sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Hyllyjen välissä

Olen hetken tuijotellut verkkokaupan nettisivua. DJI on hiljattain tuonut markkinoille uuden version Mavic Mini -kopteristaan.  Julkaisusta on jo hieman aikaa, mutta en ole aiemmin ehtinyt perehtyä uutuuteen mitenkään.

Ulkoisesti uutta kopteria ei juuri erota vanhasta mallista, mutta sen sanotaan sisältävän ainakin seuraavat parannukset:
  • OcuSync 2.0  
  • Tuki 4K-videoille ja raw-kuville
  • Uudet moottorit
Uuden kopterin virallinen nimi on DJI Mini 2, ja sitä entiseen tapaan myydään peruskokoonpanon (~480 €) ohella myös hiukan varustellumpana Combo-pakettina (~620 €).  Lisähinnalla saa lähinnä pari lisäakkua ja lataustelakan, jotka ovat peruskäytössäkin tarpeellisia.  Kauko-ohjain sentään sisältyy jo peruspakettiin.

Uusi malli painaa edelleen alle 250 g, mikä tosiasiassa oikeuttaa sen koko olemassaolon.  Pähkäilen nyt, pitäisikö vanha malli päivittää uudella.


Uusista herkuista tärkeimpänä pidän OcuSync 2.0 -ominaisuutta, joka on peräisin isommista DJI-koptereista.  Kyse on tekniikasta, jota käyttäen kauko-ohjain ja kopteri keskustevat keskenään.

Itse olen ollut tyytyväinen jo vanhan Mavic Minin käyttämään Enhanced Wifi -tekniikkaan, jonka kantama CE-alueella on speksin mukaan kaksi kilometriä.  OcuSyncin myötä lukema kuitenkin nousee kuuteen kilometriin, joten parannus on merkittävä.

Koska kopteriin on kaiken aikaa säilytettävä näköyhteys, suurista kilometrilukemista ei periaatteessa ole hyötyä.  Käytännössä on kuitenkin niin, että jos kantama on pitkä, radioyhteys toimii luotettavammin myös lyhyemmillä etäisyyksillä.  Yhteyden laatuun kun vaikuttavat niin maastoesteet (puut, rakennukset) kuin muutkin häiriötekijät (taajamassa esimerkiksi wlan-verkot).

Parantuneet kuvausominaisuudet kelpaisivat myös.  Toisaalta 4K-videotiedostot ovat isokokoisia, joten niiden käsittely tietokoneella olisi entistä työläämpää.  Meillä ei ole 4K-televisiotakaan, joten tämä ominaisuus ei ole aivan oman toivelistani kärjessä.  Mutta ehkä mieli jossain vaiheessa muuttuu.

Uusien moottorien sanotaan olevan entistä vahvempia ja hiljaisempia.  Niiden myötä kopterin lentoaika on hieman pidentynyt ja tuulensieto parantunut, mitä tosin voi olla käytännössä vaikea todentaa.  Lähtökohtaisesti tilanne joka tapauksessa on se, että kovalla tuulella alle 250 gramman painoisen kopterin oikea paikka on maan kamara.

Uusi malli herättää silti innostusta, jota hillitsee lähinnä yksi seikka:  OcuSyncin myötä myös kopterin käyttämä kauko-ohjain on vaihtunut.

Ongelma on se, että uusi ohjain on melko iso, liki tuplakokoinen vanhaan verrattuna.  Asialla ei ehkä muuten ole merkitystä, mutta reppuun pakattuna suuresta koosta on haittaa.  Ja miksi kauko-ohjaimen painoa ei kerrota missään?

Uusi ohjain vaikuttaa kuitenkin käytettävyydeltään hyvältä. Kännykkä asennetaan nyt ohjaimen yläpuolelle (ennen alle), jolloin se on entistä paremmin ohjaajan näkökentässä.  Myös puhelimen kiinnitysmekanismi on aiempaa monikäyttöisempi.

Kuten taannoin kirjoitin, hankin jokin aika sitten kopterikännykäksi iPhonen, koska aiemmin käyttämälläni Android-puhelimella oli tapana ladata akkuaan siihen liitetystä kauko-ohjaimesta.  Tai ehkä ilmiö kumpusi pikemminkin USB-standardista kuin itse puhelimesta, mutta kopterikäytössä se joka tapauksessa aiheutti ongelmia.

Harmikseni uudesta puhelimestakin on paljastunut virtaongelmia.  Vaikka puhelinta ei räplää lainkaan, sen akkuvaraus putoaa hämmentävän nopeasti.  Jos täyteen ladatun puhelimen sammuttaa, akku tyhjenee silti parissa viikossa.  Tämän jälkeen luuria ei saa hetkeen käyntiin edes kaapelin kanssa.  Kun lataaminen viimein alkaa, se kestää tuntikausia, ja varsinkin viimeiset prosentit tuntuvat olevan kiven takana.  Onkohan siinä jotain vikaa?

Uuden DJI Mini -ohjaimen akun sanotaan kestävän entistä pidempään, jopa 2,5 tunnin verran.  Voisinkohan sen myötä ottaa taas käyttöön vanhan Android-luurini.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti