Kun muutama vuosi sitten ostin Exped Airmat Lite 5 UL -makuualustan, sen lisävarusteeksi tarjottiin käsikäyttöistä täyttöpumppua. Pidin pumppua lähinnä turhakkeena, ja se jäi tuolloin kauppaan.
Myöhemmin mieli kuitenkin muuttui, ja tulin lopulta itsekin hankkineeksi kyseisen härpäkkeen.
Suoraan päiväunilta herätettynä pumppu näyttää vähän hassulta, mutta se on silti ollut hyvä, ja nykyään käytänkin sitä aina Exped Airmatin kanssa. Asiaan tosin vaikuttaa sekin, että Airmatin täyttöventtiili ei ole optimaalinen puhaltamista ajatellen. Pumppu ei varsinaisesti nopeuta patjan täyttämistä, mutta tekee hommasta miellyttävämpää.
Hyvien kokemusten rohkaisemana päädyin sittemmin ostamaan toisenkin pumpun. Paristokäyttöinen laite on tarkoitettu käytettäväksi Thermarest NeoAir-alustan kanssa, jollainen kaapista myös löytyy.
Uusi pumppu jäi kesällä testaamatta, koska menin vähäiset yöretkeni Expedin kevyemmän alustan kanssa. Nyt kuitenkin päätin laboratorioloissa (ts. olohuoneessa) kokeilla, miten puhallin toimii.
Ensivaikutelma pumpusta ei ollut erityisen positiivinen. Laite on tehty kovasta muovista, eikä vaikuta kovin kestävältä. Etenkin paristokotelon luukku on heppoisen oloinen. Ehkä 60 - 70 grammaa painavalta kapistukselta ei sovi odottaa liikaa.
Toisaalta pumpussa ei ainakaan ole turhia kytkimiä. Kun laitteen päässä olevan isomman luukun avaa, ilma alkaa virrata, ja sisältä vedettävän kumisuuttimen voi ujuttaa ilmapatjan venttiilin ympärille.
Niinpä levitin NeoAirin lattialle, kytkin pumpun venttiiliin, ja aloin odottaa.
Aluksi tuntui siltä, että mitään ei tapahdu. Varmistin, että pumppu varmasti on kunnolla kiinni, ja jatkoin odottamista.
Parin minuutin jälkeen patja alkoi saada muotoa, ja noin neljän minuutin kohdalla se näytti jo melko hyvältä. Kädellä kokeillessa patja kuitenkin "pohjasi" helposti, joten annoin pumpun puhkua vielä hetken.
Kuuden minuutin jälkeen irrotin pumpun, koska vaikutti siltä, ettei patja enää muutu yhtään kovemmaksi. Alusta oli yhä melko pehmeä, mutta käyttöohjeessakin mainittiin, että viimeiset hönkäykset täytyy ehkä puhaltaa omilla keuhkoilla.
Toisin kuin saman valmistajan ProLite-mallit, NeoAir-alustat eivät lainkaan täyty itse. Testin lopputulosta voisikin kuvailla niin, että pumppu tekee NeoAirista yhtä topakan kuin mikä ProLitesta tulee venttiili avaamalla. Ja molempiin siis täytyy vielä itse puhkua lisää.
Koska ProLite- ja NeoAir-alustoissa on samanlainen venttiili, kokeilin huvikseni pumppua myös 120-senttisen ProLite Small -alustan kanssa. ProLitelle pumppu ei jaksanut tehdä yhtään mitään, tosin eipä niitä ole yhteen tarkoitettukaan.
Reilut neljä kymppiä maksaneen pumpun laatuvaikutelma ei ihan vastaa sen hintaa, mutta ehkä laitteelle löytyy repusta oma paikkansa. Täysmittaisen patjan puhaltaminen on vähän tylsää hommaa, joten tehtävän mieluusti ulkoistaa jollekin toiselle.
Mini-pumpusta on nykyään tarjolla myös tehokkaampi versio, jota ei kuitenkaan sen koko ja paino huomioiden liene tarkoitettu reppuun pakattavaksi.
Retkipatjojen täyttämistä on täälläkin pohdittu. Olen ajatellut, että kesällä voi hyvillä mielin puhaltaa patjan täyteen, kun hengitysilman mukana tulevasta kosteudesta ei ole haittaa, mutta talvipatjan kanssa on eri tilanne. Exped Downmat 9:ssä on kuitenkin integroitu pumppumekanismi, joten sen täyttäminen sujuu ilman puhaltamista suhteellisen vaivattomasti.
VastaaPoistaOstin minä kerran Biltemasta tällaisen pumpun, ja varustin sen retkipatjan venttiiliin sopivalla letkunpätkällä, joten pakko ei olisi itse puhaltaa. Harvemmin olen tätä kuitenkaan viitsinyt mukaan ottaa, vaikka kapine ei paljoa painakaan: https://www.biltema.fi/vapaa-aika/leirinta-retkeily-ja-ulkoilu/ilmataytteiset-varavuoteet/ilmapumppu-2000032416
Integroitu pumppu on tietysti kätevin vaihtoehto, ja aina varmasti mukana. Tai sitten pakkauspussi, jos se toimii pumppuna (kuten NeoAirissa); tosin melko hidastahan alustan täyttäminen sillä on.
PoistaMutta on tuollaisella paristopumpullakin yksi lyömätön etu... Jos nimittäin patjaan tulee reikä, pumpun voi tökätä patjaan kiinni ja jättää yöksi surisemaan! Paristot täytyy ehkä ennen aamua kertaalleen vaihtaa, mutta saapahan ainakin yönsä nukuttua, kun ei tarvitse minuutin välein herätä pumppaamaan! ;-)
Tuota en tullut ajatelleeksikaan. :D Mutta vähän kyllä epäilen, että paristopumpun teho ei riitä pitämään patjassa painetta, jos siinä on ihmisen paino päällä.
Poista