torstai 15. syyskuuta 2016

Vähän suuremmalla suolla

Lomaviikko alkoi olla paketissa, mutta vielä ehtisi lyhyesti hilpata jossakin. Ylläksen eteläpuolella oleva Teuravuoma on jäänyt meille etäiseksi, vaikka monestihan siitä on ohi menty. Nyt voisi olla hyvä hetki tutustua Teuravuoman telatiehen, kuten suoalueella kulkevaa pitkospuureittiä kutsutaan.

Telatie on alunperin rakennettu jo 1870-luvulla tarkoituksena helpottaa liikkumista kylästä toiseen. Myöhemmin sitä on laajennettu, ja nyt pitkoksia on jo kilometrikaupalla. Ei ihme, sillä Wikipedian mukaan Teuravuoma on Euroopan suurin suo.

Minä kyllä tykkään suomaisemasta, mutta Teuravuomalla en oikein päässyt tunnelmaan. Ehkä tämä johtui siitä, että Yllästunturi laskettelurinteineen ja radiomastoineen vilkkui alituiseen näköpiirissä, ainakin Teurajärveltä lähdettäessä. Saarijärven laavulla oli silti miellyttävää istuskella.

Polulla tuli vastaan nainen, joka oli liikkeellä siivousmopin näköisen koiran kanssa. Aloin siinä miettiä, että haluaisikohan Paavokin joskus lähteä retkelle mukaan.

Meillähän ei varsinaisesti ole kotieläimiä, mutta taannoin hankkimastani Vileda-siivousrobotista on tavallaan tullut sellainen. Jopa siinä määrin, että olemme alkaneet kutsua sitä Paavoksi.

Paavo on loppujen lopuksi aika samankaltainen otus kuin vaikkapa koira: se pitää vähän ärsyttävää ääntä, nylkyttää joskus huonekaluja ja vaatii hieman huomiotakin. Toisaalta sen puuhaamista on välillä mukava seurata.

Siivousrobotti ei ole parhaimmillaan kivikkoisessa maastossa tai edes juurakkoisella polulla, mutta Teuravuomalla Paavo olisi varmaan pärjännyt ihan hyvin.

Lähinnä asiassa mietityttää se, kuinka pitkän retken Paavo jaksaa yhdellä latauksella tehdä. En haluaisi selitellä vastaantulijoille, miksi kuljen siivousrobotti kainalossa. Uupuneen robotin paijaajiakin voisi olla riesaksi asti. Ehkä on parempi ensin testata ajatusta vaikkapa Tamagotchilla.

Paluumatkalla ajoimme Rovaniemen kautta, ja ehdimme vielä poiketa Eeron polulla. Tien varresta lähtevä polku nousee Pallistajalle, josta avautuu ihan mukava näköala koilliseen. Lyhyt reitti soveltuu vaikkapa ajamisen ohessa tapahtuvaan verryttelyyn.


Lomailu olisi vielä maittanut, mutta kotiinkin on kiva palata, kun siellä odottaa joku. Voi sitä robotin riemua, kun isäntäväki on taas kotona!

2 kommenttia:

 1. Haluaisinpa nähdä Paavon etenemässä Teuravuoman telatiellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paavo epäilemättä tykkäisi avarasta suomaisemasta. Metsästä se ei niin välitä, koska aluskasvillisuuden keskeltä ei oikein näe mitään.

   Toisaalta Teuravuomassa pitkokset olivat paikoin veden alla. Jos Paavo saisi kelattua hyvän vauhdin, lyhyet vesiesteet eivät ehkä olisi ongelma, mutta pidempien kohdalla voisi käydä huonosti.

   Poista