maanantai 10. huhtikuuta 2023

Hämärän alku

Nyt jo taakse jäävä talvi ei loppuvuonna 2022 juurikaan viivytellyt tuloaan. Vaikka ajatus retkeilyauton myötä karkaili jo seuraavaan kesään, kulkemisen kannalta alkutalven vähälumiset hetketkin ovat mukavia. 

Olemme joskus ennenkin talven alkajaisiksi kirmanneet Kauppisnevalle, joka on mukavan rauhallinen paikka lähellä Kuopiota. Kauppisnevan luonnonsuojelualue ei ole koolla pilattu, mutta siksakkia kulkemalla siitä riittää iloa pienen lumikenkäilyretken tarpeisiin. Juuri sellaista hupia kaipasimme joulukuisen hämärän keskelle.

Erityismaininnan Kauppisneva saa mainiosta kodasta, joka odottaa kävijöitä suon jatkeena olevan Kauppisenlammen rannassa. Isoon umpikotaan mahtuu tarvittaessa useampikin retkeilijä.

Kodalle vievällä Kauppisenmäentietä tuskin aurataan talvella, mutta joulukuun alussa asia ei vielä ollut ongelma. Tien varresta löytyy pari vähän leveämpää kohtaa, jos on tarve pysäköidä auto aiemmin.

Joulukuussa lunta ei maastossakaan ollut ylenpalttisesti. Ilman lumikenkiäkin olisi siten pärjännyt, mutta suolla ne joka tapauksessa ovat hyvät. Pitäisi ehkä joskus kokeilla kesälläkin (kun kukaan ei näe).


Jos rehellisiä ollaan, lumikengilläkin on mukavinta kulkea silloin, kun lunta on vielä maltillisesti (tai hanki kantaa). Puolen metrin lumessa isokin lumikenkä uppoaa syvälle, ja eteneminen on työlästä. Toimii kaksvitosena treenimielessä, mutta ei enää viisikymppisenä, kun elimistön kierroslukurajoitin alkaa jo potkia vastaan.

Talven myötä retkivarustuksen määräkin lisääntyy, mitä alla oleva kuva tosin liioittelee. En yleensä kompressoi untuvatakkeja mitenkään vaan pakkaan ne reppuun löyhästi tunkemalla, jolloin untuva lämmittää myös kopteria akkuineen, mutta tekee repusta vähän raskaan näköisen.


Kauppisenlammen kodassa voisi tilojen puolesta vaikka yöpyä, vaikka rakennelma ei tiiveyden osalta parhaimpia talvistandardeja täytäkään. Alueella ei taida juurikaan mennä valmiita polkuja, mutta talvella Kauppisnevalta voisi jatkaa Hoikanlammen laavulle, joka sekin on nimestään huolimatta umpirakennus. Moottorikelkkauraa seuraileva reitti sisältää muutaman vedenylityksen, joten kesäkelillä matkaa kertyisi olennaisesti enemmän. 


Jostain syystä emme ole koskaan käyneet Kauppisnevalla sulan maan aikaan, mikä täytynee jossain vaiheessa korjata. Ehkä paras aika liikkua suolla on kuitenkin keväällä, kun hanki kantaa ja aurinko hellii kulkijaa. Luulenkin, että hämärän ajan päättyessä Kauppisnevalle palataan taas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti