sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Ensimmäisen maailman murheita

Kevät lähestyy nyt hyvää vauhtia. Vaikka yölämpötilat ovat edelleen melko talvisia, päivisin auringonvaloa tarjoillaan isolla kauhalla.

Jäällä on kauniina päivänä hienoa hiihtää. Harmi vaan, että jäälatujen kunto Kuopiossa on tällä hetkellä aika heikko; ainakin sillä puolella kaupunkia, jossa itse asun.

Pertsaladut kyllä vaikuttavat hyväkuntoisilta, mutta luisteluväylä on kauttaaltaan kovin epätasainen. Ongelma ei toki ole uusi, ja juontaa juurensa keväisistä lämpötilan vaihteluista.

Röykkyiselle latubaanalle on helppo keksiä syyllisiä, mutta tällä kertaa vika taitaa löytyä hiihtäjistä itsestään. Silloin kun latupohja on sohjoinen, ei jääladulla pitäisi hiihtää lainkaan, ainakaan luistellen. Jos sohjoon piirtyy monta senttiä syvät suksen jäljet, latupohja on jäädyttyään lähes hiihtokelvoton.

Itse lähdimme jäälle suurin odotuksin, kuten ilmeisesti moni muukin. Tasatyöntö tai siitonen oli kuitenkin tänään soveltuvin hiihtotyyli luistelijoille.

Lopulta päädyimme metsän suojassa kulkevalle maaladulle. Se olikin hyvässä kunnossa, vaikka auringon paisteesta ei metsässä pystykään samalla tavalla nauttimaan.

Hiihtäessäni mietin, että eikö tuollaista kovaa jäälatupohjaa voi murtaa mitenkään? Maaladuillahan ongelmaa ei ole, koska 4 - 7 tonnia painavan latukoneen jyrsin tasoittaa baanan tehokkaasti.


Jääladuille järeää konetta ei ilmeisesti haluta viedä. Ehkä niin onkin parempi, koska aika ajoinhan noita näyttää jään läpi menevän. Ikäväähän sellaista olisi Kallaveden pohjasta naarata.

Jäällä vastaan tuli moottorikelkka, joka kunnosti latuja vetäen perässään auton renkailla varustettua lanaa. Eikö renkaat voisi korvata vähän raskaammalla, kenties piikikkäällä telalla, joka kykenisi rikkomaan jäisen lumen pinnan? Kaipa sellaisia löytyy kelkalla vedettäväksikin.

Ymmärrän sen, että jäälatuja ei kannata höylätä liikaa, koska jos lumen alla oleva jää kuoriutuu esille, hiihtäminen ei luonnistu lainkaan. Mutta jos lumen pinnan vain rikkoo, ei kai se jää heti alta paljastu?

No, ensimmäisen maailman murheitahan nämä ovat... Tosin jos ongelma on pieni, voisi ratkaisunkin kuvitella löytyvän helposti.

5 kommenttia:

 1. Positiivista on, että latuja yleensäkin on. Huonompiakin talvia on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, totta kai. Ja itse asiassa tuo latujen huonokuntoisuus ei näyttäisi olevan yleiskuopiolainen ongelma, koska toiselta puolelta kaupunkia löytyy oikein hyvää jäälatuakin. Jostain syystä möykkyisimmät osuudet ovat vaan nyt kasaantuneet Rauhalahden - keskustan tienoville.

   Mutta yleisesti ottaen... Eihän näin hyvää hiihtotalvea ole ollut aikoihin!

   Poista
 2. Jospa Tana kehittäisi näistä kevennetyn version jäälatupohjien pehmentämiseen :)

  http://www.tana.fi/about-us/getfile.php?id=184

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuollainen Tana kyllä näyttäisi hyvältä! Vähän hiilikuitua korirakenteisiin, ja lopputulos voisi olla ihan käyttökelpoinen jäälläkin.

   Ihmettelin ennen linkin avaamista, että miten virtsankarkailuun liittyviä tuotteita valmistava yritys liittyy tähän, mutta sehän onkin Tena... Tosin ehkä Tenaltakin voisi löytyä tähän latupohjaongelmaan joku ratkaisu. :)

   Poista
  2. Eihän sitä koskaan tiedä :D

   Poista