maanantai 13. huhtikuuta 2015

AM kokeilee: faith healer

Maaliskuussa kiukuttelemaan alkanut käsi vaivaa taas. Talvilomalla ongelma oli hetken poissa, mikä todennäköisesti johtui ennen lomaa ja sen aikana popsimistani kipulääkkeistä. Kun sitten vähensin lääkkeiden syömistä, vasemmasta peukalosta säteilevä särky palasi.

Lomalla oli aikaa analysoida ongelman alkuperää. Hiihtäessäni huomasin, että hiihtosauvojeni rannelenkki saattoi olla väärin säädetty. Käyttämäni One Wayn valmistaman rannelenkin rakenne on hiukan monimutkainen, koska siinä olevaa kahta nauhalenkkiä voi - ja ilmeisesti myös täytyy - säätää erikseen.


Ennestään kipeää rannetta suojellakseni olin tuunannut rannelenkin sellaiseksi, ettei peukalo saanut lainkaan tukea. Peukalon alle tuleva lenkin osa on siis ollut liian löysä, jolloin peukalo on altistunut toistuvalle jännitykselle.

Arvelen nyt, että tämä on saattanut johtaa sormikramppeihin, joita aiemmin talvella ihmettelin, ja että krampit ovat olleet alkuoire sille ongelmalle, joka peukaloon on tämän jälkeen iskenyt.

Asiaa tutkiakseni vaihdoin One Wayt Vauhti-merkkisiin rannelenkkeihin, joissa säädetään vain yhtä nauhaa. Ne ovat yksinkertaisemmat käyttää ja tukevat paremmin peukaloa silloin, kun sauvalla työnnetään alaspäin. En tiedä, olisiko tällaisen rannelenkin käyttö estänyt käden kipeytymisen, mutta jos asialla on merkitystä, ei liene haitaksi käyttää niitä jatkossa.

Selvää kuitenkin on, ettei ongelma katoa hiihtämällä, vaikka sauvoissa olisi minkälaiset lenkit. On mahdollista, että tässä tarvitaan vielä lääkärin apua, mutta yritän silti ensin hoitaa vaivaa itse. En kuitenkaan haluaisi syödä kipulääkkeitä 365/24/7, joten jotain muuta pitäisi keksiä.

Eilen mieleeni muistui, että olin joskus ostanut alennusmyynnistä NoPain-nimisen kivunlievittäjän, joka oli vielä testaamatta. Kokeilun aika oli selvästikin koittanut.

En ollut etukäteen ihan varma, mitä tuotteesta pitäisi ajatella. Paketissa lukee "clinically proven", mutta niinhän niissä aina lukee, vaikka sisällä ei olisi muuta kuin taivaalta pudonnut kivi.

Tuotteesta sanotaan myös:

 • TENS-teknologiaa - vapauttaa endorfiinia, kehon omaa luonnollista kivunlievittäjää
 • Turvallista ja nopeaa kivunlievitystä moniin tavallisiin kiputiloihin, kuten selkäsärkyyn, nivelsärkyyn, iskiaskipuun, hermosärkyyn, kuukautiskipuihin ja migreeniin

Ainakaan Wikipediasta ei löydy yksiselitteistä lausuntoa TENSin puolesta tai sitä vastaan. Kyseessä on paristokäyttöinen laite, johon liittyy vaihdettava geeliosa, ja joka asetetaan kipukohdan päälle 20 minuutiksi.

Otin laitteen käyttöön ohjeiden mukaan ja kiinnitin sen sitten peukalon varteen. Tehon maksimoimiseksi laitoin taustalle soimaan Faith Healerin, ja asetuin odottamaan.


Laite tuntui lähettävän käteen sähköpulsseja, jotka lähinnä kutittivat ihoa. Kahdenkymmenen minuutin jälkeen vaikuttikin siltä, että kaikkein pisteliäin kipu saattoi olla hellittänyt. Mutta oliko se laitteen ansiota? En tiedä. Ehkä koko efekti perustui vain omiin toiveisiini, ja siivu kylmäsavustettua kinkkua peukalon päälle aseteltuna olisi tuottanut saman lopputuloksen.

Illalla kokeilin NoPainia vielä toisenkin kerran. Laitteen tehoa voi säätää 16-portaisin askelein. Nyt kokeilin vähän suurempaa tehoasetusta, joka sai käden nykimään varsin näyttävästi. Voi olla, että kyseinen asetus on tarkoitettu isompien lihasten kuten reisi- tai pakaralihasten hoitoon, eikä sitä pitäisi käyttää peukalon kanssa lainkaan. Sydän kuitenkin tuntuu yhä toimivan, mikä on hyvä.

Hoidon jälkeen otin vielä Buranan ja vähän konjakkia. Lisäksi voitelin käden kuumageelillä ja käärin sen ympärille kaksi metriä sideharsoa. Yöllä näin ehkä sekavimmat uneni vuosiin, eli joku vaikutus hoidolla ainakin oli.

2 kommenttia:

 1. Rannelenkeistä ja kivunlievittäjistä en mitään tiedä, mutta konjakki on hyvä lääke moniin vaivoihin. Maltillisesti nautittuna se on niin hyvää, että sitä kannattaa ottaa, vaikka ei vaivoja olisikaan. Vakavasti puhuen: seuraan mielenkiinnolla kokemuksiasi - jospa niistä selviäisi jotain, mitä minunkin kannattaisi peukaloihini kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, itsekin nautin joskus siivun konjakkia ihan vaan ennaltaehkäistäkseni mahdollisia ongelmia (kaikenlaisia). Mutta ehkä vielä annan tuolle NoPain-härpäkkeellekin mahdollisuuden loistaa, vaikka toistaiseksi näyttääkin siltä, että paras kivunlievitys saavutetaan perinteisillä kipulääkkeillä. Voisi vaikka kokeilla kostuttaa laitteen geelityynyt konjakilla... :)

   Toisaalta ensisijaisestihan tässä tavoitellaan sitä, että käsi tulisi sillä lailla kuntoon, ettei mitään kivunlievitystä tarvittaisi. Vähän vaan mietityttää, että mahtaako tuo omahoidollisesti olla mahdollistakaan.

   Poista