lauantai 8. syyskuuta 2012

Kohti ruskaa

Kuopio Maraton on sitten tältä vuodelta takana. Sää lopulta suosi tapahtumaa, sillä koko lauantai-päivä oli poutainen, ja osallistujat selvisivät urakastaan kuivin jaloin. Itse hölkkäsin suunnitellusti puolikkaan maratonin yhdessä vaimon kanssa. Loppuaika oli jossain 2:10 paikkeilla, mikä oli meille ihan hyvä suoritus - joskus on menty hitaamminkin.

Nyt odotellaan syyskuista lomaviikkoa, jotta rinkan voi vielä kerran pakata vaelluskuntoon ennen talvea. Pohjoisessa ruska onkin jo alkanut; toivottavasti se ehdi haihtua ennen kuin itse ehdimme paikalle. Kohdetta ei tosin vielä ole päätetty, mutta eiköhän asia entiseen tapaan selviä karttoja ja sääennusteita tuijottamalla.

Selailin pari päivää sitten Metsähallituksen retkikartta.fi-sivustoa, ja tein mielenkiintoisen havainnon. Kyseinen sivustohan tarjoaa ensisijaisesti kartta- ja reittipalveluita, mutta halutessaan maastokartan päälle saa näkyviin myös ilmakuvat. Ja mikä parasta, ilmakuvat ovat erittäin tarkkoja!

Olen aiemmin tutkinut retkeilyreittejä Google Mapsilla, joka näyttääkin Ruotsin tunturialueella kulkevat reitit hyvin. Suomen Lapista tarjolla olevat satelliittikuvat ovat kuitenkin niin epätarkkoja, ettei niistä ole mitään hyötyä. Polkuja kuvista ei erota, eikä oikein pienempiä jokiakaan. En tiedä, mistä Metsähallituksen sivusto kuvansa hakee, mutta niistä joka tapauksessa näkyvät niin polut, tuvat kuin pienet purotkin.

Itse tykkään silmäillä ilmakuvia etukäteen, koska parhaimmillaan niistä selviää, millaista retkikohteen maasto on, mikä vaihtoehtoisista reiteistä on paras, onko poluttomalla alueella hyvä kulkea, ja mihin auton voisi jättää. Reissun jälkeen on myös kiva katsella ilmakuvia ja samalla muistella tehtyä retkeä. Retkikartta.fi:n ilmakuvat eivät tosin ole lännen nopeimpia latautumaan, mutta yleensä tästä ei ole haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti