sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Hengen ravintoa

Olen kulkenut kulttuuripolkua joskus aiemminkin, mutta se polku oli lavea ja johdatti minut vain Hartwall-areenalle. Nyt kuitenkin oli tosi kyseessä, kun sunnuntaipäivän ratoksi suuntasimme von Wright -veljesten tuotantoa esittelevälle Haminalahden kulttuuripolulle.

Vuosina 1805-1822 Kuopiossa syntyneet kolme veljestä olivat taidemaalareita, joita erityisesti innoitti heidän Haminalahdessa sijainneen kotitilansa maisemat ja luonto. Veljessarjan tunnetuimpia teoksia lienee Ferdinand von Wrightin "Taistelevat metsot", joka on väkevä, kolmiodraamankin piirteitä sisältävä kuvaus kahden toisiinsa kyllästyneen linnun mittelöstä.

Haminalahden polku kuuluu sarjaan "pienemmät paikalliset nähtävyydet", mutta se edustaa omaa lajityyppiään varsin hyvin. Reittiä rakennettaessa on selvästikin nähty vaivaa, ja EU:lta aikoinaan (2006) saadun rahoituksen ansiosta opastepuolikin on kunnossa.

Polun varrella olevat rappuset eivät enää ole ihan uudenveroiset, mutta hyväkuntoiset silti. Kallavedelle avautuva kansallismaisema sen sijaan tuntuu jäävän rinteestä nousevien puiden taakse. Se on oikeastaan hassua, koska kaipa töppäreellä kasvoi puita 1800-luvullakin.

Von Wrightien taide uppoaa hyvin myös sellaiseen ihmiseen, jolta osa taidenäyttelyistä on ehkä jäänyt näkemättä. Vaikka veljekset tunnetaan ensisijaisesti taiteellisista ansioistaan, ei ole syytä vähätellä sitäkään, että he tulivat vielä vanhoilla päivillään keksineeksi lentokoneenkin. Tämä tapahtui 1900-luvun alkuvuosina, ja ellen aivan väärin muista, taisivatpa Kuopion suurmiehet käydä koneellaan kuussakin.

2 kommenttia:

  1. vonWrightien maalauksien maisema on avarampi kuin nykyisin, esim. Aittakallio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan. Myös Suopellonmäeltä näkee nykyään järvelle vähän huonosti - ainakin, jos maalaukseen verrataan. Ehkäpä veljeksetkin ovat ennen maalaamaan ryhtymistään tehneet vähän metsätöitä... :)

      Poista