perjantai 22. heinäkuuta 2016

Reiällä

Norjalaiset pitävät rannikolla kulkevaa Kystriksveieniä maailman kauneimpana rannikkotienä. Ja kyllähän se hieno onkin, joskin hiukan hidaskulkuinen, kuten norjalaiset tiet yleensäkin.

Me jatkoimme Sandnessjøenistä etelään kohti Brønnøysundia. Reitin valintaan vaikutti oikeastaan vain se, että Brønnøysundissa voisimme vielä nauttia poutaisesta säästä ennen etelästä ja pohjoisesta kilvan saapuvia sateita.

Brønnøysundin tunnetuimpia nähtävyyksiä on Torghatten, reiällä varustettu vuori.

Reikä on melko iso, mutta sen syntyperä on hiukan epäselvä. Hätäisimmät selittävät aukon jääkauden tuottamaksi kummajaiseksi - kuten kaiken muunkin, mistä ei olla ihan varmoja - mutta mitkään järkisyyt eivät teoriaa puolla. Todennäköisemmin reikä on peikon tekosia.

Torghattenin lähelle pääsee autolla, ja aukon kautta kulkee reilun parin kilometrin mittainen polku. Yli 150 metriä pitkä tunneli on vaikuttavan näköinen, mutta kun on juuri edellisenä päivänä hakannut päätään kiveen, varoitukset ylhäältä tippuvista kivistä tuntuvat epämiellyttäviltä.


En tiedä, onko kukaan koskaan saanut tunnelissa kiviä niskaansa, mutta riskit minimoidakseni loikin vuoren läpi nopeaa tahtia. Maassa lojuvat kivenlohkareet olivat sen kokoisia, ettei niitä kovin montaa päähänsä haluaisi.

Jos aukosta kuitenkin selviää turvallisesti läpi, rohkeus palkitaan mukavalla näkymällä Atlantin valtamerelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti