lauantai 20. joulukuuta 2014

Elämä on

Vuoden lähestyessä loppuaan hiihtokuume alkaa lisääntyä. Kuopiossa lunta ei edelleenkään ole paljon, parhaimmillaan ehkä kymmenisen senttiä. Muutamia lyhyitä latupätkiä on avattu, mutta jonnekin pohjoisemmaksi tekisi silti mieli.

Venäläisiä matkailijoita ei tänä talvena taida olla yhtä paljon kuin ennen. Lapin majoitusliikkeiden hinnastoissa tämä ei kuitenkaan näy, sillä ainakin joulun ja vuodenvaihteen sesonkihinnat ovat... noh, ylempää keskitasoa.

Jos hotellivuorokauden hinta on tavallisesti 100 - 125 euroa, jouluna huoneen kurssi saattaa nousta yli 200 euroon. Toki 150 eurolla voi löytää huoneen 2 - 3 hengelle, mutta varsinkin huoneistoista pyydetään helposti 150 - 400 euron vuorokausihintaa. Sesonkiaikana kaupan kylkiäisenä seuraa vielä kauhea hälinä.

Ehkä venäläisten puuttuessa muut ulkomaiset matkailijat pitävät hintatasoa yllä, mikä tietysti on hyväkin asia, jos hetkeksi lakkaa tuijottamasta omaan napaansa. Samalla sitä kuitenkin huomaa miettivänsä, että pitäisiköhän itsekin joskus matkustaa johonkin ulkomaiseen hiihtokohteeseen. Mutta mihin?

Alppimaista löytyy hienoja maastohiihtopaikkoja, mutta niiden lumitilanne on tähän aikaan vuodesta hiukan epäselvä. Korkealla vuoristossa lunta on, mutta riittääkö sitä latureiteille asti? Esimerkiksi Söldenistä lunta löytynee metrikaupalla, mutta www.soelden.com-sivuston mukaan avattuja latuja ei kuitenkaan ole. Myös Kitzbühelista löytyy lumisia kuvia ihan viime päiviltäkin, mutta maastohiihtoreitit on silti merkitty suljetuiksi.

Entäpä muut Pohjoismaat sitten... Ruotsi on samankaltainen maa kuin Suomikin, siellä on lunta ja pakkasta. Mutta missä ovat Pohjois-Ruotsin avoimet maastohiihtokeskukset? Olen etsinyt niitä ennenkin, enkä en ole päässyt asiassa puusta pitkälle.

Snorapporten.se -sivusto luettelee useita laskettelu- ja hiihtokeskuksia, mutta suurin osa niistä on tähän aikaan vuodesta kiinni. Jällivaara sentään on avattu, mutta hiihtolatuja on tarjolla vain vaatimattomat 14 km (MC-ladut kai). Svanstein puolestaan näyttäisi avaavan ovensa jouluksi, mutta ei sekään miltään maastohiihto-onnelalta vaikuta.

Lienee siis parasta pysytellä kotimaan kamaralla. Pitäisi kai joskus, edes kerran, kokeilla brittityylistä pakettimatkailua. Matkabudjettia laatiessaan voisi referenssinä käyttää vaikkapa hotelli Ylläshuminan hinnastoa:

Joulun ja Uuden Vuoden pakettihinnat, vähintään 3 yötä, sis ruoan ja ohjelman. Hintoihin lisätään majoitus.
24 - 25.12.2014: 280 € /aikuinen, lapset 0 - 4 v/ 75 €, 5 - 12 v/ 140 €
31.12.2014 - 1.1.2015: 149 € /aikuinen, lapset 0 - 4 v/ 30 €, 5 - 12 v/ 75 €


On epäselvää, mitä kaikkea hyvää 280 eurolla saa, mutta arvelen sen olevan jotain todella erityistä, koska hinta ei vielä sisällä edes majoitusta.

2 kommenttia:

  1. Tuossa brittihinnastossa taitaa olla joulupukkilisä. Brittien joulupaketit räätälöidään niin, että siihen kuuluu tapaaminen joulupukin kanssa, lisäksi talvisia aktiviteettejä, niitä jotka meille suomalaisille ovat ihan tavallista toimintaa, briteille ainutlaatuinen elämys,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, tuo yllä mainittu pakettihan ei edes ole mikään ulkomaalaisille suunnattu tuote, vaan ihan hotellin normihinnastosta löytyvä juttu (taisin ilmaista asian vähän epäselvästi). Matkatoimistojen myymiin paketteihin epäilemättä sisältyy pukki- ja aktiviteettilisä, mutta en tosiaan tiedä, mitä kaikkea "ruoka ja ohjelma" tässä yhteydessä tarkoittaa. Jos hintaan esimerkiksi sisältyy koiravaljakkolippu Kuopio - Ylläs - Kuopio, niin sittenhän se on ihan OK. :)

      Poista