sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kotometsässä

Aina ei voi retkeillä Lapissa, eikä edes Itä-Suomen tai Kainuun hiekkaisilla harjuilla. Kuopion seudulla ei ole kasapäin retkikohteita, mutta Suovu on yksi Kuopiota lähellä sijaitsevista ulkoilualueista. En ollut käynyt siellä vuosiin, joten päätimme aurinkoisena sunnuntaiaamuna poiketa Suovulla.

Suovun rengasreitillä on pituutta yli 10 km, mutta puolet tästä on tylsähköä (metsä-)autotietä. Koska marssiminen tietä pitkin ei kiinnostanut - eikä siihen tällä kertaa olisi ollut aikaakaan - ajoimme autolla suoraan Ryönänkoskelle, josta pääsee kätevästi 3 - 4 kilometrin mittaiselle luontopolulle. Polku kiertää alueella, jossa aikoinaan on ollut sahateollisuutta, mistä edelleen on jälkiä nähtävissä.

Mutta niin lyhyttä polkua liene olemassakaan, etteikö siltä voisi harhautua. Vaikka Suovun luontopolku on selkeästi merkattu keltaisilla ja vihreillä maalimerkinnöillä, me keksimme lähteä seuraamaan puissa olevia punaisia merkintöjä...

Huomasimme virheen vasta, kun polku yhtäkkiä oudosti loppui. Tällöin tajusimme, etteivät puissa olevat punaiset läiskät olleetkaan mitään kuluneita reittimerkintöjä. Niitähän oli joka puolella, kaikissa puissa! Ehkä harhapolkukin on syntynyt siten, että punaiset täplät ovat vetäneet ihmisiä puoleensa.

Henkeäsalpaavia maisemia Suovulla ei ole. Itse en erityisemmin tykkää metsäisestä maastosta, eikä luonnonsuojelualueeksi merkitty Vanhansahansaarikaan ole kuin hiukan rytöistä sekametsää. Toisaalta talven jälkeen on kiva ihan vaan tallustaa polulla, kun hyttysiäkään ei muutamaa poikkeustapausta lukuunottamatta vielä ole.

Mitä Ryönänkoskelle pääsyyn tulee, henkilöautolla liikkuvan ei kannata ajaa Lummelammentietä, koska se on paikoin huonokuntoinen tiestä pilkottavien isojen kivien vuoksi. Lammasjärventien kautta matka on aavistuksen pidempi, mutta ajallisesti lyhyempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti