sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Vuorikiipeilyä

Jos kiipeää vuorelle, voi sanoa harrastaneensa vuorikiipeilyä, eikö vaan? No, ehkä asiaa ei kannata yksinkertaistaa liikaa, mutta tänään joka tapauksessa matkailimme Kulhanvuorelle. Kulhanvuori ei varsinaisesti ollut viikonlopun ykköskohde, mutta kun Kolille ja Ryläykselle suuntautuvan retken suunnittelu eteni huonosti, päätimme lopulta lähteä länteen.

Mitä retkikohteiden määrään tulee, lännessä on tarjolla lähinnä niukkuutta. Siltä suunnalta kuitenkin löytyy Kulhanvuoren lisäksi myös Pyhä-Häkin kansallispuisto, jossa ei ole aiemmin tullut vierailtua. Koska kyseisten paikkojen saavuttaminen Kuopiosta käsin edellyttää ponnisteluja, katsoimme parhaaksi poimia molemmat saman automatkan varrelle.

Kulhanvuori soveltuu luonnonsuojelualueena lähinnä päiväretkikohteeksi, mutta sellaisena on se onkin varsin hieno! Reilun 10 kilometrin poikkeama päätieltä vähentää turhaa liikennöintiä, eikä vuoren rinteillä nytkään ollut tungosta.

Kulhanvuoren kupeessa sijaitseva Syvänojanrotko muistuttaa suuresti Tuusniemellä sijaitsevaa rotkolaaksoa. Rotko-osuutta lukuunottamatta maasto on melko helppokulkuista. Itse "vuori" ei korkeudestaan (260 mpy) huolimatta ole kummoinen, koska sieltä ei puuston vuoksi näe mihinkään. Näkötornikauppiaat herätys!

Kulhanvuorelta jatkoimme Pyhä-Häkin kansallispuistoon, jossa kiersimme Kotajärvelle menevän polun polun. Pyhä-Häkillä ei ole tarjottavana messeviä maisemapläjäyksiä, mutta luonnonrauhaa sitäkin ennemmän.

Kulkemamme reitin varrelle osui pari isoa (26+ m) ja vanhaa (~500 v) puuta. Korkea ikä herättää aina kunnioitusta, mutta kyseiset yksilöt eivät silti erottuneet ympäristään erityisellä tavalla. Ehkä odotukset olivat liian suuret. Polut olivat silti mukavia kulkea, ja maastokin kohtalaisen vaihtelevaa: aarnimetsää, honka-armeijoita ja paikoin avosuotakin.

Ehkä erikoisinta Pyhä-Häkin kansallispuistossa on kelojen suuri määrä. Info-tauluista voisi päätellä, että asia selittyy 1800-luvun talonpoikien tarpeella sotkea leivän sekaan puolet puuta, mutta ilmiön takana voi olla joku toinenkin syy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti