Minun kuvauskalustoni on jo pitkään ollut käyttötarkoitukseensa nähden riittävän hyvää, joten omat tarpeeni pyörivät lähinnä laitteiden painon ympärillä. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, tapani kulkea jatkuvasti kamera kaulassa on hiukan työläs, jos laite on painava.
Selvitäkseni kuormasta olen tehnyt kantojärjestelmään virityksiä, joilla pyrin siirtämään painoa kaulasta jaloille. Parhaaksi keinoksi olen havainnut sen, että nostan normaalisti niskan ympärillä olevan kamerahihnan repun yläosan päälle, mikä edellyttää, että repussa on jonkinlainen runkokehys.
Lisäksi olen pyrkinyt vähentämään painoa siirtymällä kevyempiin objektiiveihin. Puuttuvat polttovälimillit kompensoin superzoom-kameralla, jonka kaivan repusta aina tarpeen mukaan.
Viimeisin hankintani liittyy kuitenkin kamerarunkoihin. Vuosikausia käyttämäni Nikonin D7200-runko on yhä kelpo, mutta painaa 765 g. Lukema ei ole tolkuton, mutta kevyen objektiivin kanssa yhdistelmä painaa silti kilon verran.
Valokuvausmaailmassa iso trendi on jo hyvän aikaa edennyt peilittömien kameroiden suuntaan. Keveys on yleensä peilittömiin laitteisiin liitetty ominaisuus, mutta tästä huolimatta Nikon julkaisi vielä toissa vuonna D3500-peilijärkkärin, jonka runko painaa vain 415 g. Se on 350 g vähemmän kuin D7200.
Kun paikallinen liike myi viimeisiä D3500-malleja alennuksella pois, päätin tarttua tarjoukseen. En ehkä muuten olisi enää hankkinut peilikameraa, mutta kun objektiivivalikoimani on kohtuullisen kattava, minulla ei varsinaisesti ole kiire uudistaa koko järjestelmää.
Myymälässä esillä olleesta laitteesta puuttuivat sekä laturi että kaulahihna, joten sain rungon verrattain edulliseen 175 euron hintaan. Yhteensopiva laturi minulla oli ennestään, mutta kaulahihna täytyisi hankkia muualta.
Sopiva hihna löytyi Verkkokaupasta, ja myöhemmin tilasin vielä toisenkin, hiukan erilaisen. Molemmat tuntuvat kaulassa hyvältä, mutta niihin liittyy silti pieni ongelma. Hihnojen leveä osa ei nimittäin kulkiessa pysy repun (Osprey Exos) rungon päällä, vaan luiskahtaa takaisin olkapäälle.
Onneksi pulma oli helppo ratkaista. Tuunasin pienestä pyykkipojasta tapin, jonka kiinnitin Exosin runkoon. Tappi estää hihnaa valumasta pois paikalta, johon olen sen asettanut.
Pienikokoisia pyykkipoikia oli vain yksi, ja sekin hiukan hapero, joten niitä täytyi hankkia lisää. Kun en löytänyt samanlaisia mistään, päädyin hankkimaan pienen kuivaustelineen, josta irrotin pari pyykkipoikaa omaan käyttööni. Itse himmeli jäi vaimon iloksi.
Lopuksi vielä pari sanaa D3500-rungosta. Käyttökokemuksia ei vielä ole paljon, mutta laitteen keveyteen ainakin olen tyytyväinen. Sopivan objektiivin (kuten AF-P DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR tai AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II) kanssa järjestelmä painaa vain 600 - 700 grammaa, mikä on kohtuullista.
Tällainen yhdistelmä on parhaimmillaan hyvällä kesäkelillä, koska D3500 sen enempää mainitut linssitkään eivät ole sääsuojattuja. Toisaalta D3500-runko on yksinkertainen eikä sisällä paljon liikkuvia osia, joten sitä on hyvä retuuttaa metsässä.
D7200-malliin verrattuna muut erot liittyvät pääasiassa käytettävyyteen ja tarkennusjärjestelmään. D3500:ssa on vähemmän painikkeita, joten kaikki perustoiminnotkin täytyy suorittaa i-napin kautta avautuvasta valikosta, mikä on vähän kankeaa. Samasta syystä kameraa ei ole helppo käyttää hansikkaat kädessä, mutta se ei kesällä haittaa.
Tarkennusjärjestelmän yksinkertaisuus puolestaan heijastelee kameran edullista hintaa. Nähtäväksi jää, miten suuri merkitys tällä on omassa käytössäni, esimerkiksi lintuja kuvattaessa. Muitakin eroja toki on, mutta kevyemmän painon vuoksi olen valmis tinkimään aika monesta asiasta.
Muilta osin D3500 on retkikameraksi ja luontokuvaukseen hyvin riittävä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti