keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Turvallisuus ennen kaikkea

Ihmettelin muutama viikko sitten sitä, miksi m.retkikartta.fi -sivuston paikannustoiminto ei enää toimi. Tämä siis vaivaa silloin, kun sivustoa käyttää Chrome-selaimella.

Asiaan taisi nyt löytyä selitys. Kun selaimessa klikkaa Retkikartan hakutoimintoa (suurennuslasin kuva) ja valitsee sitten "Lähellä minua", näytölle saa ihan oikean virheilmoituksenkin: "Only secure origins are allowed (see https://goo.gl/Y0ZkNV)".

Ongelman ydin siis on, että Retkikartta-sivusto ei käytä suojattua yhteyttä. Aiemmin suojausta ei vaadittu, ja tästä syystä palvelu edelleen toimii vanhemmalla kännykällä, myös Chrome-selaimessa. Toisaalta maps.google.fi -sivusto toimii aina, koska se käyttää suojattua protokollaa (https).

En tiedä, onko Retkikartasta tulossa salausta käyttävä versio, mutta toistaiseksi palvelua täytyy käyttää jollain muulla selaimella kuin Chromella (jos siis tarvitsee paikannusominaisuutta). Kännykässä ainakin Androidin oma Internet-selain tuntuisi (vielä) toimivan.

6 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä tieto. Viimeksi Retkikarttaa maastossa käyttäessäni paikannus vielä toimi. Eipä tarvitse nyt ihmetellä tätä, jos tulee tilanne eteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi ongelman voi ainakin toistaiseksi kiertää käyttämällä Chromen sijasta jotain toista selainta. Luulen silti, että sama rajoitus ilmestyy ajan kanssa myös muihin selaimiin.

   Eihän tuota paikannusta ihan alituiseen tarvitse, mutta itse olen havainnut sen käteväksi esimerkiksi silloin, kun autolla etsii polun päätä hankalan metsäautotieverkoston varrelta. Tavalliset navigaattorit eivät aina tunne pieniä teitä hyvin, ja vaikka tuntisivatkin, polut/reitit ainakin näkyvät huonosti.

   Poista
 2. Ongelma on juuri tuo.
  https://developers.google.com/web/updates/2016/04/geolocation-on-secure-contexts-only?hl=en

  Chromen uudistushan on hyvä ja luulisin että retkikartta.fi päivittää kyllä sivunsa ajan tasalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, tuolla Googlen sivullahan asia sanotaan ihan suoraan. Ja onhan se totta, että kyseessä on tärkeä muutos. Voi olla, että paikannustietoihin liittyvää tietoturvaa ei ole tähän asti arvostettu tarpeeksi.

   Poista
 3. Kiitos, nyt selvisi miksi en ole saanut Retkikartan paikannusta toimimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tuskailin asian kanssa hyvän tovin. Enpä muista, että Googlen tekemää muutosta olisi suuresti mainostettu, joten helpostihan tuo jää huomaamatta.

   Poista