sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Synnintunnossa

Kun Hotelli Suomutunturin vanha osa viime syksynä paloi, olin jotenkin poikkeuksellisen harmissani. Hotelli oli pitkään jatkuneen matalalennon jälkeen saanut uuden yrittäjän, mutta uuden nousun kynnyksellä osa kiinteistöstä palaakin poroksi.

Osa harmistani taisi johtua siitä, että Suomulla ei tullut käytyä kovin usein. Itse asiassa olemme yöpyneet siellä vain kerran, ja siitäkin on aikaa toistakymmentä vuotta. Olisi pitänyt poiketa useammin.

Kyse saattoi siis olla synnintunnosta, kun Hetasta lähdettyämme pysähdyimme kotimatkalla Suomulle yöksi. Toisaalta myös Suomun hiihtoladut kiinnostivat, koska niitä on kehuttu hyviksi.

Ajattelimme, että Suomu voisi pääsiäisenä olla seesteinen paikka, ainakin isompiin hiihtokeskuksiin verrattuna. Ajaessamme aamulla Levin ohi katselimme epäuskoisina hiihtäjävirtaa, joka tasaisena ketjuna eteni pitkin tunturin rinnettä. Jos yksi olisi kaatunut, tunturin toisella puolellakin olisi täytynyt hiljentää vauhtia.

Saapuessamme Suomulle seesteisyys ei silti heti hypännyt silmille. Hotelli Suomutunturin piha-alue oli täynnä autoja, ja ihmismassat velloivat ympäri pihaa. Ravintolassa soitti joku bändi niin, että musiikki kuului ulos asti.

Saimme kuitenkin varaamamme huoneen nopeasti, ja pääsimme vaihtamaan hiihtovaatteita. Hotellin uusi siipi on varsin hieno, ja kahden hengen huoneet ovat tilavia vastaten pinta-alaltaan miltei pientä huoneistoa.

Myös hiihtoladut vaikuttivat laadukkailta. Suomulla menee neljä ympyrälenkkiä, joista testasimme kaksi lyhyintä, Kalliovaaran kierroksen ja Suomunkankaan lenkin.


Etenkin Kalliovaaran reitti on helppo, mutta molempia latuja oli hetken kestäneen lumisateenkin jälkeen mukava sutia. Erityismaininnan voisi antaa siitä, että luisteluhiihtoa ajatellen latupohja on miellyttävän leveä.


Kun palasimme hiihtämästä, mekkala oli jo laantunut. Syksyinen tulipalo oli tilapäisesti vienyt hotellin saunan mennessään, mutta viikon intensiivisen kylpemisen jälkeen saunomiselle ei ollut pakottavaa tarvetta.

Alkukangertelun jälkeen talvisesta Suomusta siis jäi varsin positiivinen mielikuva. Jos jotain moitittavaa pitäisi keksiä, niin sulatejuustoja ei saa kovin helposti parvekkeen sisä- ja ulko-oven väliin.

Talviloma on nyt takana, ja viikon harjoittelun jälkeen hiihtokin on alkanut taas kulkea. Sekös kesän lähestyessä lämmittää mieltä.

6 kommenttia:

 1. Suomu on siis todella auki! Olemme ajaneet tänä talvena pari kertaa Suomun ohi ja on näyttänyt kovin hiljaiselta.
  Olen viettänyt pääsisäistä Rukalla. Vaikka kuulemani mukaan täällä on yli 20000 asukasta tänä viikonloppuna, saa umpihankihiihtäjä kulkea ihan rauhassa näkemättä ketään. Kyläkampaaja vinkkasi yksityisen hiihtoladun Kitkajokivarresta. Siellä tapasin kaksi muuta hiihtäjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomun hotelli on ilmeisesti ollut auki jo reilun kuukauden päivät. "Hotelli avaa ovensa parhaaseen hiihtokauteen eli viikolla 7, 2016.", lukee Kemijärven sivustolla.

   Tulipalon jälkeinen remontti tosin on vielä kesken - esimerkiksi respa on tilapäisessä paikassa - mutta uuden puolen huoneissa tämä ei näy mitenkään. Ja rinteet + ladut tietysti ovat käytössä täydessä laajuudessaan.

   Poista
 2. Suomu on jäänyt minulla mieleen lapsuudesta, kun perheemme teki automatkan Lappiin ja yövyimme muistaakseni yhden yön Suomulla. Tapauksen teki ikimuistoiseksi se, että hotelliaamiaiselle mennessämme näimme Speden, Veskun ja Simon ilmielävinä. Olivat herrat siellä elokuvanteossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomu tosiaan on hiukan omalaatuinen tapauksensa Suomen hiihtokeskusten joukossa. Eiköhän Spede puuhannut Suomulla jotain mäkilinkoakin, mitä ikinä se tarkoittaakaan...

   Mutta hienoa, jos homma taas lähtee vetämään paremmin. Täytyyhän tuolla käydä kesälläkin, kun nyt on alkuun päästy. Hotellin hinnasto tosin loppuu 15.5., eli se saattaa mennä kesäksi kiinni.

   Poista
 3. Tervetuloa Suomulle vastaisuudessakin! Itse olen käynyt siellä n. 40 vuoden ajan ja ainoastaan viime talvena, 2014-2015, se on ollut kiinni. Edes tulipalo ei tänä vuonna sulkenut ovia. Mahtavaa toimintaa uudelta matkailuyrittäjältä! Hiihtoladuista Suomun ympäri kiertävä reitti ja Viiden vaaran reitti ovat minun suosikkejani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä Suomutunturilla varmasti poiketaan jatkossakin. Omasta näkövinkkelistäni katsottuna Suomulla on myös yksi ylimääräinen valttikortti: se on järkevän ajomatkan päässä Kuopiosta. Suomu siis soveltuu puolimatkan pysäkiksi silloinkin, kun varsinainen kohde on jossain pohjoisempana.

   Nuo tunturin ympäri menevät ladut jäivät meiltä vielä testaamatta, mutta onpahan ainakin selvää, mihin suuntaan seuraavalla kerralla täytyy hiihtää! :)

   Poista