tiistai 18. heinäkuuta 2023

Kauneutta ja tyylivirheitä

Helatorstain jälkeisenä viikonloppuna on monena vuonna lähdetty kesän ensimmäiselle telttaretkelle. Reissu on usein kohdistunut Patvinsuolle, vaikka siihen ei mitään erityistä syytä ole ollut. Paitsi ehkä se, että Suomunjärvelle on helppo leiriytyä ilman, että telttaa tarvitsee kantaa selässään kilometrikaupalla.

Parina edellisenä vuonna telttailu on jäänyt vähemmälle, kun retkeiluauton hankintaprosessi on ollut päällä. Nyt auto viimein oli alla, joten päätimme helatorstaina suunnata kohti Itä-Suomea.


Niin, tästä retkestä todellakin on jo kaksi kuukautta. Kesä etenee nopeasti. Adria Twinin hankinnan myötä kielen päälle on kertynyt paljon asioita, joiden vuoksi minulla on hiukan vaikeuksia pitää blogiani ajantasaisena.

Toukokuussa joka tapauksessa oltiin matkalla kohti itäisintä Suomea. Vaan ajaisimmeko suoraan Suomunjärvelle, vai kenties jonnekin Ilomantsin kulmille? Retkeilyauton kanssa vaihtoehdoista ei ole pulaa, koska auton voi yleensä pysäköidä metsäautotien varteen sellaiseenkin paikkaan, jonka ympärille telttaa voisi olla hankala pystyttää.

Lopulta Adrian keula kääntyi kohti Ilomantsin Kaunisjärveä. Suomessa on paljon kaunis-alkuisia paikannimiä, joista ihan kaikki eivät ole nimensä veroisia. Poikkesimme Ilomantsissa ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, ja totesimme Kaunisjärven tuolloin niin hienoksi, että sinne kannattaa mennä uudestaankin.


Kaunisjärvelle pääsee helposti autolla, joten paikka on suosittu karavaanareiden keskuudessa. Alue on parhaiten saavutettavissa kaakosta, Korentovaaran suunnasta, tai silloin soratietä ainakin on vähemmän kuin luoteesta, Isonpalonkankaan kautta lähestyen.

Me asetuimme järven länsipuolella olevan laavun lähettyville. Järven toisella puolella näkyi pari muutakin autoa, mutta haitaksi asti väkeä ei ollut. Keskikesällä tilanne saattaa olla toinen.


Kaunisjärven kirkas vesi ja hieno hiekka antavat sille laguunimaisen ilmeen. Toukokuun puolessa välissä vesi ei tosin ollut laguunimaisen lämmintä, mutta viehättävän näköistä silti.


Helatorstai-iltana ilmakin oli viileä, mitä navakka tuuli vielä korosti. Pyrin omassa pukeutumisessani suosimaan toiminnallisia ratkaisuja, mikä toisinaan johtaa tyylivirheisiin. Lippalakin päälle vedetty windstopper-panta näyttää hassulta, mutta lämmittää päätä kivasti.



Edellisellä vierailulla järven itäpuoli jäi kokonaan tutkimatta, joten lähdimme majoituttuamme iltakävelylle järven ympäri. Vastarannalta löytyi telttasauna, joka kesän myötä saanee myös seinät ympärilleen.


Kaunisjärvi ei ole ainoa nähtävyys näillä kulmilla, sillä muutaman neliökilometrin alueella on monia viehättäviä lampia. Lisäksi aluetta halkoo Susitaival, jota olemme jo vuosia yrittäneet taltuttaa pienin askelin. Sitä tavoittelisimme seuraavana aamuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti