lauantai 7. toukokuuta 2022

Kalliolle kukkulalle

Lomaviikkomme toisen retkipäivän aamu avautui hieman harmaana. Parempaa kuitenkin oli luvassa, joten päätimme odotella sään selkenemistä, minkä jälkeen suuntaisimme kohti Valkeisenkallioita. Päätös tarkoitti samalla sitä, että koko lomaviikko vietettäisiin kotimaisemissa, koska jos tekisi mieli jonnekin kauemmas, aika lähteä olisi nyt.

Jyrkähköt kalliot kohoavat nimensä mukaisesti Valkeinen-järven rannalla. Sulan maan aikaan ne ovat helposti saavutettavissa, mutta nyt lumi peitti maat ja mannut, joten olimme varautuneet lumikenkäilemään kallioille Kakkisenjärvelle vievän metsäautotien varresta.

Hoikkalammen kodan suuntaan menevä tie oli kuitenkin yllätykseksemme aurattu. Kun autolla kerran oli mahdollista edetä, ajoimme kodan ohi ja pysäköimme levikkeelle, josta kallioille ei ollut enää kuin kilometrin matka.

Lumikenkiäkään ei lopulta tarvittu kuin viimeisen sadan metrin matkalla, mikä sai retken kulinaarisen puolen korostumaan. Mutta eipä asiasta sovi valittaa, sillä keväisenä ja liki tyynenä päivänä kallioilla oli mukava loikoilla, ainakin vaimon mielestä.Valkeisenkallioita ei ole mitenkään erityisesti merkitty pohjakarttaan, mutta Google Mapsissa ne näkyvät (joskin ovat tilapäisesti kiinni, kuten niin moni paikka yhä edelleen). Ja kyllä siellä ihmisiä käy, koska jyrkänteen reunalle on rakennetty pieni nuotiorinkikin. Ihan pienten lasten paikka se ei kuitenkaan ole, koska putoamisvaara on ilmeinen. 


Valkeisen kulmilla on käsittääkseni tontteja myytävänä. Jos olisin mökinrakentajatyyppiä, hankkisin tontin juuri tällaisesta paikasta: läheltä kaupunkia, mutta semierämaisen ympäristön keskeltä. Tosin eipä sitä tiedä, millainen vilske täälläkin on 20 - 30 vuoden päästä.


Valkeiselle menevä tie on yleensä kohtuullisessa kunnossa, mutta nyt se oli menomatkalla yhdestä kohtaa hiukan sortunut (metsästysmajan risteyksen ja Saariselle erkanevan risteyksen välillä). Sortuma on Saarisen suuntaan mentäessä pienen mäentöppäreen jälkeen, joten sitä on ajaessa vaikea havaita. Kannattaa varoa kuitenkin.

3 kommenttia:

 1. Kartasta katsottuna melko erämainen alue noinkin lähellä Kuopiota. Metsäautotie näyttäisi kulkevan alueen läpi. Onko kulku Valkeisenkalliolle pohjoisen vai etelän suunnalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä koko tie - siis etelästä Hoikkalammen kodan ja Valkeisen ohi kohti Saarista - on ajettavissa autolla läpi. Huhtikuussa tie oli aurattu vain Kivijärvenvuoren lähettyville asti.

   Itse olen aina lähestynyt aluetta etelän suunnasta, mutta nyt kannattaa varoa jutussa mainittua tien sortumaa, ellei sitä ole vielä korjattu (voi vähän täräyttää, jos sitä ei huomaa ajoissa).

   Poista
  2. Kiitos, täytyy pitää mielessä tämä kohde. Sitten kelirikkokauden jälkeen.

   Poista