sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Nyt reppu jupiset

Kesäkausi ei ole vielä tyystin ohi, mutta iltojen viilentyessä siltä alkaa jo tuntua. Väistelen ajatusta selaamalla retkeilytarvikkeita myyvien liikkeiden nettisivuja.

Kesän aikana tehdyt varustetäydennykset ovat liittyneet lähinnä kantolaitteisiin. Alkukesästä vaimolle hankittiin vaelluksia ajatellen 55-litrainen Osprey Exos, ja myöhemmin itselleni päiväretkikäyttöön saman valmistajan Talon 33.

Jos Exos olikin erinomainen ostos, Taloniin en ole ollut täysin tyytyväinen, vaikka sitä Retki-lehden testivoittajanakin mainostetaan. Tarkoitukseni ei alunperin edes ollut ostaa Talonia, vaan kiikarissa oli Exos-sarjan pienin eli 34-litrainen reppu, jota en kuitenkaan paikallisista liikkeistä löytänyt. Siksi päädyin Taloniin, joka oli ~samanpainoinen, mutta hiukan Exosia edullisempi.

Talon ei suoranaisesti ole huono reppu, mutta ei se olennaisesti ole halpahallien tusinareppuja parempikaan. Sadan euron hinta ainakin on kohtuuton. Itseäni eniten kiusaa se, että Talon ei - ainakaan täyteen pakattuna - ole kovin ryhdikäs reppu. Myös sivutaskut ovat juomapulloja ajatellen varsin pienet.

Exosissa on yksi tärkeä ominaisuus, joka erottaa sen Talonista: kunnon runko. Koko reppua kiertää alumiinikehys, jonka ansiosta reppu tuntuu selässä ~samalta kantamusten määrästä riippumatta. Lisäksi kehys mahdollistaa ilmavan selkäosan, joka on Exosissa toteutettu kehykseen pinnoitetulla verkolla. Toisaalta tuotteiden suora vertailu ei ole ihan reilua, koska Talon on selkeästi päiväreppu, mutta Exos jonkinlainen "puolirinkka".

Seikkailu Talonin kanssa johti lopulta siihen, että tilasin verkkokaupasta Exos 34:n, jota nyt odottelen saapuvaksi. Ehkä Talonista tulee vielä hyvä hiihtoreppu; Exos ei nimittäin leveän runkonsa vuoksi ole hiihtokäytössä parhaimmillaan.

Merkille pantavaa on, että en menneenä kesänä kertaakaan käyttänyt "oikeata" rinkkaa. Suurin eli 58-litrainen Exos on riittänyt niillä muutaman päivän reissuilla, joita kesän aikana tehtiin. Epäilemättä rinkallekin löytyy vielä käyttöä, mutta kantolaitteen valinnalla saavutettava 1 - 2 kilon säästö ohjaa helposti kevyempään vaihtoehtoon.

2 kommenttia:

 1. Makuasioita, vissiin. Itse olen tykännyt Talon 33:sta todella paljon. Parasta on juuri tuo kantojärjestelmä: selkäpaneeli taipuu juuri oikeasta kohdasta, jolloin se asettuu hyvin ristiselän päälle, mutta paneeli on kuitenkin jäykkä, etteivät terävät tavarat paina selkää. Lantiovyö on leveä, melkein liivimäinen ja pitää repun hyvin paikallaan reippaammassakin menossa, olkaviilekkeet voisivat olla painavammilla kuormilla pykälän tukevammat, mutta ajavat asiansa. Reppu venyy päiväretkistä parin, kolmen yön reissuihin eli tilavuus on pienemmälle kantolaitteelle passeli. Taskujen suhteen on vähän toivomisen varaa kun omassa vanhassa mallissani sivukompressiot painavat juomapullotaskut lyttyyn. Tämä on vissiin korjattu uudemmissa malleissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä kyse on siitäkin, mihin on tottunut ja millaisia juttuja arvostaa. Olen osittain samaa mieltä selkäpaneelin ominaisuuksista: kun sopivasti pakatun repun asemoi oikealle korkeudelle, se tuntuu ~hyvältä selässä. Mielestäni selkäosa saisi kuitenkin olla paaaaaaljon nykyistä jäykempi. Jos repun pakkaa täyteen (vaatteita, eväitä), se menettää oman muotonsa ja siitä tulee "pullo", josta en itse tykkää ollenkaan.

   En tiedä, mitä vuosikertaa oma Talon-reppuni on, mutta minustakin sivutaskut ovat aika pienet / matalat. Kahdeksan desilitran pyöreä muovipullo mahtuu kyllä taskuun, mutta kulkiessa tekee usein mieli kokeilla, onko juoma vielä mukana. Repun kiristysmekanismi näyttäisi olevan epäsymmetrinen niin, että vasemman puolen kiristysremmit kulkevat sivutaskun sisällä, mutta oikean puolen remmit taskun päällä (eli tuo mainitsemasi ongelma lienee ainakin osittain ratkaistu).

   Mielestäni parasta Talonissa on sen keveys. Ja vaikka oma suhteeni Taloniin on jäänyt hiukan etäiseksi, luulen ensi talvena saavani siitä ihan hyvän hiihtokaverin. Sauvojen kanssa lykkiessä tuollainen kapea, notkea reppu ainakin toiminee hyvin.

   Poista