torstai 31. joulukuuta 2015

Kun päässä on vikaa

Joulu tuli ja joulu meni. Ehkä enemmän kuin joulua itseään odotin sitä, että pääsemme tien päälle ja jonnekin lumisemmille seuduille. Kun viimein saimme lomavaihteen päälle, ajelimme ihan aluksi Kuusamoon, jossa olisi hyvä pohtia jatkoa.

Meillä molemmilla on ollut pientä hässäkkää terveyden kanssa. Vaimo joutuu tarkkailemaan ylös ja alas heittelevää verenpainettaan. Onneksi pieni verenpainemittari kulkee helposti mukana, joten mittailu on vaivatonta.

Itse taas olen kärvistellyt toistuvien migreenikohtausten kanssa. Useimmiten ne iskevät yöllä, mikä tarkoittaa valvomista ja johtaa siihen, että sitä on seuraavana päivänäkin ihan kuutamolla.

Kuusamossa ollessamme heräsin taas yöllä siihen, että otsaa jomotti ilkeästi. Kun päässä oikein jyskytti, aloin jo miettiä, että onko se kuolema, joka siellä koputtaa.

Syötyäni Aspirinin ja 600 + 400 mg Buranaa kropassa olleet muut kolotukset lakkasivat, mutta päähän sattui edelleen. Normaalia pystympi nukkuma-asento hiukan helpotti oloa, joten hotellin tarjoamat kaksi tyynyvaihtoehtoa tulivat kerrankin tarpeeseen.

Kuusamosta lähdettyämme päädyimme Sallaan, jonne onkin monta vuotta yritetty. Hiihtämisen kannalta ratkaisu oli kätevä, koska ladut kulkevat aivan Revontuli-hotellin vierestä.

Hyväkuntoisia ja sopivan vaihtelevia latuja oli auki 60 - 70 km. Vaikka hotellissa oli aika paljon ulkomaalaisia vieraitakin, hiihtoreiteillä ei ollut tungosta haitaksi asti. Miellyttävä paikka!


Sallan vierailumme kestänee lopulta pari päivää, vaikka alunperin tarkoitus oli pysähtyä yhdeksi vuorokaudeksi. Huomenna jatkamme ilmeisesti Saariselän suuntaan.

Migreenikohtaukset tuntuvat nyt harvenevan, tosin vielä eilen illalla nukahdin Aamupala-juustopaketti otsallani. Revontuliakaan ei ole ollut ikävä, koska niitä on viime päivinä näkynyt aina, kun on laittanut silmät kiinni. Mutta ehkä tämä tästä.

6 kommenttia:

 1. Migreeni on piinallinen vaiva. Itsekin siitä ajoittain kärsineenä tiedän asiasta jotain, vaikka omat kohtaukseni ovatkin olleet aika lieviä - yleensä hevosen annos parasetamolia on taltuttanut ainakin näköhäiriöt ja pahimman päänsäryn. Täsmälääkkeetkin olen saanut, ja ne ovat auttaneet miellyttävällä tavalla: lääkkeiden saamisen jälkeen en ole juurikaan migreenistä joutunut kärsimään. Tosin lääkkeen tehoa en ole kunnolla pystynyt totemaan, mutta parempi se näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, pahimmillaan vaiva kai voi romauttaa työkyvynkin. Itsellänikin migreeni on yleensä lievempää sorttia; siis sellaista, johon liittyy vain lyhytaikaisia näköhäiriöitä, mutta ei päänsärkyä.

   Nyt kuitenkin on ollut vähän häijympi jakso menossa. Luulen, että se kumpuaa alkutalven pimeydestä, vilkkuvista valoista (liikenne) tms.

   En tiedä, millainen kipulääke tehoaa migreeniin parhaiten, joten olen ostanut monenlaisia. Yleensä välttelen syömästä ylimääräisiä lääkkeitä, mutta nyt täytyy iltaisin ottaa jotain, jotta selviää kunnialla yön yli. Toistaiseksi parhaalta kuitenkin on tuntunut tuo Aamupala-juusto...

   Poista
 2. Olen myös aikoinaan kärsinyt migreenistä, mutta minun migreenikohtaukst loppuivat samaan aikaan kun aloin käyttää verenpainelääkkeitä. Onko sattumaa, en osaa sanoa, mutta tyytyväinen olen kun yksi on yksi vaiva vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, ehkä migreenillä voi olla yhteys koholla olevaan verenpaineeseenkin. Itselläni verenpaine tosin yleensä on häiritsevän alhainen, mutta ehkä pää sitten reagoi herkästi, jos paine nousee edes normaalilukemiin. Arvelen, että otettuani verenpainelääkettä olisin aika pian selälläni :) Mutta hyvä tietää kuitenkin.

   Onneksi näitä isompia hässäköitä ei ole kovin usein, ehkä kerran 1 - 2 vuodessa. Pienempien näköhäiriöiden (joita itselläni on ehkä 1 - 3 kuukauden välein) kanssa kyllä pärjää, koska ne menevät nopeasti ohi.

   Poista
 3. Minulla migreeniin ei auta Buranat tai Aspiriinit. Reseptillä sain kerran muuhun vaivaan naprokseenia sisältävää Pronaxenia, jonka huomasin auttavan migreeniin. Sitä ilman en nykyisin lähde mihinkään, sillä kohtauksen iskettyä olen lähes toimintakyvytön. Myös ibuprofeenin ja codeiinin yhdistelmää olen kokeillut ja sekin toimi paremmin kuin pelkkä ibuprofeeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä laittaa lääkkeen nimi muistiin... Kiitos vinkeistä! Aspiriiniin en uskonut itsekään (eräpäiväkin oli jo takana), mutta yöllä sitä hätäpäissään syö hammastahnatkin, jos muut konstit ovat vähissä. :)

   Poista