lauantai 21. tammikuuta 2012

Lähiladuilla

Lunta on sitten viimeinkin saatu myös Kuopion leveyksille. Vaikka kaupungin latuinfo-palvelu ei jostain syystä näytä reittejä ajetuiksi, ladut ovat kuitenkin hyvässä kunnossa.

Olen kuluneen viikon aikana käynyt jo monta kertaa hiihtämässä, lenkit tosin ovat olleet aika lyhyitä. Vaikka omat kulkemiseen ja hiihtämiseen liittyvät suosikkikohteeni löytyvät pääosin Pohjois-Suomesta, täytyy sanoa, että Kuopiostakin löytyy kivoja reittejä. Ainakin täällä on hyviä mäkiä, joiden kiipeäminen suksilla tekee kropalle hyvää. "Ylämäki on ystävä", kuten usein vaimollekin toistelen.

Luulenpa, että olen pysyvästi siirtynyt käyttämään luistelutyyliä perinteisen tyylin sijasta. Mietin joskus hiihtäessäni, mikä tähän on johtanut, ja keksin ainakin seuraavat syyt:

  • Kun tekniikan on auttavasti omaksunut, luistelutyylillä on nopeuteen suhteutettuna kevyempi edetä.
  • Jos vauhtia lisää, suorituksen teho kasvaa ja syke nousee helposti samalle tasolle kuin juostessakin. Ylämäkeen mentäessä tämä entisestäänkin korostuu.
  • Luistelusuksien voitelu on yksinkertaista ja nopeaa.
  • Koska pitovoiteita ei tarvita, sukset kuljetuspusseineen pysyvät puhtaampina, jolloin niitä on mukavampi käsitellä.
  • Pieni lumikerros latupohjan päällä haittaa luistellessa vähemmän kuin tukkoinen latu-ura perinteisellä tyylillä.
  • Luistelumonot ovat nilkasta tukevat, mikä on eduksi alamäkiä laskettaessa.

Kovalla pakkasella luistelu ei silti ole suurta juhlaa, joten kokonaan en aio perinteisen tyylin suksista luopua. Odotan joka tapauksessa jo järvilatujen valmistumista, mikä tosin voi vähän kestää, koska jään päälle kertynyt vesi haittaa latujen kunnostamista - eikä sitä jäätäkään taida vielä kovin tuhdisti olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti