sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Buddy

Selasin tässä eräänä päivänä nettiä entiseen tapaan sohvalla lojuen. Kuuntelin samalla musiikkia, mutta kun on makaavassa asennossa, niin unihan siinä tulee. Ja niin minä nukahdin.

Well it was early in the morning, but it could have been late at night
I was lookin' for something I've been lookin' for all my life
Been so long never thought Id see the day
Been so long took my breath away

When the sun goes down everybody lose control
Thats when the devil come round said buddy I need your soul

Well the devil came down and he looked me in the eyes
He said son this should come as no surprise
When you shake that thing and you rattle it to the bone
You'd be best to leave well enough aloneHetken torkuttuani havahduin siihen, kun tuttu ääni kutsui minua.

- Terve. Mitäpä kuuntelet?

- Huh, mitä, täh, kuka puhuu? Tuota noin... Lautasella on Men Without Hats, Devil Come Round.

- Vai niin. Onko läppäri toiminut?

- Kyllä vaan. Tämä on Acerin 2-in-1 -tabletti, jonka pari vuotta sitten hankin. Kaksi gigatavua RAM:ia ja 64 gigatavun SSD-levy!

- Vähän hitaalta se vaikuttaa.

- No prossu voisi olla nopeampikin.

- Kuule Ismo, sinä tarvitset uuden tietokoneen. Tiesitkö, että Microsoftin uudet Surface 4 Pro -läppärit ovat hiljattain tulleet kauppoihin? Sellainen mahtuisi reppuunkin aika mukavasti.

- Hmm... Olenkin oikeastaan haaveillut uudesta matkakoneesta. Mistähän tuollaisen Surfacen löytäisi?

- Mene vaikka Giganttiin, siellä on hyvä valikoima. Laitan asialle yhden nuoren myyjän, joka tuntee tietokoneet hyvin. Kaveri tosin on yli-innokas ja yrittää todennäköisesti myydä sinulle puolet liikkeestä, mutta kieltäydyt sitten vaan kaikesta ylimääräisestä.

- Ahaa. Mutta mikä Surface-malli minun kannattaisi hankkia? Niitähän taitaa olla aika monta.

- Mallin saat selvittää itse. Minulla on nyt vähän kiire, perhepiirissä on pientä juhlaa tiedossa.

- Ymmärrän kyllä.Vaihtoehtoja punnittuani loikin seuraavana päivänä Giganttiin ja ilmoitin tarvitsevani Microsoft Surface 4 Pro:n (4 Gt / 128 Gt / Intel Core i5) ja siihen näppäimistön.

Minua tosiaan palveli hiukan yli-innokas myyjä.

- Tarvitsetko erillisen hiiren?

- Ei kiitos.

- Onko nettiyhteys kunnossa? Pitäisikö kaapelimodeemi uusia?

- Ei kiitos.

- Laitetaanko virussuoja pakettiin mukaan?

- Ei kiitos.

- Entä pilvipalvelu?

- Ei kiitos.

- Tuoteturvamme on kätevä, jos laite vahingon vuoksi rikkoontuu. Saako olla sellainen?

- Ei kiitos.

- Haluaisitko maksaa aktiivirahalla?

- Ei kiitos.

- Asennetaanko laite valmiiksi käyttökuntoon? Asennuspalvelumme sisältää...

- Ei kiitos.

- Huolenpitopalvelumme...

- Ei kiitos!Surfaceen esiasennettu Windows 10 ei ollut julkaisunsa aikaan mikään jumalainen tuote. Niinpä päätinkin ensi töikseni päivittää koneen käyttöjärjestelmän, mihin lopulta menikin yksi ilta ja puolet seuraavasta aamusta.


Päivityksellä pääsi eroon ikävimmistä lastentaudeista, joita pakasta revityllä Surfacella olisi saattanut olla. Jotain känkkäränkkää jäi silti jäljellekin. Laite on pari kertaa jäänyt jumiin niin, että se on täytynyt käynnistää uudelleen. Myös näppäimistön tunnistuksen kanssa oli aluksi pientä häikkää.

Onneksi pulmat vaikuttavat sellaisilta, että ne ovat korjattavissa softapäivityksillä. Olen kiertänyt ongelmia pitämällä näppäimistön aina kytkettynä. Taustavalaistu näppäimistö toimii myös näytönsuojana, joten irrottamiseen ei varsinaisesti olekaan mitään syytä.


Näppäimistön kirjoitustuntuma on varsin hyvä, oikeastaan parempi kuin mitä 17"-läppärissäni on. Ylä- ja alanuolinäppäinten pieni koko vaatii totuttelua, mutta muuten näppäinten mittasuhteetkin ovat kohdallaan. Kosketuslevy on miellyttävä käyttää.

Tablettina 12,3-tuumainen laite on ilman näppäimistöäkin melko painava (786 g), joten sitä ei ole mukava kannatella käsien varassa, ainakaan sohvalla maaten. Toisaalta näyttöosaan liitetyn tuen avulla katselukulman saa sopivaksi, vaikka itsensä olisi vääntänyt millaiseen asentoon tahansa.


i5- tai i7-suorittimella varustetut mallit sisältävät tuulettimen, joka edullisimmasta M3-pohjaisesta mallista puuttuu. Mietin aluksi, että mahtaako huriseva tabletti tuntua oudolta, mutta huoli oli turha. Tuuletin ei ole Windows-päivitysoperaation jälkeen pyörähtänyt kertaakaan, tai ainakaan en ole sitä huomannut.

Microsoftin markkinoima ajatus siitä, että 2-in-1 -hybridi voisi korvata "oikean" tietokoneen, saattaa hyvinkin toimia. Surface on tietokoneena tehokas ja venynee ulkoisen näytön ja muutaman USB-lisäportin kanssa melkein mihin tahansa. SIM-korttipaikkaa laitteessa ei tosin ole, joten tien päällä nettiyhteys täytyy järjestää kännykän avulla.

Näyttöosan kylkeen magneettisesti tarttuva kynä on kätevä, samoin kuin itsensä paikalleen imaiseva latausjohdon liitin. Sen sijaan volyyminsäätöpainikkeiden sijoittaminen aivan virtakytkimen viereen ei ole kuningasajatus.

Mutta kyllä meistä vielä hyvät kaverit tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti