torstai 28. maaliskuuta 2024

Lyhyestä virsi kaunis

Olen viime vuosina julkaissut aika monta retki- tai maisema-aiheista videota. Ne on pääsääntöisesti tehty 16:9-vaakaformaattiin, joka on tavallisin valinta tällaisiin videoihin.

Mobiililaitteiden aikakautena myös pystyvideoiden merkitys on kasvanut. Moni selaa videoita puhelimella, ja vaikka kännykän voi aina kääntää vaakatasoon, sitä on helpompi pitää kädessä pystysuunnassa. Mediakin on löytänyt niille käyttöä muun hössötyksen keskeltä.

Internetin palveluista ainakin Instagram, Facebook, TikTok ja YouTube tukevat lyhyitä (15 - 90 sekuntia), pystysuuntaisia Reels-videoita. YouTube tosin käyttää omistaan nimitystä Shorts, mutta jokseenkin samasta asiasta on kyse.

Olen joskus miettinyt, pitäisikö itsekin alkaa kuvata sellaisia. Ei ehkä ensisijaisena formaattina, mutta vaakasuuntaisten ohessa. Ilmakuvauksiin 9:16-muoto on vähän kömpelö, eivätkä luontoaiheiset videot muutenkaan ole parhaimmillaan kiihkeärytmisinä lyhytversioina.

Omista koptereistani ainoastaan DJI Mini 3 Pro kykenee tallentamaan pystysuuntaista kuvaa. Muita käytettäessä 9:16-muoto täytyisi tuottaa kuvaa rajaamalla, mikä heikentää laatua, mutta ei toisaalta ole ylitsepääsemätön ongelma, jos kaiken kuvaa 4K-tarkkuudella.

Voisin saada lentävän lähdön pystyvideoiden maailmaan leikkaamalla kaikki 16:9-videoni 9:16-muotoon, mutta en ole varma, onko siinä järkeä. Vaikka Reelsien alkuperäinen ajatus oli tarjota formaatti spontaanisti kuvatuille kännykkävideoille, parhaat niistä ovat varsin taidokkaasti tehtyjä. YouTuben Shorts-markkinoillakin on siinä määrin tarjontaa, ettei näkyvyyttä ole helppo saavuttaa.

Jotta omat Reels-videoni tuottaisivat jotain lisäarvoa, täytyisi niiden myös riittävässä määrin erota aiemmista 16:9-versioista: uudet kuvakulmat, efektit ja taustamusiikki ainakin. Toisaalta en haluaisi muodostaa tästä asiasta elämänkokoista ongelmaa, joten lyhytversioiden pitäisi syntyä helposti olemassaolevan materiaalin pohjalta.

Alustan valinta mietityttää myös. En ole kovin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, enkä päivittäin käytä juuri muita palveluita kuin X:ää. Ajatus uuden Instagram- tai TikTok-tilin avaamisesta lähinnä kauhistuttaa, Facebookista nyt puhumattakaan. Mitä vähemmän somea, sen parempi. Mutta ehkä YouTuben Shorts-formaatti voisi toimia, koska YouTubeen olen jo muutenkin sotkeentunut.

Tekaisinpa nyt koeluontoisesti muutaman lyhytvideon käyttäen viime kesänä kuvattua materiaalia. Pääsääntöisesti otokset on samoja kuin vaakasuuntaisissa versioissakin, mutta seassa on myös hiukan uusia kuvia. Taustamusiikit poimin tällä kertaa YouTuben julkisesta audio-kirjastosta. Ja kaikki tämä pikakelauksella, kuten formaatti edellyttää... Ehkä teen myöhemmin lisää, jos siltä alkaa tuntua.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti