keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Pientä riesaa

En ole ihan varma, mitä pari viikkoa sitten oikein tapahtui, mutta vasen käsi on taas rikki. Peukalon ympärille on jämähtänyt joku tulehdus, jonka alkuperä on epäselvä.

Ensimmäinen arvaukseni oli, että käsi tykkäsi kyttyrää, kun taannoin roikotin kassajonossa painavia ostoksia vähän hölmösti. Tänään kuitenkin huomasin kylppärin lattiaa luututessani, että Sinipiian puristaminen kuivaksi teki erityisen häijyä. Olenko siivotessani onnistunut särkemään peukaloni? Siis millainen mies siivoaa niin, että jäsenetkin hajoavat?!

Hoidin vaivaa peruslääkkeillä ja tukisiteillä reilun viikon ajan, mutta kun kohti käsivartta säteilevä kipu ei laantunut, menin lääkäriin. Ei ongelman syy sielläkään selvinnyt, mutta sainpahan ainakin hiukan ärhäkämpiä kipulääkkeitä syötäväkseni.

Nyt olen sekakäyttänyt vahvaa Buranaa ja Panadolia viikon verran. Lääkkeiden ansiosta käsi tietysti kipuilee vähemmän, mutta vaiva ei ole kokonaan hävinnyt. Toivoakseni se kohta helpottaa, koska hiihtokausikin on vielä kesken. Myös vatsa on sitä mieltä, että Buranaa on syöty jo ihan tarpeeksi.

Kättä säästääkseni jätin viikonloppuna hiihtämisen väliin, vaikka keli olisi ollut mitä parhain. Vaihtoehtoisia harrastuksia etsiessäni ajauduin taas kiertämään autoliikkeitä, mutta sen enempää Opelin kuin Skodan liikkeestäkään ei löytynyt sopivaa autoa ajettavaksi.

Tällä viikolla kuitenkin julkaistiin hintatiedot pian myyntiin tulevasta VW Golf Alltrackista, joka vaikuttaa kiinnostavalta. Ulkomitoiltaan uusi Golf on samaa kokoluokkaa kuin Audi A4 Allroad, mutta sen tavaratila on ämpärikaupalla suurempi, mikä on ulkoilukamppeiden kuljetusta ajatellen hyvä juttu. Unohtamatta sitäkään, että jo vakiona hyvin varusteltu Golf on yli kymppitonnin Allroadia edullisempi.

4 kommenttia:

 1. No voi hitsi. Käsivaivat on kurjia tapauksia. Itselläni on molemmissa käsissä vaivaa peukalon nivelen seuduilla (se nivel, jolla peukku on kiinni muussa räpylässä) eikä aavistustakaan, miten sen saisi kuntoon.

  (PS: tämä on ex-satunnainenhaahuilija tässä, jouduin vaihtamaan olomuotoa erinäisistä syistä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa samanlaiselta vaivalta... Itse arvelen yhä enemmän, että oma riesani sai alkunsa Sinipiian kanssa touhutessa. Pesusienen puristaminen kuivaksi edellyttää aika voimasta, peukalon viereen ottavaa liikettä, jonka luulen rikkoneen jotain. No, sen siitä saa, kun alkaa vierasta piikaa puristella.

   Kuinka pitkään tuo nivelvaiva on itselläsi ollut? Jos kädessä on rasituksesta johtuva tulehdus, sen voisi kuvitella levon kanssa parantuvan muutamassa viikossa. Toisaalta jos nivel on jotenkin rikki, sittenhän paraneminen voi ottaa pidempäänkin (ja voi edellyttää leikkaustakin).

   Poista
  2. On se ainakin pari vuotta vaivannut ja liittyy juuri tuollaiseen voimakkaaseen puristamiseen. Vieraita piikoja en ole puristellut, mutta esimerkiksi paksun ilmatäytteisen makuualustan rullalle kääriminen ja tyhjäksi puristaminen sormiotteella tuottaa kipua. Samoin esimerkiksi ison ruokatermoksen käsittely niin, että peukalo on toisella puolella ja muut sormet toisella puolella. Tuollaiseen otteeseen kun lisään puristusta, tuntuu se käyvän erityisesti peukalonivelen päälle.

   Lepo ja parasetamoli tuntuvat auttavan tähän vaivaan, mutta ne vain poistavat oireet. Uudelleen käsiä kuormittaessa vaiva uusii herkästi.

   Poista
  3. Kaksi vuotta on jo melko pitkä aika. Minullakin on sama käsi reistannut muista syistä jo useamman vuoden, mutta homma on siltä osin edennyt parempaan suuntaan. Muuten nuo mainitsemasi oireet ovat kyllä identtiset: vähänkin painavampien tavaroiden käsittely (esim. maitopurkin nostaminen tai tyhjän lyttääminen) on hankalaa.

   Tietokoneen käyttöä vaiva ei onneksi häiritse...

   Poista