torstai 8. elokuuta 2013

Itärajalla taas

Edessä viikko lomaa, tiedossa hellettä ja auringonpaistetta. Minnehän sitä lähtisi? No rannalle tietysti, mutta mikä olisi sopiva kohde? Hetken asiaa mietittyämme päätimme tutustua Pohjois-Karjalan ja Kainuun rantalomatarjontaan.

Itä-Suomesta löytyy paljon hienoja luontokohteita, joiden yhteydessä on erimittaisia retkeilyreittejä. Monet poluista ovat melko lyhyitä (alle 10 km), joten ne soveltuvat parhaiten päiväretkeilyyn. Pelkän päiväretken vuoksi ei viitsi matkustaa 200 - 300 kilometriä suuntaansa, mutta lomareissun varrelle sovitettuna pienkohteita on kiva bongata.

Tämä ajatus mielessä lähdimme ajamaan kohti Lieksan pohjoispuolella sijaitsevaa Änäkäisen virkistysaluetta. Tarkoitus oli, että käymme loman aikana läpi muitakin vastaavanlaisia paikkoja, ehkä parin kohteen päivävauhtia.

Paitsi luontokohteena Änäkäinen on tunnettu myös osana sodanaikaista puolustuslinjaa, Salpalinjaa. Alueelta löytyykin entisöityjen korsujen ja juoksuhautojen lisäksi myös kivisiä panssariesteitä, joita paikalle pystytettiin talvi- ja jatkosodan välisenä aikana.

Änäkäisen historia on mielenkiintoinen, mutta alueen luontoon tutustuaksemme kävelimme Saarijärven ("Iso-Änäkäinen") ympäri ja jäimme sitten lounastamaan lähtöpaikkamme vieressä olevalle tulipaikalle. Viikonlopusta huolimatta tungosta ei ollut, vaikka muutamia ihmisiä paikalla pyörähtikin. Änäkäiselle tehtäneen enimmäkseen päivävierailuja, mutta sen kautta kulkee myös Karhunpoluksi kutsuttu pidempi vaellusreitti, jota pitkin pääsee halutessaan Kuhmoon tai Patvinsuolle.

Päivän toiseksi kohteeksi valitsimme hieman pohjoisempana sijaitsevat Kieverrysjärvet. Änäkäisen tavoin kyseessä on autolla helposti saavutettava paikka, jonka P-alueelta pääsee näppärästi muutaman kilometrin mittaiselle rengasreitille. Polku kulkee rantoja ja mukavia harjuja pitkin, ja sen varrella on yksi laavu, mutta aika vähän hyviä telttapaikkoja. Itärajan läheisyyden huomaa viimeistään reitin puolivälin paikkeilla, kun puihin ilmestyvät rajavyöhykkeestä informoivat keltaiset nauhat.

Voisi ajatella, että itärajalla todennäköisyys tehdä harvinaisempiakin eläinhavaintoja olisi verraten korkea, mutta tavallisten pikkulintujen lisäksi emme nähneet muita eläimiä - ainakin, jos auton keulaan maantiellä lentänyt koppelo jätetään laskuista pois. Kieverrysjärvellä tapaamamme luontokuvia ottanut mies kertoi kuitenkin löytäneensä rantahiekasta tuoreet suden jäljet. Kävimmme itsekin niitä katsomassa, mutta en osaa arvioida, oliko kyseessä suden jälki. Tassun jälki ei ollut kovin iso, joten se saattoi olla koirankin tekemä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti