sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Lajin vaihto

Kai se on niin, että hiihtäminen täytyy vähitellen vaihtaa kesäisempiin harrastuksiin. Harmi sinänsä, koska viikon aikana jalat melkeinpä vertyivät hiihtokuntoon.

Juoksu ja hiihto täydentävät mainiosti toisiaan, ja on harmi, ettei molempia voi harrastaa ympäri vuoden. Juokseminen vahvistaa pohkeita, kun hiihtäminen taas tuntuu enemmän reisissä ja pakaroissa.

Rullaluistelu paljolti vastaisi hiihtoa, mutta itse pidän sitä vähän riskialttiina lajina, vaikka komerosta rullaluistimet löytyvätkin. Tiedän, että itselleni asettama riskiraja on hädin tuskin rotan korkuinen, mutta en erityisesti tunne tarvetta nostaa sitä korkeammallekaan.

Toisaalta ihan vaaratonta lajia ei olekaan, jos yhtään liikkumisesta on kyse. Itse olen joskus hiihtäessäkin mennyt turvalleni niin, että hommassa olisi voinut käydä huonostikin.

Lapissa poroaitojen läpi vievät portit ovat joskus petollisia, koska niihin liittyy usein jonkinlainen "silta". Laiskuuden hengen kuiskiessa voi altistua kiusaukselle ylittää silta sukset jalassa, mikä on poikkeuksetta huono ajatus. Kovin suurta lipsahdusta ei tarvita, kun suksi on pöllien välissä, ja tämän jälkeen tarjolla on vain toinen toistaan huonompia lopputulemia.Menneenä talvena tuli juostua hieman edellisiä talvia enemmän, kun hiihtokelit olivat mitä olivat. Silti näin keväällä aina huomaa, että harjatulla asfaltilla juokseminen ottaa aluksi hiukan polviin. Niin tänäänkin; varsinkin, kun edellisestä juoksulenkistä oli liki kaksi viikkoa. Onneksi vaiva yleensä katoaa viikossa.

Kokeilin talven aikana rytmittää juoksu- ja lepopäiviä vähän eri tavalla kuin aiemmin. Yleensä juoksen muutamana peräkkäisenä päivänä ja pidän sitten lepopäivän.

Nyt menin muutaman viikon niin, että juoksin ja lepäsin vuoropäivinä. Se ei kuitenkaan tuntunut hyvältä, enkä koskaan oikein saanut juoksurytmistä kiinni. Itselleni parempi vaihtoehto on juosta kuuriluonteisesti aina 2 - 5 päivää kerrallaan, ja pitää sitten lepopäivä. Kai sitä lääkettä täytyy taas itselleen määrätä.

2 kommenttia:

 1. Lepopäivät ovat tarpeellisia kaikessa liikunnassa. Minulla liikunta muodostuu normaalioloissa pääosin kävelemisestä töihin ja takaisin - 4 km sivu - joten välipäivät - 2 kerrallaan - ajoittuvat luontevasti viikonlopuille. Lauantaisin käyn joskus kuntosalilla ja sunnuntaina saatan tehdä pientä jumppaa kotona. Näin tulee joka päivälle jotain. Retket sitten sotkee tämän rytmin vähäksi aikaa, mutta se onkin jo kokonaan toinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, lepoakin pitää olla, ja vanhemmiten sitä tuntuu tarvitsevan enemmän kuin nuorempana. Minulla oli aiemmin sellainen periaate, että jos on poutapäivä, silloin juostaan, ja jos on sadepäivä, sitten levätään. Nykyään olen alkanut joustaa tästä, enkä usko sen johtuvan pelkästään lisääntyneistä poutapäivistä (jos niitä nyt ylipäänsä on enempää kuin ennenkään).

   Toisaalta juoksemiseen liittyy läheisesti myös endorfiinihumalan tavoittelu, ja liikaa/väärin lepäämällä se jää helposti kokematta. Itse tarvitsen tunnelmaan päästäkseni riittävästi toistoja. Ilman niitä juoksemisesta tulee joutavaa löntystämistä.

   Poista