torstai 26. toukokuuta 2011

Tuijotan karttaa

Minulle on kehittynyt kummallinen tapa...  Töistä kotiin tultuani selaan yleensä tietokoneella läpi kaikki tavanomaiset www-sivustot (pörssi, iltapäivälehdet, jotain keskustelupalstoja ym.), mutta tämän jälkeen päädyn usein tuijottamaan Google Mapsia ja varsinkin sen Earth-näkymää.  Minusta on kiva tutkailla maanpintaa ja sen muotoja eri suunnista.  Ehkä tässä on hiukan kyse köyhän miehen tutkimusmatkailustakin.

Koska Googlen käyttämien satelliittikuvien tarkkuus vaihtelee paikan mukaan, selailen aika usein Pohjois-Ruotsin aluetta, josta on tarjolla tarkkaa kuvaa ja joka kiinnostaa minua muutenkin.  Jostain syystä Pohjois-Norjasta ja Suomen Lapista oleva materiaali on huomattavasti heikkolaatuisempaa.  Mahtaisiko Googlen Haminaan rakentama uusi serverikeskus auttaa asiaan?

Tykkään etsiä kuvista polkuja, tupia, siltoja, potentiaalisia telttapaikkoja...  Tai sitten muuten vaan mukavia kulkureittejä ja kulkemista haittaavia pajukoita, jotta pahimmat ryteiköt osaisi jo etukäteen välttää.

Kaikkein pienimmät polut eivät satelliittikuvissa välttämättä erotu, mutta enemmän tallatut valtaväylät (Kungsleden, Padjelantaleden, ...) näkyvät hämmentävän hyvin.  Olenkin kehittänyt tästä itselleni jonkinlaisen nyrkkisäännön: jos polku näkyy Google Mapsissa, sille voi aika turvallisin mielin lähteä tallustamaan myös vaimon ja teini-ikäisen pojan kanssa.  Reitin etukäteen silmäilemällä voi myös varmistua, että hankalimpien jokien yli pääsee siltoja pitkin.  Toki sillat näkyvät paperikartoissakin, mutta satelliittinäkymä tekee suunnittelusta vielä astetta konkreettisempaa.

Joskus Google Mapsista löytyy kohteita, jotka ensi alkuun näyttävät erikoisilta.  Yksi tällainen paikka on Abiskosta n. 15 km lounaaseen siinä kohdin, jossa Kungsleden ja Kaisepaktesta lähtevä polku risteävät.  Risteyskohdan länsipuolella on pieni lampi, jonka länsirannalla on halkaisijaltaan 100 - 200 metriä oleva munanmuotoinen läikkä.  Paperikartasta kohdetta ei juuri huomaa, mutta Google Mapsissa se erottuu huomattavasti ympäristöään vaalempana:


Näytä suurempi kartta

Arvatenkin kyseessä on vain kuivahtanut lampi, mutta niin hauskalta se satelliittikuvassa näyttää, että paikalle voisi jo yksin sen vuoksi tehdä pienen retken.  Pari samantapaista kohdetta löytyy myös hiukan etelämpää Alisjavrin rantamilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti