keskiviikko 10. tammikuuta 2024

Lunta päin

Viime kesän reissutkin ovat vielä paljolti käsittelemättä, mutta otanpa tähän väliin vähän tuoreempia juttuja, jotta ei tarvitse koko ajan muistella puolen vuoden takaisia asioita. Ja ehkä yksi ajantasainen juttu vuodessa synnyttää vaikutelman, että tämä blogi on yhä elossa.

Kuluva talvi on tuntunut jotenkin pitkältä, mikä johtunee siitä, että lumi ja pakkanen saapuivat melko varhain. Tästä huolimatta en ole vielä saanut edes suksia jalkaan, vaikka latua on jo tovin ollut tarjolla.

Joulun jälkeen kuitenkin kaivoimme lumikengät kellarista ja suuntasimme autoillen kohti Kinahmia, joka on yksi Kuopion parhaista paikoista, jos tykkää lumisista maisemista. Korkea mäki jää toisinaan usvan peittoon, mutta tällä kertaa pilvet kiersivät sen kauempaa, ja muutaman asteen pakkanen suosi muutenkin ulkoilua.

Lähdimme tuttuun tapaan liikkeelle Kinahmin länsipuolen parkkipaikalta, koska se on helposti saavutettavissa, ja aurataan talvellakin. 


Länsirinteeseen johtavaa polkua oli mennyt muitakin, kenties joulun aikaan. Valmis ura helpotti kulkemista merkittävästi, mutta jyrkähkö rinne tuntui silti työläältä nousta, vaikka mukana ei ollut edes painavaa kameraa. Ylhäällä olosuhteet kuitenkin olivat palkitsevia.



Ajatuksena oli mennessä koukata Kinahmin laen (313 moh.) kautta, mutta tampattua polkua riitti vain läheiselle laavulle asti. Pohjoisen suunnasta tullut kelkkaurakin sukelsi pian laavun jälkeen alamäkeen, joten sekään ei helpottaisi huiputusta. Ehkä uraa voisi silti paluumatkalla seurata Tahkon suuntaan.

Laki ei ollut etäällä, mutta puolen metrin umpihangessa sittenkin riittävän kaukana. Malla saisi puolestamme huiputtaa Kinahmin tällä kertaa.


Ilmakuvista paljastui yllättäviä asioita. Ensinnäkin mäen laella olevan näkötornin ympäriltä oli sitten viime vierailun kaadettu puita, joten tornista voisi nyt nähdä kauas. 


Videosta poimittu kuva on huonolaatuinen, mutta näytti siltä, että metallisen tornin tikkaat ovat saaneet ympärilleen kaiteen. Tämä lisää turvallisuutta, ja jäljelle jääneistä riskeistä merkittävin lieneekin se, että talvella kieli juuttuu kaiteeseen kiinni.


Hakkuuaukean keskellä näkyi myös joku mökki, jota en ollut aiemmin havainnut. En tiedä, onko se rakennettu hiljattain, vai onko se vain paljastunut hakkuiden myötä. Mutta onhan tuosta ennenkin kuljettu; kaipa se olisi metsän keskeltäkin huomattu. Kyseessä ei silti liene yleiseen käyttöön tarkoitettu rakennus.

Yleisesti ottaen Kinahmi on kyllä erityislaatuinen paikka näillä kulmilla. Mäki on korkea, ja tykkylumiset puut tuovat mieleen Lapin tunturit. Paljakkaa Kinahmilla ei sentään ole, ellei sellaiseksi lasketa hakkuuaukeiden aikaansaamia aukkoja rinteessä.


Paluumatkalla poikkesimme vielä mäen pohjoiskulmalla ennen kuin lähdimme laskeutumaan takaisin autolle. Näissä keskitalven hämyisissä reissuissa on oma tunnelmansa, vaikka kyllähän Kinahmi on parhaimmillaan keväällä, kun aurinko paistaa ja hanki kantaa.


Ja kohtapa talvi jo kääntyykin kevään suuntaan. En tiedä, tuleeko tänäkään keväänä lähdettyä Lappiin asti, kun ei tuo enää viime vuosina ole ollut tapana. Pallaksen suunnastakin kuuluu vain huonoja uutisia, mikä ei ole innostanut haaveilemaan kevään reissuista.

Pyhäkurun ikävä onnettomuus vaivaa yhä mieltä. Lumivyöryt ovat arvaamattomia, ja sään muuttuessa olosuhteet voivat yllättää kenet tahansa. Alla olevat kuvat ovat Pallaksen ja Nammalakurun väliseltä tunturireitiltä. Kuvissa näkyvä kuru tosin taitaa olla Rihmakuru.



5 kommenttia:

  1. Terve taas. Kävin siis 16.6.2023 tuolla huipun laavussa, voisinko teoriassa yöpyä siellä TENA LA80 kuitumakuupussissa (vuodelta 1998) tai RAB Ascent untuvamakuupussissa (vuodelta 2022) https://scandinavianoutdoor.fi/rab/varusteet/makuupussit-ja-alustat/makuupussit/ascent-900-qsd-39/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqY6tBhAtEiwAHeRopZ7aDXnomXqyYEy_krJDhSmGEUSahYKuUnAj2pyxk1HdUTc8cLwXfxoCgiUQAvD_BwE
    Mitä olet mieltä?
    Tuo mökki tornin vieressä on ollut siellä 2014-2017.

    VastaaPoista
  2. Tai laittamalla untuvamakuupussin tuon kuitumakuupussin sisälle, kannattaako ilman leiritulta -20 asteen pakkasella, kovalla tuulella, kun ovi ja kattoraki hieman vuotaa, Kinahmin huipun kodassa yksin yöpyminen, tekisikö itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kinahmin laavu/kota suojaa kyllä kohtuullisen hyvin tuulelta, kun siinä on se ovikin, mutta kylmähän siellä pakkasella silti on. Yöpymiseen sitä ei ole tarkoitettukaan, koska "tulisijakin" on vain nuotiopaikka ilman mitään hormia. Savu ja häkä siis muodostavat hengenvaaran, jos kodassa meinaa tulta pitää.

      Rabin pussi tuskin yksinään riittää -20 C lämpötilassa. Toisen pussin kanssa saattaa riittääkin, mutta eipä tuota uskalla luvata, kun ei ole kokemusta kummastakaan pussista.

      Tekstissä mainitsemani mökki on tosiaan tainnut olla Kinahmilla jo tovin. Näin vaimokin jälkikäteen totesi, vaikka itse en muistanutkaan mökkiä nähneeni.

      Poista
    2. Ajattelinkin että tuo limit -18 c ei riitä kun jalkopäästä märässä pussissa oli 0-kelillä Kevon kanjonin pohjassakin hieman viileää olla vaikka oli pitkän alusvaatteet päällä ja puuvillapipo päässä ja sukat jalassa. Jostain syystä omaa Bloggerprofiilin kirjautumisen jälkeenkään en saa tätä kirjoitettua omalla profiilinimelläni, johtuuko Espoon kaupungin tietotekniikan turva-asetuksista vai mistä....
      Kiitos vielä kerran ja hienoa, kun julkaiset tiheään Kinahmin päivityksiä!

      Poista
    3. Ainahan se on ihmisestäkin kiinni, mikä pussi riittää missäkin lämpötilassa. Jonkinlainen nyrkkisääntö lienee, että naisten kannattaa tuijottaa Comfort-lukemia ja miesten Limit-lukemia. Itse olen kuitenkin siinä määrin viluista tyyppiä, että en tee Limit-lukemalla yhtään mitään. Ja ehkä luvattuja lämpötilalukemia olennaisempaa lopulta on se, paljonko pussissa on täytettä.

      Mitä nukkumiseen muuten tulee, makuualustojen eristyskyky on vähintään yhtä tärkeää kuin makuupussin lämpimyys. Jos kylmä hohkaa alustan läpi, mikään pussi ei riitä.

      Poista