sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Omalääkärissä

Kuopion jääladut on viimein avattu! Röykkyisen jään vuoksi latupohja ei ole joka paikassa ihan priimakuntoista, mutta riittävän hyvää kuitenkin. Jäälle tehdyt ladut lisäävät olennaisesti reittivaihtoehtoja ja onhan keväisessä auringonpaisteessa muutenkin kiva suksia. Tänä viikonloppuna tosin aurinkoa ei juuri näkynyt, mutta talven ensimmäiset hiihtokerrat jäällä ovat sen verran intoa täynnä, ettei aurinkoa ehdi kaivata. Osaltaan pilviverho myös pitää lämpötilan maltillissa lukemissa; -5 C tuntuu kovempien pakkasten jälkeen miltei kesäkeliltä.

Minua jo vuoden päivät vaivannut vasemman ranteen jännetulehdus ei ole vieläkään parantunut. Olenkin alkanut epäillä, ettei ongelma sittenkään johdu auton rattivaihteista tai juoksulenkillä käyttämäni MP3-soittimen plarailusta. Luulen, että vaiva sai alkunsa viime talvena, kun aktiivisesti harjoittelin hiihtämään luistelutyylillä.

Perinteisellä tyylillä hiihdettäessä käsillä tehtävä työntöliike on sekä tasa- että vuorotahdilla symmetristä, joten molemmat kädet rasittuvat yhtä paljon. Luistelutyylillä tilanne on erilainen, koska varsinkin ylämäkeen kuokittaessa sauvatyöntö on epäsymmetrinen, joten se kuormittaa vasenta ja oikeaa kättä eri tavalla. Lisäksi luisteluhiihdossa käytetään pidempiä sauvoja, jolloin vääntö kohdistuu ranteeseen eri kulmassa kuin lyhyemmillä sauvoilla. Voi olla, että ongelmani juontaa juurensa näistä jutuista.

Mitähän asialle sitten pitäisi tehdä? Pelkkä hiihtämättömyys ei ongelmaa poista, koska vaiva sinnitteli kädessäni viime kesänkin yli. En myöskään ole innokas luopumaan harrastuksestani nyt parhaiden hiihtokelien kynnyksellä, koska takeita vaivan pikaisesta paranemisesta ei kuitenkaan ole. Mutta ehkä minun kannattaa optimoida hiihtoreittejäni niin, että luistelen enemmän jäällä ja pyrin välttämään jyrkkiä ylämäkiä, jotka koettelevat rannetta enemmän. Tasaisella mennään yleensä mogrenia, joka rasittaa molempia käsiä yhtä paljon, ja hyvällä alustalla voi välillä luistella ilman sauvojakin.

Yksi vaihtoehto voisi myös olla vaihtaa kuokan kätisyyttä niin, että oikea käsi rasittuisi välillä enemmän. Tosin arvaan, että itselleni tämä olisi vaikeaa; sehän on vähän sama, kuin jos oikeakätinen yrittäisi kirjoittaa vasemmalla kädellä? Ja todennäköisesti kokeilu johtaisi vain siihen, että lopulta minulla olisi jännetulehdus molemmissa ranteissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti