sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Kotiseutukierroksella

Kevät puskee päälle niin että päätä huimaa. Huimaus oli myös syy sille, ettei vaimo lähtenyt mukaani kotiseutukierrokselle, jonka varrelle olin poiminut pari uutta näkötornia. Ensimmäinen niistä odotti minua Karttulan Sourussa.

Sourussa sijaitsi aikoinaan myös rautaruukki, joka oli toiminnassa vuosina 1868 - 1908. Kun ajoin paikalle, eteeni ilmestyikin ensimmäisenä hämmentävän näköinen tiilirakennelma. Tuonneko olisi tarkoitus kiivetä?


Kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä oli tehtaan vanha savupiippu - ainut asia, mitä ruukista oli jäljellä. Pienen matkan päässä jökötti varsinainen torni, josta ruukkialuetta saattoi ihastella.


Rakennelma ei juuri ollut hirvitornia korkeampi, mutta mediaominaisuuksiensa puolesta se kuului näkötornien eliittiin. Nappia painamalla ilmaan sai loihdittua 1900-luvun alkupuolta muistuttavan äänimaiseman, joka pulppusi lavan katossa olevista kaiuttimista. En aivan saanut tunnelmasta kiinni, mutta muuten ruukki torneineen oli helposti saavutettavaksi kohteeksi ihan hauska.


Sourusta jatkoin matkaani Karttulan keskustaan ja sen kupeessa olevalle Pörönmäelle. Siellä kohoavaa 17-metristä näkötornia voisi muuten verrata jopa Kolilta löytyvään Räsävaaran torniin, mutta rajoittavaksi tekijäksi muodostuu vain 150 metrin korkeuteen kohoava Pörönmäki itse. Tornista avautuvat maisemat ovat silti kohtuulliset.

Koska olin pakannut mukaani eväsrepun, ajelin vielä kierrokseni päätteeksi Suovulle tarkoituksenani kahvitella Lammasjärvellä.

Susilehdosta Lammasjärvelle menevä polku ei ollut erityisen hieno. Ei varsinkaan, kun metsäkone oli myllännyt osan reitistä ja samalla vienyt reittimerkinnät mennessään. Suunnasta ei varsinaisesti ollut epäselvyyttä, mutta vilkaisin silti kännykällä Retkikartta-sivustoa, jossa tiesin reitin näkyvän. Sivusto ei osannut näyttää sijaintiani.

Olen joskus ennenkin törmännyt samaan ongelmaan. Aiemmin se tuntui liittyvän Androidin Chrome-selaimeen, joka on temppuillut muidenkin sijantitietoa käyttävien sivustojen (kuten ut.no) kanssa. Yleensä pulma on ratkennut sillä, että kääntää gps:n päälle ennen selaimen käynnistämistä.

Nyt sama konsti ei enää tepsinyt. Käynnistin puhelimen (Samsung S5 Active, Android 5.0) uudestaan, laitoin gps:n päälle, avasin selaimen ja siirryin m.retkikartta.fi-sivulle, mutta paikannus ei edelleenkään toiminut. Google Maps -sovellus kuitenkin näytti sijainnin oikein, ja niin näytti selainkin, jos sillä surffasi maps.google.fi-sivustolle. Ongelma ei siis tällä kertaa tainnut olla Chromessa.

Kotona myöhemmin testaamani Samsung Xcover 3 (Android 5.1.1) käyttäytyi samalla tavalla, mutta vanhemmassa 4.1.2-pohjaisessa kännykässä (Xcover 2) palvelu vielä toimi. Kävin läpi käyttöoikeuksiin yms. liittyvät asetukset, mutta en löytänyt mitään, mikä voisi olla pielessä. Liekö tuo vaan jossain vaiheessa lakannut toimimasta?


Hienosta säästä huolimatta Suovulla oli yllättävän rauhallista. Vääräjärven rannassa sentään pyristeli pari joutsenta - joita ensin luulin lampaiksi - mutta tähän aikaan vuodesta niitä näkee kauppareissuillakin, joten kovin montaa sivuaskelta en asian vuoksi tehnyt.

2 kommenttia:

  1. Pääsikö Lammasjärvelle kuivin jaloin? Muistelen, että Vääräjärven luona on märkiä paikkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olihan siellä vielä märkää, siis nimenomaan Vääräjärven paikkeilla, mutta vaelluskengillä kuitenkin pärjäsi hyvin. Muistan silti siinä rämpiessäni ajatelleeni, että jos olisi vielä hyttysiäkin, pinna voisi vähän kiristyä... :)

      Poista