lauantai 11. huhtikuuta 2020

Kanteleeni

Vaimo on jo pitkään toivonut meille uutta sohvaa. Niinpä hän silminnähden innostui, kun eräänä päivänä huomasi minun mittailevan olohuoneessa vanhan sohvan leveyttä.

Uusien huonekalujen hankkimisesta ei kuitenkaan ollut kyse. Tilanne oli se, että Korg Kronosiin tilaamani bender-varaosa oli viimein saapunut, ja ajattelin asentaa sen paikalleen.

Kronos on melko painava soitin, joten sitä ei voi asetella ylösalaisin miten vaan. Alle on syytä laittaa ainakin pehmusteita, jotta laitteen kytkimet ja säätimet eivät vaurioidu. Esitutkimuksen perustella vaikutti siltä, että kahden hengen sohvamme olisi tähän tarkoitukseen paitsi riittävän pehmeä myös juuri oikean levyinen.


Keskikohdan alle asettelemani tyyny tuki Kronosta sopivasti puolivälistä jättäen silti benderin vapaaksi.

Sitten vain työn kimppuun. Niin, sanomattakin lienee selvää, etten kehota ketään avaamaan Kronosta tai muitakaan sähköisiä soittimia itse. Kronoksen takapaneelissakin varoitetaan sähköiskun vaarasta ja kielletään tekemästä näin (olkoonkin, ettei tällaisten laitteiden sisällä taida jännitteettömänä suuria virtoja olla).

Soittimen alapuolella oleva suojapelti oli kiinni lukuisilla ruuveilla, mutta ne eivät olleet kovin pitkiä, joten avaaminen onnistui sukkelasti ilman sähköisiä työkalujakin.


Vialliseksi epäilemäni komponentti näytti samalta kuin postin tuoma varaosa. Kahden liittimen irrottaminen vaati hetken nytkyttelyä, mutta muuten osa oli helppo vaihtaa, kunhan varoi pudottamasta kiinnitysruuveja laitteen syövereihin.

Ennen kotelon sulkemista imuroin varovasti sisältä pölyt pois. Sitten vaan kansi takaisin paikalleen ja ruuvit kiinni.


Laitteen käynnistäminen on aina jännä hetki, vaikka operaatio ei erityisen suuri ollutkaan. Kronos joka tapauksessa käynnistyi normaalisti, ja pikaisen kokeilun perusteella vaikutti siltä, että vika on poissa!


Operaatio eteni kaikkiaan hyvin sutjakasti. Minun ehkä kannattaisi perustaa soitinkorjaamo! Korjaisin hetkessä niin sähköiset soittimet kuin huilut, harput ja kanteleetkin.

Mitä 25-vuotiaaseen sohvaamme tulee, se on kyllä näissä korjaushommissa korvaamaton. Sitä ei siis parane vaihtaa, mikä täytyy ottaa puheeksi vaimon kanssa. Ehkä sohvaankin löytyy vielä varaosia.

Benderin hajoaminen muistutti minua siitä, että musiikkiharrastukseni on suuresti riippuvainen Kronoksesta, jonka ympärille kaikki muu on rakennettu. Kronos on soittimista monipuolisin, mutta samalla se on koko laitteiston kriittisin osa. Jos se menee rikki, en oikeastaan tee muillakaan laitteilla mitään.


Vielä pari sanaa varaosan tilaamisesta. Toimitus Yhdysvalloista kesti pari viikkoa, josta suuren osan paketti taisi odottaa satamassa laivaa (luulen).

Vaikka Suomen postilaitosta (tai mikä ikinä sen nimi nykyään onkaan) moititaan milloin mistäkin, olen itse pääosin tyytyväinen postin palveluksiin, niin tälläkin kertaa. Erityisesti arvostan sitä, että paketin voi aina itse hakea järkevällä etäisyydellä olevasta toimipaikasta, jos toimitus ovelle syystä tai toisesta epäonnistuu (kuten omassa tapauksessani lähes poikkeuksetta käy).

Kuriirifirmaa käytettäessä paketin vastaanottaminen on joskus käsittättömän vaikeaa, koska vaikka tilausta tehdessään olisi antanut puhelinnumeronsa, ei ole mitään takeita siitä, että numero päätyy paketin kanteen. Jos toimitys pysähtyy riittävän monta kertaa esimerkiksi lukossa olevaan kerrostalon alaoveen, paketti lähtee pahimmassa tapauksessa takaisin lähettäjälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti