torstai 4. kesäkuuta 2015

Herätealusta

Tulipa pitkästä aikaa poikettua Partioaitassa. En varsinaisesti mennyt hankkimaan mitään, mutta aitan hyllystä pilkisti silmään aika näppärän näköinen makuualusta: Exped AirMat Lite 5 UL.

Erityisen kätevältä AirMat vaikutti pienen pakkauskokonsa (22 cm x 7 cm) vuoksi. Tästa huolimatta kyseessä on täysimittainen (183 cm x 52 cm) ilma-alusta, jolla on paksuutta viisi senttiä. Sen siis voisi olettaa oleva kohtuullisen mukavakin, ainakin 2,5-senttisiin alustoihin verrattuna.

AirMat painaa 350 g eli se ei ole kevyistä kevyin, mutta lukema on silti pitkälle patjalle maltillinen.

Valmistajan ilmoittama alin käyttölämpötila on +5 C, joten kyseessä on selvästi kesäkäyttöön tarkoitettu alusta. Eristävyysarvo onkin varsin vaatimaton, R1.7.

Hetken alustaa hypisteltyäni ostin sellaiset itselleni ja vaimolle. Ostopäätökseen epäilemättä vaikutti sekin, että patjan hinta ei ollut merkkituotteeksi ihan tolkuton (79,90 €).

Pikainen makuutesti olohuoneen lattialla vahvisti kesäalustaan liittyvää mielikuvaa. Kyllähän lattia hiukan paistoi patjan läpi, mutta solumuovialustan kera, pehmeällä sammaleella, heinäkuun helteisenä yönä ongelmia tuskin on.

AirMat voisi myös toimia tupamajoitukseen liittyvänä varavarusteena ja muutenkin silloin, kun lisäpehmeys ja pieni pakkauskoko on eristävyyttä tärkeämpää.


Partioaitassa myytiin myös Expedin pumppua, jolla patjan saa sutjakasti täytettyä. Parin kympin hintainen pumppu ei ole ylen painava (noin 50 g), mutta pakattuna (16 cm x 5 cm) se olisi käytännössä syönyt uudella patjalla säästyvän tilan. Pumppu jäi kauppaan.

4 kommenttia:

 1. Kesällähän ei paljon eristyskykyä tarvitakaan, mutta pehmeä alusta parantaa kyllä merkittävästi unen laatua. Ainakin minulla. Kokeilepa nukkua tuon kanssa jollain auringon lämmittämällä kalliolla - voi olla aika mukava :) Tosin teltan pystyttäminen kalliolle ei ole ihan helppoa, mutta eihän kaiken tarvitsekaan olla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kyllä mukavuus alkaa tässä iässä olla tärkeä ominaisuus. Jouduin jo aiemmin luopumaan 2,5-senttisestä patjasta, kun en sellaisella nukuttuani meinannut aamulla saada selkää suoraksi... Sittemmin olen käyttänyt 6 - 7 senttisiä patjoja, jotka nyt taidan säästää hellesesongin ulkopuolelle. Vai pitäisiköhän unohtaa solumuovi kokonaan ja ottaa käyttöön kahden ilmapatjan tekniikka? :)

   Poista
 2. Onkos tuo niitä rutisevia alustoja? Viisi senttiä paksuutta tuohon hintaan kuulostaa kyllä houkuttelevalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielestäni Airmat ei rutise ainakaan sillä tavalla kuin esimerkiksi Neoairit tekevät. Ehkä hyväksi puoleksi voi laskea myös sen, että viisisenttisen alustan saa puhaltamallakin täyteen melko nopeasti. Patjan venttiili tosin lienee ensisijaisesti suunniteltu pumppua varten, mutta kyllä ilma kulkee puhaltamallakin (ja tämä on ohjeissakin mainittu).

   Poista