sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Aavan veden tuolla puolen

Kallaveden itäpuolelta, Niittylahdesta löytyy yksi Kuopion kaupungin ylläpitämistä retkeilyalueista. Retkeilyreitti-statuksesta huolimatta alueella kulkeva polku on tosin vain kymmenen kilometrin mittainen, mutta yhden iltapäivän ratoksi ihan riittävä.


Vaikka Kallaveden toiselle puolelle hurauttaa autolla nopeasti, Niittylahdessa tulee käytyä aika harvoin. Edellisen kerran koko reitti kierrettiin kymmenisen vuotta sitten.

Alkusyksyn aurinkoisen päivän houkutellessa ulos päätimme virkistää muistiamme Tonkkurinmäen kupeesta lähtevällä polulla. Odotusarvot sinänsä tuttua reittiä kohtaan olivat vähäiset, mutta toiveissa oli, että länsipuolen metsäisiltä kallioilta näkisi yhä Kallavedelle.

Vaan mahtaakohan sillä suunnalla olla hirvikärpäsiä? Jotkut kai saavat niiden puremista pahojakin oireita, mutta itse luokittelen ne lähinnä harmittomiin tapauksiin, vaikka asiasta joskus marisenkin. Päätin silti kokeilla, olisiko värikkäästä pukeutumisesta apua.

Punaisesta takista jouduin lämpötilan noustua luopumaan, eikä ainakaan oranssi lippalakki riittänyt pitämään otuksia loitolla. En mielestäni yhtään näyttänyt hirveltä, mutta ehkä kärpäset kokivat tilanteen toisin. Toisaalta en myöskään tullut ammutuksi hirvenä, joten joku vaikutus lakilla saattoi olla.


Niittylahden polku ei oikeastaan reittinä ole yhtään hullumpi. Kierroksen itäinen puolisko on päivän lyhentyessä hiukan hämärä, mutta Mustamäen luonnonsuojelualueella on kaunista; tosin alue on aika pieni.Jälkikäteen havaitsin, että olin kymmenen vuotta sitten ottanut Mustamäen kallioilla vaimosta hyvin samanlaisen valokuvan kuin tälläkin kertaa.

Kuvapari oli minusta hauska, ja olisin mieluusti julkaissut sen tässä, mutta en saanut siihen lupaa, koska takavuosina käytetyssä päähineessä oli kuulemma jotain vikaa. (Kuten huomaatte, tälle sivustolle päätyvät kuvat joutuvat kulkemaan varsin tiheän seulan läpi.)

Reitin ainoa laavu ei sijaitse kovin ruusuisella paikalla, mutta on helppoon saavutettavuuteensa nähden kohtuullisen siisti. Joskus tällaisten kaupunkilaavujen ympärillä kun saattaa olla puolen hehtaarin nokikehä.


Hulppeilla Kallavesi-näkymillä ei kulkijaa silti hemmotella, ainakaan Mustamäen rinteiltä. Tonkkurinmäeltä saattaa jotain näkyäkin, mutta Tonkkurin lenkkiä emme nyt menneet.

Mustamäen näkötornista sentään erottuu Kuopion eteläisiä osia, mutta ilman hakkuita nekin taitavat jossain vaiheessa jäädä puiden taakse. Ehkäpä tarkastamme asian taas kymmenen vuoden kuluttua, mikäli jalka vielä nousee.

2 kommenttia:

  1. Niittylahden alue olisi ihan mukavaa kävelymaastoa, mutta sijainti on hankala. Pitkä matka sekä etelän että pohjoisen puolta Kallavettä kiertäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tuo ihan torin kupeessa ole, mutta kyllähän sinne autolla melko helposti pääsee, Jännevirran kautta puolessa tunnissa. Etelän suunnasta lossi tietysti hidastaa etenemistä, ja matkakin on pidempi.

      Poista