torstai 27. joulukuuta 2012

Taistoihin tiemme kun käy

Joulun aikana Kuopioonkin pölähti muutama sentti lunta. Se tekee hyvää latupohjille, jotka alkavat olla hiihdettävässä kunnossa, vaikka ylläpitosivustolla vielä varoitetaankin laduilla olevista hiekkakohdista. Etelässä asiat taitavat olla paremmin, koska radiossa kerrottiin, että Suomen runsaslumisin paikka on tällä hetkellä Helsinki-Vantaan lentoasema.

Latukarttaa silmäillessä mieleen muistuu myös se, mitä kaupungissa hiihtäminen käytännössä tarkoittaa. Latujahan ei voi tehdä minne tahansa, joten ne usein ajetaan kovapohjaisille kävelyreiteille. Tämä tunnetusti johtaa ristiriitoihin hiihtäjien ja kävelijöiden välillä. Olen itsekin joskus (hiihtäjänä) väistellyt ladulla kulkevia kävelijöitä ja harmitellut kuoppaiseksi poljettua latupohjaa.

Mutta miksi ladulla sitten kävellään, vaikka se on yksiselitteisesti kiellettyä? Yleensä perustelut liittyvät verojen maksamiseen tai siihen, että samaa reittiä tulee kuljettua kesäisinkin ("Mitäs tekevät ladun minun kävelyreitilleni!"). Itse näen asian hiukan eri tavalla. Ehkäpä muutama rinnastava esimerkki valaisee asiaa:
K: "Onpa tuo laskettelurinne hienossa kunnossa; kirkkaat valot ja kaikki... Eiköhän haeta pulkat varastosta ja lähdetä mäkeen, eiksje?"
V: Älkää lähtekö. Rinne on tarkoitettu laskettelijoiden käyttöön, eikä siinä saa laskea pulkalla. Pulkkamäet on merkitty erikseen.

K: "Kylläpä golf-kentän nurmi näyttää sateen jälkeen upean vihreältä... Kaipa siellä voi vähän sladitella mopolla, kun kentällä ei nyt ole pelaajiakaan?"
V: Ei voi. Kenttä on tarkoitettu vain golfareiden käyttöön, ja mopolla ajaminen turmelee nurmen.

K: "Olen monena kesäiltana istuskellut kavereiden kanssa koulun viereisessä kaukalossa. Siinä on virvokkeita nautittu ja taidettiinpa kerran grillata makkaraakin. Joulukuussa kaupunki jäädytti kaukalon. Voimmeko edelleen kokoontua kaukaloon piknikille?"
V: Ette voi. Talvisin kaukalo on tarkoitettu luistelijoille, ja olisitte vain heidän tiellään.

K: "No höh... Lähimetsään on ilmestynyt aidattu alue ja kylttejä, joissa lukee 'Koirapuisto'. Tottapa alueella voi edelleen pitää viikonloppuisin ulkoilmabileitä?"
V: Ei voi. Koirapuisto on alue, joka on tarkoitettu koirien ulkoiluttamiseen ja jossa koirat voivat juosta vapaana.

K: "Oh, motari on saanut uuden päällysteen... Taidanpa irrottaa Massey Fergusonista kuomun ja käydä kokeilemassa, paljonko massikka kulkee sileällä asfaltilla! Kai siinä oikeanpuoleisella kaistalla voi vähän kiihdytellä?"
V: No ei voi. Moottoritiellä ei saa ajaa traktorilla, joten ehkäpä kiihdyttelet jossain muualla.
Ladut on tarkoitettu hiihtäjien käyttöön. Olen aivan varma, että kaupungista löytyy muitakin kävelijöille soveltuvia reittejä, jotta latupohjia pitkin ei ole pakko kulkea. On myös huomattava, ettei latu-urien välissä olevalla, luisteluhiihtäjille tarkoitetulla alueellakaan ole syytä kävellä. Muhkurainen latupohja haittaa itse asiassa eniten luisteluhiihtäjiä, koska luistellessa tasapainon säilyttäminen on tärkeää.

Latuja ei tehdä kävelijoiden kiusaksi vaan siksi, että suomalaisilla olisi talvisin mahdollisuus harrastaa useimmille soveltuvaa liikuntamuotoa. Kaikista talvilajeista juuri hiihdon aloituskynnys lienee kaikista matalin: se soveltuu kaikenkäisille ja -kuntoisille, eikä edellytä suuria taloudellisia ponnistuksia. Siksi olisi toivottavaa, ettei osa ihmisistä tekisi tahallaan kiusaa niille, jotka haluavat tästä mahdollisuudesta nauttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti