lauantai 30. kesäkuuta 2018

Tiluksilla

Martinselkosesta matkamme jatkui pohjoiseen, kohti Hossaa. Koska ilta oli jo pitkällä, päätimme jäädä Hossan kansallispuistoon yöksi. Ajelimme Jatkonjärvelle, josta löysimme kohtuullisen paikan rannan ja nuotiopaikan läheisyydestä.


Jatkonjärven telttailualue sijaitsee melko lähellä tietä, mutta toisaalta on helppoa, kun teltan voi pystyttää lähelle autoa. Se mahdollistaa, että retkelle voi ottaa mukaan sellaisia varusteita, joista muuten vaelluksella joutuisi tinkimään:

  • Läppäri
  • Kamera
  • Drone
  • Makkara
  • Olut

Lisäksi on mukavaa, kun varusteet voi kerrankin valita pikemminkin käytännöllisyyden kuin painon tai koon perusteella. Matkassa voi siis olla myös tilavampi teltta, paksumpi ja pehmeämpi makuualusta, isompi kaasukeitin ja vaikka tyyny, jos se lisää onnellisuuden määrää.


Hossastakin olisi löytynyt kivoja polkuja, mutta jouduimme tällä kertaa jättämään ne väliin, koska minulla oli muita hommia. Minun nimittäin täytyi seuraavana päivänä käydä tarkastamassa tilukseni.

Sain viime jouluna vaimolta ja pojalta vähän erikoisemman joululahjan. Kyseessä oli palanen luonnonperintösäätiön hankkimaa luonnonsuojelualuetta, joka sijaitsi Kuusamon Lämsänkylässä, Räisälänniemessä. Paikkaa piti päästä katsomaan!

En ole kovin tarkasti perehtynyt säätiön toimintaperiaatteisiin, mutta koska olen lahjan muodossa osallistunut niemen suojeluun, osa niemestä selvästikin on minun. Siksi olinkin pöyristynyt, kun perille päästyämme havaitsimme, että niemeen johtavalla tiellä oli puomi.


Muutaman kilometrin matkan olisi kyllä kävellytkin, mutta auton pysäköinti vaikutti sillä hetkellä hankalalta, joten luovuimme hankkeesta. Asia oli harmillinen, koska olimme ajaneet 5-tieltä yli 40 kilometriä varmistaaksemme, että tiluksillani kaikki on hyvin.

Tässä vaiheessa Kauko yllättäen puuttui asiaan.

  • Hei, ehkä minä voin auttaa! Voisin kuvata tiluksiasi yläilmoista käsin.
  • Enpä usko, että se onnistuu. Tämä on ADIZ-aluetta, jossa ei saa lentää ilman lupaa, eikä meillä ole sellaista.
  • Ei välttämättä. ADIZ nimittäin on Kuusamon kohdalla poikkeuksellisen kapea. Tilusten päällä ei saa lentää, mutta voisin kuvata niitä lännempää, esimerkiksi Ukkolanniemestä.
  • Hmm... Niinkö? Oletko varma?

Vilkaisin ilmailukarttaa, ja vaikutti siltä, että Kauko oli oikeassa. ADIZ (EFD200) tosiaan on Kuusamossa vain muutaman kilometrin levyinen, kun se yleensä on 15 - 20 kilometriä.

Varmistin asian vielä Droneinfo-sovelluksellakin, minkä jälkeen ajelimme Ukkolanniemeen. Kova tuuli haittasi lennättämistä, ja Kauko palasikin kuvausreissultaan aika nopeasti, mutta sainpa edes muutaman kuvan luvatusta maastani.


Koska päivälle ei ollut varattuna muuta ohjelmaa, ajelimme vielä Räisälänniemen takana olevan Multikosken pohjoisrannalle. Sen lähemmäksi tiluksiani emme koskaan päässeetkään.


Voi olla, että Lämsänkylässä ei tule nyt vähään aikaa käytyä, joten täytyy toivoa, että Linkola ja kumppanit pitävät omaisuudestani hyvää huolta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti