torstai 8. elokuuta 2013

Kirkkaiden vesien äärellä

Sinisen polun jäätyä taakse käänsimme auton keulan kohti Hossan retkeilyaluetta, jonne sopivasti ehdimme päivällisaikaan. Hossassa polkuja risteilee sinne tänne, joten tarkkaa matkasuunnitelmaa ei välttämättä tarvita, koska reittivalintoja voi tehdä kulkiessaankin. Sen verran olimme kuitenkin asiaa miettineet, että päätimme suunnata alueen lounaisosaan, jossa oli meille vieraampaa seutua. Auton jätimme Hossalaislammen P-paikalle.

Vaikka lomareissumme pääpaino oli päiväretkeilyssä, olimme kuitenkin varautuneet yöpymään maastossa, jos eteen osuisi hieno paikka. Hossan retkeilyalue selvästikin olisi sellainen, joten pakkasimme rinkkaamme myös teltan ja makuupussit. Emme ehtineet kävellä kuin 1.5 km, kun jo saavuimme Muikkupuron laavulle, joka vaikutti oikein viihtyisältä. Niinpä pystytimme telttamme lammen rantaan ja aloimme tehdä ruokaa.

Muikkupuro oli hauskalla tavalla samankaltainen paikka kuin Keltasilmä, jossa paria viikkoa aiemmin yövyimme Petkeljärvellä vieraillessamme. Muita retkeilijöitä ei paikalle saapunutkaan, joten vietimme illan kahdestaan teetä hörppien.

Seuraavana aamuna jatkoimme matkaa kohti Ala-Valkeisen autiotupaa ja siitä edelleen Kokalmus-järven pohjoisrannalle. Sieltä löysimme mukavan hiekkarannan, joka houkutti pulikoimaan matalahkossa rantavedessä. Saman järven etelärannalla eteen tuli Kokalmuksen laavu, joka sijaitsi aurinkoisella paikalla pyöreän niemen kärjessä. Oma reittimme jatkui kohti Lipposensalmea, jossa lounastimme helteisten olosuhteiden vallitessa.

Lounastauon jälkeen päätimme vielä koukata hieman idempää nähdäksemme Jatkonjärven telttailualueen. Jatkonjärvelle menevä osuus oli ehkä retken tylsin pätkä, koska polku kulki osittain hiekkatietä pitkin. Loppumatkan patikoimme Jatkonvaaran yli Pitkä-Hoilualle ja siitä edelleen autolle.

Polulta poistuttuamme edessä oli vielä yöpaikan etsiminen. Olin alustavasti pohtinut mahdollisuutta telttailla Karhunkainalon leirintäalueella, mutta homma tökkäsi, johonkin. Aluehan oli hieno, sen palvelut (sauna + suihku, keittiö ym.) riittävän monipuoliset ja hintakin kohtuullinen (meiltä kahdelta 14 + 4 + 4 = 22 €), mutta ajatus oman teltan pystyttämisestä muiden telttojen, asuntoautojen ja -vaunujen keskelle, asfalttikaistojen väliin ei vaan toiminut.

Varmuuden vuoksi testasimme asiaa vielä läheisellä Erä-Hossan leirintäalueellakin, mutta lopputulos oli sama. Lopulta ajoimme Suomussalmelle hotelliin yöksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti