lauantai 31. maaliskuuta 2012

Välineurheilua

Sitä toisinaan innostuu jostain uudesta jutusta niin, että kaikki ajatukset pyörivät hetken aikaa kyseisen asian ympärillä. Nyt huomaan mieltyneeni pari viikkoa sitten hankkimaani Suunto Ambitiin. Enkä vain rannetietokoneeseen, vaan myös mahdollisuuteen mitata ja analysoida sykettä liikunnan aikana. Olen nyt käyttänyt sykevyötä muutaman kerran ja siirtänyt tulokset tietokoneelle (ts. Suunnon Movescount-palveluun) lähempää tarkastelua varten.

Yksi Ambitin uusista ominaisuuksista (X10:een verrattuna) on mahdollisuus ohjelmoida laitteen toiminta lajikohtaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa, että käyttäjä voi valita, millaisia näyttöjä laitteessa suorituksen aikana näytetään ja mitä kenttiä ne sisältävät. Myös kunkin ohjelman käyttämät oheistoiminnot (sykevyö, POD, GPS) ovat erikseen kytkettävissä päälle tai pois.

Ambitiin on etukäteen tallennettu ohjelmat mm. pyöräilyä, patikointia, sisäpelejä ja juoksemista varten, mutta koska uusia ohjelmia on helppo laatia tietokoneella, päätin korvata oletukset omilla ohjelmillani. Koska harrastan kesällä lähinnä patikointia, talvella hiihtoa ja ympärivuotisesti juoksua, tein kolme uutta ohjelmaa, joiden sisältö on pääpiirteissään seuraava:

1. Juoksu

Juostessa käytän sekä sykkeenmittausta että GPS:ää, joten tein molemmille oman näytön. Juoksun aikana kiinnostavimpia tietoja ovat syke ja nopeus tietyllä hetkellä, niiden keskiarvot lenkin alusta lähtien sekä juostu matka ja siihen kulunut aika.


2. Hiihto

Hiihtäessä käyttämäni ohjelma on näyttöjen osalta liki identtinen juoksuohjelman kanssa. Yksi ero on se, että hiihdettäessä ei ole tarpeen tietää hetkellistä nopeutta - eihän sellaista ehdi luistellessa seuraamaan - joten siihen liittyvää arvoa ei näytetä. Toinen eroavaisuus liittyy GPS:n mittausväliin: juostessa sijainti tallennetaan sekunnin välein, mutta hiihdettäessä riittää minuutin välein tehty tallennus.


3. Vaellus

Tämä ohjelma eroaa olennaisesti kahdesta edellisestä. En tiedä, olenko oikeastaan vaelluksen aikana kiinnostunut Ambitin tekemistä mittauksista, mutta teinpähän koeluontoisesti oman ohjelman patikointiakin varten. Sykevyötä en ainakaan vaelluksella käytä, joten mittaukset pohjautuvat ainoastaan GPS:n käyttöön.

Ambitin mittaukset voidaan suorituksen aikana jakaa "kierroksiin" (lap). Juoksu- ja hiihto-ohjelmissa en kierroksia laske, vaan koko suoritus koostuu yhdestä kierroksesta. Vaelluksella kierroksille löytyy aika helppo sovellus: päivämatka jakaantuu luontaisesti etappeihin, joista jokaisen voidaan ajatella vastaavan yhtä kierrosta. Tällöin on siis mahdollista seurata sekä etappi- että päiväkohtaisesti patikointiin liittyvää aikaa, matkaa ja nopeutta.


Vaikka tässä ei mistään huipputason urheilusta olekaan kyse, mittauksiin liittyvä analysointi tuo uutta eloa vanhoihin harrastuksiin. GPS:ää käytettäessä tulee kuitenkin pidemmällä vaelluksella eteen se tilanne, että Ambitia pitäisi pystyä lataamaankin. Mitenkähän tuo tunturissa onnistuu? Lieköhän jotain paristosta voimaa imeviä USB-toteutuksia olemassa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti