maanantai 16. huhtikuuta 2012

Kevätlomailua osa II

Kilpisjärvellä on kivaa! Tänään hiihtelin kirkkaan aurinkoisessa kelissä Saanan ja Salmivaaran ympäri. Juuri tämän vuoksi tänne jaksaa ajaa, vaikka matka on pitkä. Toisaalta aurinkoinen, tyyni sää taitaa olla harvinaista herkkua Kilpparillakin, koska täällä kai sataa aika usein; meri on sentään aika lähellä.

Lähdin liikkeelle teräskanttisilla Madshuseilla, vaikka hankikantoa ei ollutkaan tiedossa. Koska alkumatka sisälsi jonkun verran nousua, voitelin pitoalueen ulomman puoliskon pitovoiteella ajatellen, että tällöin suksilla voisi vielä luistellakin. Pitovoitelu osoittautui kuitenkin turhaksi, koska voide kului nopeasti pois, eikä siitä ollut ylämäessä merkittävää apua.

Luulen, että luovun jatkossa pitovoiteista kokonaan. Jyrkät mäet mennään joka tapauksessa haarakäynnillä ja loivemmat pääsee helpoiten ylös luistelemalla - jos siis pohjassa ei ole menoa hidastavia mömmöjä. Tasamaalla matka etenee riittävän hyvin käsivoiminkin, ja välillä voi aina vaihtaa luistelutyyliin, jos nopeutta tarvitaan lisää.

Jollakin oudolla tavalla tykkään Hotelli Kilpiksestä. Hotelli ei ole mitenkään loistokas eikä edes edullinen majapaikka, mutta siinä on jotain samanlaista menneen ajan taikaa kuin Hotelli Pallaksessakin. Ehkä Kilpikselle hakeutuva väkikin on samanhenkistä kuin Pallaksella.

Kilpisjärvellä on kuitenkin yksi asia, joka minua häiritsee: moottorikelkkojen yletön määrä. Ymmärtääkseni kelkkailuun liittyvät säännöt ovat täällä samat kuin muuallakin, mutta esimerkiksi vaatimus käyttää merkattuja reittejä koskee vain ulkopaikkakuntalaisia. Paikalliset (joihin laskettaneen Kilpisjärvelle loma-asuntojaan rakentaneet norjalaiset) voivat kelkkailla vapaammin, mikä näkyy ja kuuluu. Jos järvellä on koivikkoinen luoto, sen yli on takuulla kelkanjälkiä joka suunnasta.

Huomenna on aika poistua Kilpisjärveltä. Aurinkoisimmat päivät lienevät toistaiseksi takana, mutta poutaa on edelleen tiedossa, mikä on mukavaa ainakin hiihtoharrastuksen kannalta. Seuraava kohde on vielä valitsematta, mutta sääennustetta myötäillen edettäneen jatkossakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti