torstai 31. joulukuuta 2020
Pientä varmistelua
tiistai 29. joulukuuta 2020
Keitaalle
torstai 24. joulukuuta 2020
keskiviikko 23. joulukuuta 2020
Vuoden loppusuora
Joulua tuuttaa taas. Tänä vuonna teimme - ensimmäistä kertaa - päätöksen, että yhtään joululahjaa ei osteta. Ajatus ei alunperin ollut minun, mutta olen siihen erittäin tyytyväinen. Lahjojen ostaminen on rasittavaa, kun mistään ei varsinaisesti ole pulaa.
Kohta taakse jäävä vuosi on muutenkin ollut poikkeuksellinen, ensisijaisesti tietysti koronan vuoksi. Olen maaliskuusta asti tehnyt töitä kotona, enkä enää edes kaipaa konttorille. Siinä, että ajaa päivittäin muutaman kilomerin päähän tekemään sellaisia asioita, jotka voi aivan hyvin tehdä kotonakin, ei oikeastaan ole mitään järkeä.
Jotta hommat etenevät sujuvasti kotonakin, vaihdoin 200 mbps-nettiyhteyden 400-megaiseksi. Lisäksi päivitin jo muutaman vuoden käytössä olleen Google Wifi -järjestelmämme uudempaan Google Nest -versioon. Jostain syystä niiden saatavuus oli Suomessa pitkään heikko, vaikka järjestelmän julkaisusta on jo yli vuosi. Verkkokauppa.com:sta sentään löytyi muutama kappale.
Konttorin sijaan mieli aika ajoin haikailee pohjoiseen, josta käsin myös etätyöt onnistuisivat, tai niin ainakin toivon. Viime talvi ei ollut hyvä hiihtotalvi, eikä nykyinen välttämättä ole yhtään parempi. Vuokramökki tai hotellihuone riittävän pohjoisessa toisi hiukan eloa tällekin rintamalle.
Tämä mielessäni tutustuin jo aiemmin Lapland Hotels -ketjun etätyöpaketteihin. Ongelma kuitenkin oli, että paketit olivat... no, melko kalliita (mielestäni). Niihin oli väkisin pakattu mukaan kaikenlaista turhaa hissilipuista fatbike-paketteihin. Ainakaan hissillä matkustaminen ei ole sellainen elämys, josta olisin valmis maksamaan yhtään mitään.
Sittemmin tarjolle on tullut myös edullisempia vaihtoehtoja, jotka sisältävät vain olennaisen eli pelkän majoituksen, jopa ilman aamiaista. Silti majoitukseen saa uppoamaan saman verran kuin mitä kuukaudessa ehtii tienata, mutta ehkä asiasta on mahdollista päästä yli, jos sitä ei aktiivisesti ajattele. Ja hiihtämisen voi tietysti aina laskea credit-puolelle.
Muutenhan etätöiden tekeminen on verrattain edullista. Sen jälkeen kun puoli vuotta remontissa ollut lähikauppamme avasi jälleen ovensa, oma elinpiiri on entisestäänkin kaventunut. Lähikauppaa kauemmaksi on harvoin asiaa, mitä nyt joskus saatan juoksulenkillä pyörähtää oman kuplan ulkopuolella. Auton käynnistän joskus ihan vain varmistaakseni, että se yhä toimii.
Kuten yllä olevasta voinee päätellä, koronavuosi on omalta osaltani edennyt aika mukavasti. Terveyteen liittyviä murheita ei kukaan tietysti toivo, mutta jos tämä on uusi normaali, en enää kaipaa sitä entistä.
sunnuntai 20. joulukuuta 2020
Puhutaanko vielä säännöistä?
Olen kuluvan viikonlopun aikana pähkäillyt aika paljon EU:n dronesäännöksiin liittyviä juttuja. Ehkä vähän liikaakin, koska koko asia on alkanut jo ärsyttää.
Lähtökohtaisesti suhtaudun uusiin säännöksiin positiivisesti. Mutta kun asiaan tutustuu tarkemmin, herää tunne, että hyvään lopputulokseen olisi saatettu päästä vähemmälläkin kohkaamisella. Eivät kansalliset säädöksetkään aina ole yksinkertaisia, mutta EU-versio on paikoin melkoista huttua.
Ärsyyntyminen saattaa johtua myös siitä, että säännöksistä syntyy helposti erilaisia tulkintoja. Juuri kun on lukenut ja ymmärtänyt yhden, eteen putkahtaa jostain toinen täysin ristiriitainen tulkinta, ja lopputuloksena on syvä hämmennys.
Mielestäni rajoituksista olisi voitu tehdä tiukempiakin, jos kokonaisuus olisi ollut yksinkertaisempi. Suomessa olisi esimerkiksi voitu hyödyntää taajama-käsitettä, koska sen tuntevat kaikki, ja taajamassa lennättämiseen liittyvät riskit ovat suuremmat kuin taajaman ulkopuolella.
Arvatenkin tämä olisi ollut EU-mittakaavassa vaikeaa, koska koko Keski-Eurooppahan on yhtä hemmetin taajamaa. Toisaalta helppohan säädöksiä on arvostella, kun ei tiedä, mitä kaikkea niiden taakse kätkeytyy.
Olen sittemmin kahlannut läpi myös drone-teoriakokeeseen liittyvän itseopiskelumateriaaliin. Traficomin laatima materiaali on kohtuullisen hyvää ja mielenkiintoistakin, mutta on siinä omat puutteensa. Materiaalia on taidettu näin loppuvuodesta kasata aika kiireellä.
Mielestäni yksi sääntöihin liittyvä ongelma on se, että monia niistä ei pysty maalaisjärkisesti johtamaan mistään. Ei ainakaan sillä tarkkuudella, että niitä olisi helppo noudattaa.
Esimerkki: A2-alakategorian mukaisesta toiminnasta sanotaan seuraavaa:
"Nämä dronet saavat painaa enintään 4 kilogrammaa, eikä niillä saa lentää satunnaisten ihmisten tai väkijoukkojen yläpuolella. Niillä saa kuitenkin lentää ihmisten lähelle vähintään 30 metrin vaakasuoralla etäisyydellä, tai 5 metrin etäisyydellä, jos matalanopeus-tila on aktivoitu. Jos dronen lentokorkeus on suurempi kuin 30 metriä, tulee etäisyyttä ihmisistä vastaavasti kasvattaa 1:1 –säännön mukaisesti."
Kuka muistaa tämän kaiken, jos matkassa on useita erilaisia drooneja? Ja mitä tuo 1:1 -sääntö käytännössä tarkoittaa? Jokainen korkeusmetri lisää vaadittavaa vaakaetäisyyttä metrillä? Ei kuulosta lentotilannetta ajatellen kovin helpolta.
Traficomin materiaalissa puhutaan myös itse (ts. yksityisesti) rakennetuista drooneista. Asia kietoutuu kiusallisesti siihen, miten ja millaisilla drooneilla saa vuoden 2023 alusta lähtien lentää. Sivuston etusivulla lukee näin:
"Alle 250 gramman painoista dronea saa käyttää Avoin A1 kategorian ehtojen mukaisesti myös siirtymäaikojen jälkeen"
... mutta opiskelumateriaalissa A1-alakategoriasta todetaan hämäävästi:
"Yksinkertaistetusti, alakategoria A1 sisältää toiminnan kevyimmillä droneilla: dronen suurin paino on olle 900 gramma. Ensisijaisesti C0- ja C1-hyväksytyt dronet, mutta myös enintään 250 gramman painoiset itse rakennetut dronet."
Siis eikö tehdasvalmisteisilla, C-hyväksymättömillä alle 250 gramman drooneilla saakaan lentää vuoden 2022 jälkeen? Ovatko itse rakennetut laitteet jotenkin parempia? Ei ole helpoksi tehty tätä!
Häiritsevää on myös se, että etenkin painorajoista puhuttaessa käsitteet alle/enintään ja vähintään/yli menevät välillä iloisesti sekaisin, mikä aiheuttaa moniselitteisyyttä.
Monessa kohden myös puhutaan "avoimen luokan drooneista", vaikka toisaalla annetaan ymmärtää, että avoin/erityinen/sertifioitu-kategoriat liittyvät pikemminkin tapahtuvaan toimintaan kuin itse laitteeseen.
Säännökset eivät muutenkaan ole peruskuluttajaa ajetellen aivan yksinkertaisia. C1-luokiteltujen laitteiden 900 gramman painorajasta A1-kategoriassa todetaan:
"Jos dronesi on C1-luokiteltu, sen suurin sallittu lentonopeus on 19 m/s. Yleisenä periaatteena suurin sallittu lentopaino on 900 grammaa. Kuitenkin, jos dronesi ei välitä energiaa enempää kuin 80 joulea törmäyksessä suurimmalla nopeudella, drone voi olla painavampi kuin 900 grammaa."
Tähän kannattaa mummonkin kiinnittää huomiota, kun valitsee kopteria pukin konttiin. (Vinkki mummolle: Ota laskin mukaan. Energian voi laskea kaavalla E = ½ mv². Pakkauksessa olevan km/h-lukeman voi muuntaa metreiksi sekunnissa jakamalla sen 3,6:lla.)
Entäpä lentovalmistelut sitten? Niihin liittyvät ohjeet ainakin ovat selkeät:
"Käy suunniteltu lentoreitti läpi kaikkien osallisten kanssa. Varmista, että lähtöalueella ei ole esteitä eikä ihmisiä, ja että alueella on tiedotettu lentotoiminnasta. Kauko-ohjaajan tulisi käyttää huomioliiviä ja mahdollisuuksien mukaan laittaa kyltti lentotoiminnasta. Lähtö- ja laskualue on hyvä merkitä huomiokartiolla tai lippusiimalla."
Toivottavasti tässä sentään on kyse lähinnä taajamassa tapahtuvasta lennättämisestä. Itse en ainakaan ala metsässä mitään kartioita kantamaan. Ja vaimoa ei kopterin lentoreitti voisi vähempää kiinnostaa.
Vaikka erilaisia sääntöjä luulisi olevan tarpeeksi, en löytänyt yksiselitteistä ohjetta sille, kuinka etäälle droonin saa maksimissaan lennättää. Olen tähän asti pitänyt jotenkin kohtuullisena rajana 500 metrin etäisyyttä, mutta se ei varsinaisesti perustu mihinkään.
Käytännössä moni drooni ei puolen kilometrin päästäkään erotu juuri lainkaan. Jos johonkin olisi toivonut hiukan suuntaviivoja, niin tähän!
Voisi ajatella, että asia olisi merkityksellinen jo siitäkin syystä, että jos droonia ei näe kunnolla, silloinhan se on... näköyhteyden ulkopuolella. Ja tällöin lennättäminen ei enää ole avoin-kategorian mukaista toimintaa, vaan siihen tarvitaan lupa.
lauantai 19. joulukuuta 2020
Muutosten jälkeen
Kun on nukkunut yön yli ja mieli hiukan rauhoittunut, EU-säädöksiin liittyvää asiaa on helpompi tutkia. Edellisen bloggaukseni kirjoitusprosessi häiriintyi pahasti löydettyäni droneinfo.fi-sivustolta tietoa, joka oli sinne juuri lisätty. Tämä johti vähän hätäisiin tulkintoihin, joten palataanpa asiaan vielä uudestaan.
Droonin jo omistavaa - tai sellaista kenties hankkimassa olevaa - harrastajaa kiinnostaa tietysti tämä: mitä tapahtuu nykyisille laitteille, joissa ei ole uuden asetuksen edellyttämiä C-hyväksymismerkintöjä (C0 .. C4). Saako niitä lennättää siirtymäajan jälkeen, siis vuoden 2023 alusta alkaen?
Edellisessä kirjoituksessa esittämäni tulkinta oli, että vanhoja drooneja ei saa siirtymäajan jälkeen lennättää lainkaan, ainakaan ilman ammattikäyttöön verrattavissa olevaa lupaprosessin läpikäymistä.
Onneksi tilanne ei lopulta taida olla ihan näin paha, koska droneinfo.fi kertoo myös:
"Alle 250 gramman painoista dronea saa käyttää Avoin A1 kategorian ehtojen mukaisesti myös siirtymäaikojen jälkeen. Kauko-ohjaajan tulee tutustua laitteen käyttöohjeeseen, mutta verkkotentin suorittaminen ei ole välttämätöntä, vaikkakin suositeltavaa."
"Alle 25 kg:n painoista dronea saa käyttää Avoin A3 kategorian ehtojen mukaisesti myös siirtymäaikojen jälkeen. Kauko-ohjaajan tulee suorittaa verkkotentti."
Avoimen kategorian alakategoriat luokittelevat lennättämisen ensisijaisesti siihen liittyvän toimintaympäristön mukaan:
- Avoin A1 -kategoria: "Lentäminen sallittu myös tiheästi asutuilla alueilla satunnaisten ihmisten, mutta ei ihmisjoukkojen päällä."
- Avoin A3 -kategoria: "Lennot harvaan asutuilla alueilla kaukana lentokentistä."
Avoin A3-kategoriassa pieneenkin drooniin täytyy käytännössä suhtautua samalla vakavuudella kuin 20-kiloiseen järkäleeseen, eli niin että...
"... toiminta suoritetaan turvallisella vaakasuoralla etäisyydellä, joka on vähintään 150 metriä asuin-, liike-, teollisuus- tai virkistysalueilta" (EU 2019/947)
Nämä ehdot huomioiden vanhaakin droonia saanee siis edelleen lennättää myös vuodesta 2023 eteenpäin, mutta ei välttämättä yhtä lähellä ihmisten ilmoja kuin saman kokoista, uuden asetuksen mukaisesti merkittyä droonia. Ja tentti täytyy pääsääntöisesti suorittaa.
Omaa käyttöäni ajatellen lievennys on merkittävä, koska lennätän pieniä droonejani pääasiassa korvessa. Taajama-alueella 150 metrin etäisyysvaatimus voi tietysti rajoittaa toimintaa jonkin verran.
Toinen ulospääsy 2023-pulmasta saattaisi olla se, että valmistajat voisivat takautuvasti hyväksyttää nyt markkinoilla olevat laitteet uuden säännöksen mukaisesti. Tämä tietysti edellyttäisi, että laitteet täyttävät tietyt tekniset vaatimukset, mutta nykydroonien ominaisuudet huomioiden tämä saattaisi rajoitetusti olla mahdollista.
Ei ole varmaa, tuleeko näin tapahtumaan, mutta ainakin DJI on väläyttänyt tutkivansa tällaista vaihtoehtoa. Tämä tietysti olisi käyttäjille mieluisinta, vaikka mieleen nouseekin epäily, että vanhojen laitteiden leimaamisen sijasta valmistajat mieluummin myyvät kuluttajille uusia C-merkittyjä laitteita.
No, vuoteen 2023 on vielä aikaa, ja voi olla, että omakin mieli ja laitekanta ehtii siihen mennessä muuttua monta kertaa.
perjantai 18. joulukuuta 2020
Muutosten edessä
Droonien lennättämiseen liittyvät säännöt ovat jälleen muuttumassa. Tällä kertaa muutospaine tulee EU:n suunnasta, joten tarkoitus lienee yhtenäistää säännöksiä eri maissa.
Yritän tässä kirjoituksessa hiukan jäsennellä edessä olevia muutoksia. Olen pintapuolisesti tutustunut uuteen asetukseen (EU 2019/947), ja ymmärtämisen tueksi lukenut myös sitä käsittelevän jutun droneinfo-sivustolta. Tulkintani siis pohjautuu näihin molempiin.
Aiheesta on jo kirjoitettu muuallakin, joten tarkastelen asiaa lähinnä oman harrastukseni näkökulmasta. Alla oleva teksti ei siten päde kaikenlaiseen lennätystoimintaan, ja saattaa muutenkin sisältää virheitä.
Mikä muuttuu?
- Suurin sallittu lennätyskorkeus lentoaseman lähialueen ulkopuolella on 120 m (aiemmin 150 m)
- Ohjaajan on mahdollisesti (droonin painosta riippuen) suoritettava verkkotentti (netissä) ja lisäteoriakoe (valvotussa luokkahuoneessa)
- Droonin käyttäjän on rekisteröidyttävä
- Droonin paino vaikuttaa siihen, kuinka lähellä muita ihmisiä laitetta saa lennättää
Siirtymäkausi
Muutokset tulevat voimaan vuoden 2021 alusta, mutta niihin liittyy kahden vuoden siirtymäaika, joten täysipainoisesti ne otetaan käyttöön vasta vuodesta 2023 alkaen.
Tätä blogitekstiä kirjoittaessani asiat yllättäen muuttuivat, tai ainakin droneinfo.fi-sivustolla olevaa tietoa olennaisesti päivitettiin. Olin jo kertaalleen kirjoittanut oman tekstini näin:
Droneinfo.fi: "Itsekseen harrastavat dronen/lennokin lentäjät alkavat noudattaa EU:n droneasetusta heti sen tullessa sovellettavaksi 1.1.2021. Heidän osaltaan EU:n droneasetuksessa ei ole siirtymäaikaa. Seuraavassa kappaleessa esitetyt laitekohtaiset siirtymäajat koskevat kuitenkin myös heitä."
Seuraavassa kappaleessa sanotaan: "OPS M1-32 mukaan toimivat voivat siirtymäaikana noudattaa siinä määriteltyjä painorajoja. Tässä luetellut painorajat koskevat niitä laitteita, jotka eivät ole CE merkitty EU:n droneasetuksen (EU) 2019/945 mukaisesti."
Tulkitsen tämän niin, että vanhojen droonien (joita ei ole CE-merkitty uuden EU-asetuksen mukaisesti) omistajat noudattavat vuosina 2021 - 2022 siirtymäaikaan liittyviä rajoituksia. Uusien droonien (jotka on CE-merkitty uuden EU-asetuksen mukaisesti) omistajien sen sijaan täytyy alkaa noudattaa uutta asetusta heti eli vuoden 2021 alusta. Vuodesta 2023 alkaen kaikki noudattavat uutta asetusta.
Uudet CE-merkinnät ryhmittelevät droonit niiden painon ja ominaisuuksien mukaan luokkiin C0 ... C4. Näin merkittyjä laitteita ei tosin vielä taida olla.
Juuri kun olin julkaisemassa tekstiä, huomasin droneinfo.fi-sivustoa päivitetyn. Keskeisin muutos oli tämä:
"EU:n droneasetuksessa on myös laitteita koskevia siirtymäaikoja. Uusien, myynnissä olevien dronejen tulee olla CE-merkittyjä 1.1.2023 mennessä. Tämän jälkeen vanhoja, CE-merkitsemättömiä droneja voi käyttää vain rajatusti."
En ole ihan varma, mitä rajatusti tässä yhteydessä tarkoittaa, mutta ilmeisesti erikseen haettava toimintalupa ainakin vaaditaan:
"Luvasta vapaassa toiminnassa sallitaan 1.1.2023 jälkeen vain CE merkittyjä droneja edeltävän taulukon mukaisesti."
Edeltävässä taulukossa puhutaan vain uusista CE-merkinnöistä C0 ... C4. Toisin kuin aiemmin annettiin ymmärtää, vanhoista drooneista näyttää siis siirtymäkauden jälkeen tulevan liki lainsuojattomia! Kauko ei arvosta tällaista asetusta.
Rajoitukset siirtymäkauden aikana
Siirtymäkauden (2021 - 2022) aikana alle 500 grammaa painavien droonien lennättämiseen ei liity koulutusvaatimusta, mutta droonia saa lennättää korkeintaan satunnaisten ihmisten - ei siis ihmisjoukkojen - päällä.
Vähintään 500 grammaa painavien laitteiden lennättäjien täytyy suorittaa verkossa tehtävä teoriakoe ja siihen mahdollisesti liittyvä, valvottu lisäteoriakoe. Lennättäminen ihmisten tai ihmisjoukkojen päällä ei ole sallittua (turvarajan ollessa 50 m).
Rajoitukset siirtymäkauden jälkeen
Siirtymäkauden jälkeen (2023 -) alle 250 grammaa painaviin droonien (CE-merkintä C0) lennättämiseen ei liity koulutusvaatimusta, mutta droonia saa lennättää korkeintaan satunnaisten ihmisten - ei siis ihmisjoukkojen - päällä.
Vähintään 250 grammaa painavien laitteiden (C1 - C4) lennättäjien täytyy suorittaa verkossa tehtävä teoriakoe ja siihen mahdollisesti liittyvä valvottu lisäteoriakoe. Lennättäminen satunnaisten ihmisten päällä on sallittua vain, jos droonin paino on alle 900 grammaa (C1); muutoin turvaraja on 50 m (C2 - C4).
[Edit 19.12.2020 klo 12:08: Yllä oleva teksti ei pidä täysin paikkansa. Kuvittelin aluksi, että vuonna 2023 voimaan tuleva luokittelumuutos liittyisi vain vähintään 250 grammaa painaviin drooneihin, mutta se tietysti koskee kaikkia laitteita painosta riippumatta.]
Mielenkiintoinen seikka on se, että jotkut isommat Mavic-sarjan kopterit luokitellaan painon perusteella eri aikoina eri luokkiin. Esimerkiksi Mavic Air 2 (570 g) kuuluu siirtymäaikana A2-kategoriaan, mutta sen jälkeen A1-kategoriaan. Käytännössä siis siihen liittyvät rajoitukset hiukan lievenevät vuoden 2023 alusta alkaen.
[Edit 19.12.2020 klo 12:08: Myöskään edellinen kappale ei ole totta. Uusi CE-merkintä (C0 .. C4) vaaditaan kaikilta laitteilta, eikä nykyisissä Air-koptereissakaan sellaista ole.]
Rekisteröinti
Kaiken kaikkiaan säädökset tiukentuvat
jonkin verran ihan vitusti. Erityistä huomiota täytyy jatkossa kiinnittää siihen, ettei kopteria lennätetä ihmisjoukkojen yläpuolella. Lennättäjältä edellytetään nyt myös 16 12 vuoden ikää (pl. lelukopterit, tai jos mukana on täysi-ikäinen valvoja).
Maksimikorkeuden pieneneminen 150 metristä 120 metriin on mielestäni ihan OK. Kuvaamisen kannalta asialla ei oikeastaan ole merkitystä, ja ylempänä sitä on vain muiden tiellä.
Omaan harrastukseeni rajoitukset eivät juuri vaikuta, koska useimmiten lennätän kopteriani jossain maan korvessa, ja olen jo aikaisemminkin noudattanut likipitäen vastaavia rajoja uudet säädökset iskevät kuin miljoona volttia. Miten selitän tämän kaiken Kaukolle?
maanantai 14. joulukuuta 2020
Kovaa ja korkealla
Kinahmin liukas lentokeli suosi jälleen videointia. Tällä kertaa muistiin tallentui tavallista avarampia maisemia:
perjantai 11. joulukuuta 2020
Onnen kukkuloilla
Kinahmilla on vuosien mittaan käyty useasti, mutta kertaakaan ei ole lähdetty liikkeelle aivan retkeilyreitin pohjoispäästä. Syksy oli edennyt jo lokakuun puolelle, kun viimeinkin päätimme tehdä niin.
Tai oikeastaan päädyimme Kinahmille hiukan vahingossa. Olimme nimittäin ajamassa kohti Rautavaaraa, kun mieli Halunan kohdalla muuttui. Auringossa kylpevä Kinahmin rinne alkoi houkuttaa enemmän kuin... no, emme oikeastaan edes tienneet, minne tarkalleen ottaen olimme matkalla.
Hankkeen toteutumista joka tapauksessa edisti vuodenaikaan nähden kaunis ja lämmin sää. Edellisenä syksynä oli tolkuttoman kylmä, mutta nyt olosuhteet olivat oikein miellyttävät.Liuskelouhoksen läheltä löytyi auton pysäköintiin soveltuva tila. Sata metriä etelämpänä olisi ollut oikea P-paikkakin, mutta sen parasta ennen -päiväys oli jo mennyt umpeen.
sunnuntai 6. joulukuuta 2020
Hyllyjen välissä
- OcuSync 2.0
- Tuki 4K-videoille ja raw-kuville
- Uudet moottorit
keskiviikko 2. joulukuuta 2020
Rantaviivaa
Ehkäpä lyhyesti vielä palaan syksyiselle Kallavedelle, kohta nämä rannat ovat kuitenkin jäässä.
sunnuntai 29. marraskuuta 2020
Mennään lossilla
Syyskuisen viikonlopun jälkeisenä maanantaina minulla oli vielä vapaata. Olin ajatellut lähteä käymään jossain Rautavaaran suunnalla, kenties Tiilikkajärvellä tai Metsäkartanolla, mutta parin tunnin ajomatka suuntaansa alkoi mietityttää. Kun päivät lyhentyvät, ei neljää tuntia kannata kannata käyttää autossa istumiseen.
keskiviikko 25. marraskuuta 2020
Keihäsjoen kuulumisia vielä
Keihäsjoen reissulta syntyi pieni aurinkoinen video. Pimeänä vuodenaikana aurinkoa ei koskaan ole liikaa!
maanantai 23. marraskuuta 2020
Tarinoiden lähteellä
Perille päästyäni jätin auton Panjantien länsipuolella olevalle sorakuopalle, josta lähdin kulkemaan kohti Ala-Ruokosen eteläpuolella olevaa niemeä.