lauantai 24. elokuuta 2024

Melko etäällä

Kun viime vuonna ostimme retkeilyauton, tavoitteena oli ensijaisesti uudistaa retkeilyyn ja matkailuun liittyviä käytäntöjä. Omalla listallani oli kuitenkin myös toive siitä, että auto toisi uusia mahdollisuuksia työn tekemiseen. Kun on liki 30 vuotta puurtanut samoja hommia, pieni vaihtelu työympäristössä voisi tehdä hyvää.

Toive onkin jossain määrin toteutunut, sillä olen muutaman kerran lähtenyt Reiskan kanssa tien päälle niin, että mukana on vaelluskenkien ohella ollut myös työläppäri. Homma on toiminut hyvin, vaikka retkeilypuoli jääkin työpäivän jälkeen aika kevyeksi.

Pitääkseni asiat yksinkertaisina olen tällaisilla reissuilla aina hakeutunut verkkosähkön ääreen. Aurinkopaneeli ja virtapankki riittävät pienen läppärin ruokkimiseen, mutta työsorvi on raskaampi laite, ja sähkön kulutus sen mukaista.

Yleensä perustan tukikohtani johonkin matkaparkkiin tai leirintäalueelle, jolloin myös nettiyhteys on käytettävissä, ja sähköä varmasti riittää koko päiväksi. Joskus virtaa jää ylikin, minkä voi illalla käyttää vaikkapa lähtemällä metsään juoksemaan.

Pieni retkeilyauto on kelpo tila työskentelyyn, koska kaikki tarvittava on lähellä. Yksin matkustaessa käytävän vapautumistakaan ei tarvitse odotella, joten jos haluaa yläkaapista jotain, sen kun menee ja ottaa tarvitsemansa!

Lähtiessäni toukokuussa tien päälle päätin ensin pystyttää konttorini Tahkolle ja sen jälkeen Metsäkartanolle. Molemmat paikat ovat sopivalla etäisyydellä Kuopiosta, mutta tarjoavat silti sopivasti virikettä myös työpäivän jälkeiseen elämään.

Tahkolle saavuin varhain illalla. Olin päättänyt testata BestPark Tahkon palveluita, mikä ratkaisi myös sähkön saantiin liittyvän ongelman. Tahkon parkki on tilava, mutta illalla varjoisa auringon laskiessa Tahkovuoren toiselle puolelle. 

Vaikka Tahko on nykyään osa Kuopiota, kylä on minulle vieras. Koska illaksi ei ollut tiedossa muuta ohjelmaa, päätinkin lähteä juosten tutustumaan Tahkon keskustaan.

Tahkon Sokos-hotellin laajennustyöt olivat kesän alussa käynnissä, minkä vuoksi hotellin ympäristössä oli vähän sotkuista. Myös keskusta-alueen liikenneyhteyksiä ollaan uusimassa, mikä on hyvä asia, sillä kevyen liikenteen väylät eivät oikein tunnu... johtavan minnekään. Päättömästi juostessa se ei varsinaisesti haittaa, mutta muuten ehkä kyllä.

BestPark Tahkon osalta yllätyin positiivisesti. BestParkien yleistä siisteyttä moititaan joskus, mutta tällä kertaa huomauttamista ei ollut. Huoltorakennuksesta löytyy myös pikaisesti lämpiävä sauna, mikä tuntui lenkin jälkeen mukavalta.

Aika rauhallistakin oli, sillä parkissa oli lisäkseni vain yksi auto. Tahko ei ole ketjun edullisimpia kohteita, mikä kannustaa tekemään töitä ainakin osan vierailun ajasta.

Jos illalla olikin auringon laskeutuessa hieman hämyisää, aamulla valoa tarjoiltiin isolla kauhalla.

Koska olin suunnitellut jatkavani Tahkolta Rautavaaran suuntaan, minun täytyi poistua parkista puoleen päivään mennessä. Metsäkartanon leirintäalue ei ollut vielä toukokuussa auki, mutta ehkä kartanon pihalla olevilta talvipaikoilta löytyisi Reiskalle joku vapaa ruutu.

Olettamus oli väärä, sillä piha-alue oli yllättäen täynnä autoja. Onnistuin kuitenkin neuvottelemaan itselleni paikan muutaman sadan metrin päässä sijaitsevan camping-alueen huoltorakennuksen edustalta. Huoltotilat eivät olisi käytössäni, mutta sähköä saisi tolpasta, mikä riittää minulle.

Metsäkartano on yleisesti ottaenkin kiva paikka vierailla matkailuautoillen. Varsinainen matkailuautoalue on vehreä, ja kartanon ravintola- ynnä muut palvelut löytyvät kävelymatkan päästä. Poluillekin pääsee suoraan auton ovesta.

Monella leirintäalueella on se ongelma, että saniteettitiloja on autopaikkojen määrään nähden niukasti, mikä etenkin sesonkiaikaan ärsyttää. Metsäkartanolla tämä asia on kunnossa, sillä alueen avautumisen jälkeen käytössä olevan huoltorakennuksen tilat ovat runsaat. Paikan leirikeskusmainen tunnelma ei välttämättä ole kaikkien mieleen, mutta itseäni se ei häiritse.

Vaikka urbaani maailma on melko etäällä, hyvin toimiva netti tuo sen keskeiset osat riittävän lähelle. Metsäinen ympäristö myös rauhoittaa mieltä, minkä ansiosta työpäiväkin etenee jotenkin sutjakammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti