tiistai 11. joulukuuta 2012

Paluu arkeen

Itsenäisyyspäivän pidennetty viikonloppu on takana. Oli kiva päästä kesätauon jälkeen taas suksille, mutta ajomatka pohjoiseen tuntui talvinopeusrajoitusten vallitessa pitkältä. Asiaa ei helpottanut sekään, että päivän lyhyyden vuoksi iso osa matkasta piti ajaa pimeässä.

Olin ennakkoon hiukan epäillyt, mahtaako Ylläksellä olla tarpeeksi lunta maastohiihtoa ajatellen. Pysyvä lumihan tuli tänä vuonna melko varhain, mutta marraskuun loppupuolen lauhat päivät verottivat lumen määrää pohjoisessakin. Kun uutta lunta ei heti satanut lisää, ei latujen ylläpitäjäkään voinut kuin harmitella tilannetta omassa päiväkirjassaan.

Itsenäisyyspäivään mennessä lumitilanne oli kuitenkin kohentunut, eikä lumikerroksen ohuutta enää huomannut kuin siitä, että osa metsäladuista oli hieman kumpareisia. Jääladut tosin puuttuivat vielä, mutta Ylläksellä hiihdettävää riittää ilman niitäkin.

Hiihtokilometrejä kertyi mittariin 50 - 60 km verran. Menin tällä kertaa kaikki lenkit luistellen. Perinteisen tyylin suksetkin olivat matkassa, mutta koska pakkanen ei missään vaiheessa yltynyt pahaksi, niitä ei tullut käytettyä. Kun vaimokin lopulta antoi periksi ja alkoi harjoitella vapaata tyyliä, valaistua latua suksittiin useammankin kerran.

Ylläs tarjoaakin hyvät mahdollisuudet monenlaiseen hiihtoharjoitteluun. Vaikka itse sivakoimme enimmäkseen tasaisessa maastossa, kertyi Kotamajan lenkillä nousumetrejäkin ihan mukavasti. Viimeisen päivän iltana päädyin vielä hinkkaamaan Ylläksen rinnettä ylös (ns. "Isometsän nousu"), mikä viimeistään sai jalat laulamaan. Ei se mäki ihan yhtäsoittoa mennyt, mutta kun muutaman valotolpan välein pysähtyi haukkomaan happea ja toistelemaan Isä meidän -rukousta, tuli viimeinen tolppakin lopulta vastaan.

Harmillista on, että vasen käsi meni hiihtäessä huonompaan kuntoon. Ranne on entiseen tapaan kipeä, mutta nyt rystysiin kehittyi uusi vika. Etu- ja keskisormen takana on kireän oloinen säie, joka narisee ja tuntuu aralta. Lieköhän niin, että joku kädessä oleva jänne on leikkauksen jälkeen jäänyt epäsuotuisaan asentoon ja sitten rasituksen myötä tulehtunut? Ehkäpä lepo auttaa tähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti