lauantai 3. tammikuuta 2015

Erittäin hyvä (ellei täydellinen)

Lapin reissu on jälleen kerran takana. Alkumatkan kovien pakkasten jälkeen olosuhteet olivat oikein miellyttävät, vaikka aurinkoa ei paljon näkynytkään. Varsinkin retki Kuertunturille jäi mukavalla tavalla mieleen.


Lähtömme Ylläkseltä eteni vähän nihkeästi. Tämä johtui siitä, ettei yksimielisyyttä lomareissun viimeisen päivän kohteesta meinannut löytyä. Vaimo olisi halunnut Ouluun ja Stockmannille, mutta itse vierastin läntistä reittiä Ruotsista saapuvien, huonoa ajokeliä tietävien sateiden vuoksi.

Lopulta lähdimme ajamaan kohti Kuusamoa. Rukalla voisi vielä hiihtää, ja Kuusamon taajamassakin kulkee jonkinlainen kaupunkilatu. Netissä jopa kehuttiin kyseisen ladun kuntoa, mihin tosin suhtauduimme epäillen.

Matkalla pysähdyimme Rukanporttiin tankkaamaan ja ruokaostoksille. Se oli huono ajatus. Molempien (Sale + Neste) tankkausasemien mittareilla oli pitkät jonot moottorikelkkailijoita täyttämässä tankkejaan. Kaksitahtikoneet kärysivät ja kivet lentelivät, kun kelkkailijat yksi toisensa jälkeen kaasuttivat liikkeelle.

Eipä tehnyt mieli jäädä Rukalle. Onneksi saimme huoneen Kuusamon Sokos-hotellista. Sinne päästyämme suuntasimme saman tien ladulle, joka sopivasti meni aivan hotellin vierestä.

Ulkona oli alkanut sataa räntää, mutta nuhruinen keli unohtui mielestä nopeasti. Kuusamon taajamalatu nimittäin on erittäin hyvä! Vaikka latupohja ei ollut aivan tuore, se oli silti hämmentävän hyvässä kunnossa. Siis eikö Ladullakävelijäin Yhdistyksellä ole lainkaan toimintaa Kuusamossa?!

Valaistuksesta päätellen latu oli pohjattu rannassa kulkevalle kävelytielle. Kuopiossa sellaiset tuhotaan hetkessä. Miten ihmeessä Kuusamo on tämän ongelman ratkaissut?

Latuopasteet Kuusamossa on ainakin rakennettu huolella. Reitin varrella oli säännöllisin välimatkoin säänkestävä kartta samoin kuin ohjeet siitä, mitä ladulla saa tehdä ja mitä ei. Esimerkiksi ladulla kävely oli selvästi kielletty niin sanallisesti kuin symboleita käyttäenkin.

En tosin ole varma, olisiko vastaavista opasteista apua Kuopiossa. Täällähän tilanne on se, että vaikka kävelijöille lanataan ja osoitetaan oma kävelybaanansa ladun viereen (jäällä), latu vetää silti kävelijöitä puoleensa. Tai jos ladun kupeessa (maalla) 10 metrin päässä menee valaistu kävelytie, osa porukasta kulkee silti mieluummin latua pitkin. Koiralatukin tarkoittaa kuopiolaisille sitä, että ladulle kannattaa lähteä kävelemään koiran kanssa.

Voisiko opasteen koolla olla merkitystä? Kuopio on järvikaupunki, ja sen rannat väärällään isoja keltaisia kylttejä, joissa lukee "KAAPELI" tms. Ehdotan, että Kuopion kaupunki merkkaa hiihtoladut vastaavanlaisilla kylteillä:


Latuverkon kriittisimpiin kohtiin voisi vielä asetella hiukan yksityiskohtaisempia ohjeita:


Puiset kyltit eivät voi maksaa liikaa. Niitä odotellessa kannattaa ajella vaikka Kuusamoon hiihtämään.

2 kommenttia:

  1. Kuusamolaiset on hiihtäjäkansaa. He ovat tottuneet hiihtämään laduilla, eivät kävelemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuu myös siltä kuin kuopiolaiset olisivat aivan juuri laskeutuneet puusta, ja joka paikkaa täytyy siksi päästä tallaamaan... Olen kyllä aidosti kateellinen kuusamolaisille!

      Poista