lauantai 3. toukokuuta 2014

Pohjakerros

Vaikka tulevaa kesää varten ei tarvinne tehdä suuria varustehankintoja, jotain on jo haaviin tarttunut. Tänään lähti Partioaitasta mukaan uusi makuualusta.

Olen viime vuosina käyttänyt Therm-a-rest Prolite Small -alustaa, joka on 2/3-mittaisena (120 cm) mukavan pieni, kevyt (310 g) ja helppokäyttöinen. Ohut (2.5 cm) alusta ei kuitenkaan ole kovin pehmeä, vaikka alla olisi solumuovikin.

Aiemmin en pitänyt pehmeyttä kovinkaan tärkeänä ominaisuutena, mutta vuosikausien juokseminen lienee johtanut siihen, että selkäni välilevyt eivät ole enää ihan uudenveroisessa kunnossa. Venyttelyiden ja jumpan ansiosta selkä ei muuten oireile, mutta jos nukun kovalla alustalla, aamulla on joskus vähän hankalaa.


Ajattelin siis kokeilla, josko paksumpi retkipatja helpottaisi maastoheräämisiä. Tämä mielessäni hankin Therm-a-rest NeoAir Xtherm -alustan, joka täysimittaisena ei ole aivan yhtä kevyt (430 g) kuin aiempi patjani, mutta kuuden sentin paksuuden olettaisi ilmentyvän lisääntyneenä mukavuutena.

NeoAiriin liittyy mielenkiintoinen innovaatio, sillä patjan pakkauspussia voi käyttää ilmapumppuna. Äkkiseltään ajatus herättää epäilyksia, mutta homma toimii yllättävän hyvin.

Pakkauspussi on kaksikerroksinen, ja kun sen avaa suoraksi, pumpun tilavuus on muutamia litroja. Patjan venttiili kiinnitetään pussin umpinaisessa päässä olevaan pieneen reikään, minkä jälkeen pussia avaamalla ja rullaamalla patjaan menee ilmaa.

Rullaustekniikka ei pärjää keuhkojen käytölle nopeudessa, mutta noin kolmenkymmenen rullauksen ja 2 - 3 lisäpuhalluksen jälkeen patja on siinä määrin topakka, että venttiilin voi sulkea. Nähtäväksi jää, onko teltassa riittävästi tilaa näihin manöövereihin, vai viekö perinteinen puhallusmenetelmä sittenkin voiton.

Muiden NeoAir-alustojen tapaan Xtherm pitää kahisevaa ääntä, jonka kuitenkin voi peitota korvatulpilla, jos se alkaa häiritä. Äänimaailmaa enemmän mietityttääkin patjan kestävyys, koska sen pintamateriaali tuo lähinnä mieleen vappupallon. Lienee silti lupa odottaa, että 200 euron hintainen alusta säilyy ehjänä keskikokoisen miehen alla.

6 kommenttia:

 1. Mulla on sama patja. Kahina häiritsi aluksi, mutta ei se nukkuessa makuupussin alta mihinkään kuulu. Mäkin mietin vähän kestävyyttä. Materiaali on tosi ohutta, eikä sen päällä voi istuskella kuten "tavallisten" thermarestien. Kaikki ilmat karkaavat pyllyn alta ja tuntuu että kohta kuuluu poks.

  Nukkumismukavuudessa tuo on hyvä. Mulla meni muutama yö että opin jättämään sen omille kiloilleni riittävän lötköksi. Liian piukeana patja on kova ja epämukava, liian lötkönä taasen ilmat karkaa painon alta. Ihan hyvä nukkumapatja se on, muttei niin monikäyttöinen alustana kuin toivoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että patja on ainakin kestänyt käyttöä. Mutta selvää tosiaan on, ettei NeoAir sovellu teltassa notkumiseen samalla tavalla kuin järeämmät alustat. Toisaalta solumuovi kulkee aina mukana, joten eipä tuo suuremmin haitanne.

   Ison ilmapatjan täyttäminen vähän kehtuuttaa, mutta hommaan on näemmä keksitty sähköisiä apuvälineitäkin:

   http://www.scandinavianoutdoorstore.com/makuupussit-ja-makuualustat/ilmataytteiset-makuualustat/neoair-mini-pump/

   Poista
  2. Onhan siinä enemmän hommaa, kun ei patja täyty itsestään yhtään. Itse en jaksa rullailla. Epämääräisesti ryttäämällä ilma menee patjaan ihan yhtä hyvin. :D

   Poista
  3. Niin, ehkä tyylillä ei ole niin väliä... Mutta joskus silti mietin, että olisi hienoa, jos voisi palkata sherpan, joka huolehtisi tällaisista hankalista tehtävistä.

   "Sir, olen keittänyt vettä. Teenkö jo puuronne valmiiksi?"
   "Sir, rinkkanne taskut ovat edelleen auki. Haluatteko, että suljen ne ennen kuin kuljemme pidemmälle?"
   "Sir, olen valinnut joen ylityspaikan ja tuonut siihen askelkiviä. Kannanko kenties rinkkanne ensin?"
   "Sir, olemme harhautuneet polulta. Haluatteko, että johdatan meidät takaisin reitille?"
   "Sir, näytätte huonovointiselta. Laittaisinko jo leilinne kiinni?"
   "Sir, makuualustanne on nyt täytetty. Haluatteko, että pöyhin myös makuupussinne?"
   "Sir, mikäli en ole enää aamulla paikalla, reittinne jatkuu tästä koilliseen."

   Poista
 2. Hyvä tietää että NeoAirin rutina ei käytössä haittaa. Rutinan pelossa ostin aikanaan Therm-a Rest Prolite alustan. Mutta samoin kuin kirjoittaja, kaipaisin vähän paksumpaa alustaa kun minullakin noita välilevyvaivoja on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lyhyestä Prolitestähän on olemassa myös paksumpi "talvimalli" (3.8 cm, muistaakseni). Alamittaisuudestaan huolimatta se ei ole yhtään NeoAiria kevyempi, mutta todennäköisesti kestää retuuttamista vähän enemmän.

   Poista