lauantai 4. helmikuuta 2012

Siperian tuulet

Onpas ollut kylmää viime päivinä. Pakkanen hiukan rajoittaa ulkona liikkumista, mutta ei toki estä sitä, kun vaan pukeutuu lämpimästi. Se ei sinänsä ole vaikeaa, mutta eduksi tietysti on, jos kaiken kerrospukeutumisen jälkeen raajatkin mahtuvat vielä liikkumaan.

Itse olen pitänyt mukavan hikiliikkumisen pakkasrajana -20 C:tä, josta kuitenkin saatan pakkasten jatkuessa ja hermojen kiristyessä tinkiä. Yleensä se ei tee kipeää, ja tokihan ihmisen kylmänsietokyky paranee pakkasten myötä. Juoksemisesta luovun silti ensimmäisenä, koska se tuntuu eniten keuhkoissa, mutta hiihtämistä pakkanen ei estä. Joskus saatan myös kävellä töihin, mikä ei tosin muut päivittäiset rutiinit huomioiden ole kovin kätevää, koska matkoihin menee parisen tuntia.

Tänään kävin hiihtämässä toivoen löytäväni jäältä uusia latuja, mutta toiveeni ei toteutunut. Jäätilanne taitaa tänä vuonna olla poikkeuksellisen huono. Hiihtäminen oli silti mukavaa, eikä pakkasesta ollut muuta haittaa kuin se, että silmälasit huurtuivat helposti.

Mietin ulos lähtiessäni, mikä olisi paras tapa suojautua pakkaselta ilman että näyttää hiihtävältä Michelin-ukolta. Lopulta päädyin täydentämään normaalia hiihtovarustustani (urheilukerrasto, fleece-paita, windstopper-takki ja -housut) seuraavasti:

  • Mononlämmittimet
  • Paksummat hiihtohousut, joissa fleece-vuoraus reisien etupuolella
  • Ohut Angora-villainen väliasu (lyhyet housut + pitkähihainen paita) aluskerraston päälle
  • Paksu kypärämyssy ja leuan alle yltävä fleece-päähine (takissa lisäksi huppu)
  • Lobster-tyyppiset kintaat + ohuet sormikkaat

Tämä yhdistelmä toimi 25 asteen pakkasessa hyvin. En missään vaiheessa tuntenut oloani kylmäksi, toisaalta lenkin jälkeen ei mainittavasti ollut hikikään. Pakkasen hyviä puolia vai kenties merkki siitä, että olisin voinut liikkua vähän reippaamminkin?

Toki oikea varustus riippuu pukeutujastakin. Itse olen herkästi palelevaa tyyppiä enkä kesälläkään juokse shortseissa kuin ihan kuumimmilla helteillä. Angora-asun olen talvella havainnut hyväksi, ja käytän sitä tarpeen mukaan sekä juostessa että hiihtäessä. Omani hankin saksalaiseen kauppaketjuun kuuluvasta myymälästä, jossa niitä myytiin kohtuulliseen hintaan. Asusta irtosi uutena runsaasti karvaa, mutta muutaman käyttökerran ja pesun jälkeen tilanne rauhoittui. Tuotteiden lämpö/paino/hinta -suhde on joka tapauksessa hyvä.

Ensi viikolle on luvassa miedompaa säätä, mikä on mukavaa. Tänään menin suosiolla pertsaa, mutta pakkasten lauhtuessa lienee taas aika palata luistelutyyliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti