oli vielä matalaa.


Lopuksi kävin vielä kuikuilemassa museotilan pihamaalla. Rakennukset olivat kiinni, joko koronan vuoksi tai jostain muusta syystä, mutta ulkosalla olikin viihtyisämpää.


Muistelen, että edellisellä kerralla tilan viereisellä niityllä laidunsi eläimiä, lehmiä kai, mutta nyt niitä ei näkynyt. Vain joku rastas huuteli minulle puusta, ja tuntui olevan sitä mieltä, että voisin jo lähteä.

2 kommenttia:

  1. Karttalinkit ovat ongelmallisia. Joitakin vuosia sitten sama tilanne oli Karttapaikalla. Linkit muuttuivat eikä vanha linkitys toimi enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siltä se näyttää. Vaikka lähtökohtaisesti voisi ajatella, että karttalinkit ovat helpompia tapauksia, koska ne eivät viittaa mihinkään kiinteään kohteeseen, vaan sisältävät vain parametreja. Tosin vähän tällaisia ensimmäisen maailman ongelmiahan nämä ovat...

      Poista