keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Evästä matkalle

Näin reissujen lomassa on aikaa pähkäillä retkiruokailuun liittyvää problematiikkaa... Millaista purtavaa reppuun siis kannattaisi pakata? Selvää on, että tavaran täytyy olla energiapitoista, mutta toisaalta se ei saisi kuitenkaan painaa liikaa. Ruoan pitäisi myös olla helposti valmistettavaa, joten on syytä välttää kaikkea sellaista, jota täytyy keittää minuuttikaupalla.

Itse suosin retkiruoissani mahdollisimman valmiita ratkaisuja. En siis ole sellaista tyyppiä, joka käyttää päiväkausia retkiruoan valmisteluun (jauhelihan kuivaaminen yms.), vaan yleensä poimin tarvitsemani suoraan kaupan hyllyiltä. Oma perussettini onkin ajan myötä muotoutunut seuraavanlaiseksi:

Elovena-pussipuurot sekä Blå Band -kiisselit ja -keitot. Näitä menee lähinnä aamuisin, mutta pienet pussit eivät paina paljoa, joten kannan muutamia ylimääräisiä mukanani myös hätävarana. Erilaisia makuja sekoittamalla saa vaihtelua aamiaiseensa, ja jos on tarve loihtia tuhdimpi aamupala, pusseja voi käyttää useammankin.

Pikakahvi. Pikakahviin olen päätynyt ihan käytännön syistä: kahvin keittäminen on vaivalloista ja ainakin Nescafen Red on ihan riittävän hyvää.

Pikanuudelit. Näitä löytyy kaupasta montaa sorttia, mutta itse suosin sellaisia, joita ei tarvitse erikseen keittää (ts. pelkkä kuuma vesi + haudutus riittää; esim. "Mama"-merkkiset). Nuudelit eivät paina juuri mitään ja erilaisia makuvaihtoehtoja on runsaasti, mutta toisaalta ne ovat myös ravintosisällöltään on aika köykäisiä. Nuudelilounasta on kuitenkin helppo jatkaa muilla elintarvikkeilla. Kyllästymisen estämiseksi pyrin välttämään nuudelien syömistä kotioloissa.

Pikamakaroni. Makaroneja täytyy yleensä keittää vähintään 3 - 4 minuuttia eivätkä ne yksistään maistu oikein miltään, mutta sopivan kastikkeen kera ne kuitenkin tuovat vaihtelua leiriruokailuun.

Valmisateriat (Reiter, Real Turmat, Blå Band, Mx3). Yleensä varaan yhden tällaisen annoksen jokaista vaelluspäivää kohden. Nämähän ovat aika tuhtia tavaraa, ja soveltuvat käytettäväksi esimerkiksi silloin, kun on tarkoitus syödä itsensä uneen. Oma suosikkini on Real Turmat, mutta väsyneenä tuskin huomaan eroa muihin.

Näkkileipä. Näkkileipä lienee itseoikeutettua retkievästä keveytensä vuoksi. Minä rouskutan mieluiten Wasa Solruta -näkkäreitä (sesam / spelt), koska ne sisältävät näkkileiväksi aika paljon rasvaa (8 - 9%). Yksi paketti riittää omassa käytössäni kahdeksi päiväksi.

Koskenlaskija-juusto. Tämä tuote löytynee monen retkeilijän repusta rasvaisuutensa ja hyvän säilyvyytensä vuoksi. Itse ostan yleensä Koskenlaskijan sulatejuustoversiota, joka on helppoa levittää, mutta ei silti laske alleen niinkuin vetisemmät sulatejuustot tapaavat tehdä.

Metwursti. Ehkä vähän outoa, mutta tulen usein hankkineeksi Kevyt Linja -metwurstia, koska se on näppärän pakkauksensa vuoksi helppoa käsitellä.

Kuuma Kuppi. Näitä minulla on puurojen ohella hätävarana. Melko kevyttä ravintoa, mutta kuuma juoma leivän kera menee aina kurkusta alas. Varsinkin Tomaatti-Basilika -kuppi toimii hyvin paitsi sellaisenaan myös makaronin kastikkeena. Siinä on myös sopivasti valkosipulia, jonka sanotaan karkottavan punkit tiehensä...

Pesto. Silloin tällöin nappaan mukaani pienen Pesto-purkin (esim. Sacla Peso Genovese). Pestopurkki säilyy avaamattomana ties kuinka pitkään ja avattunakin kohtuullisen hyvin. Lasinen pieni purkki painaa n. 200 g, mutta toisaalta aine on varsin monikäyttöistä, koska se soveltuu ainakin makaronin kastikkeeksi ja leivänpäälliseksi.

Ridderheims-makkarat. Nämä ovat siis niitä 50g tankoja, joita monissa marketeissa myydään: tiivistä energiaa, säilyvät hyvin, täydentävät kivasti nuudeli- tai leipäateriaa. Ja jos päätä alkaa huimata tai jalat kramppaavat, makkara pelastaa päivän.

Rainbow California -kuivahedelmä/pähkinäsekoitus. Näitä syön kulkiessa kaiken aikaa. Yhdestä tuotepussista (200 g) täyttää kaksi MiniGrip Mini -pussia, joista kumpikin riittää omassa käytössäni päiväksi. Näihin tosin kyllästyy aika nopeasti, joten välillä täytyy nappailla jotain muutakin.

Suklaa. Viileämmällä kelillä rinkasta löytyy aina muutama Mars/Snickers/Twix -patukka, joka päästää pälkähästä, jos sellaiseen joutuu.

Myslipatukat. Ei ehkä ihan suklaan veroista tavaraa, mutta hyvää kuitenkin ja toimii myös helteiden aikaan.

Keksit. Vohvelit eivät paljoa paina ja maistuvat kahvin kanssa. Mutta mistähän tähän saisi vaihtelua?

Salmiakkipastillit ja purukumi. Salmiakista saa suolaa ja purukumi taas lisää syljeneritystä, mikä voi helpottaa oloa, jos vesi on tilapäisesti loppu.

Energiajuoma. Jostain syystä kannan yleensä mukanani 60 ml:n Battery Shot -pulloa. Olen kerran tai pari sellaisen nauttinut havaitsematta siitä mitään hyötyä, mutta usko tuotteeseen on kai edelleen kova, koska tuo ihmepullo silti rinkkaani päätyy.

200 ml vahvaa alkoholia (mieluiten kirkasta, E60/E80, muovipullossa). Tällä puhdistan haavat, sytytän nuotion ja viihdytän itseäni, jos satun telttautumaan liian aikaisin johonkin sateiseen näreikköön.


Seuraavista elintarvikkeista minulla ei vielä ole kenttäkokemusta, mutta olen ajatellut testata niitä tulevilla reissuilla:

Minibix-murot. Vaihtelua ja täydennystä aamupuuroon?

Perunalastut. Ihan päreiksihän nämä rinkassa menevät, mutta väliäkös sillä, kun lusikka on keksitty. Ehkä näillä voisi täydentää jotain Kuuma Kuppia.

Ligurialainen vehnäleipä. Tätä varsin energiapitoista leipää myydään satunnaisesti ainakin Lidlissä ("Ital d'Oro Ciappe Classiche").

Popcorn. Kaipa nämä kaasullakin valmistuisivat pienen öljytilkan kera? Soveltuvat muutenkin hyvin kaltaiselleni yläkarppaajalle.

Yllä olevasta voinee päätellä, että pyrin ruokatavaroidenkin osalta pitämään rinkkani kohtuullisen kevyenä. Yksi tapa vähentää (rinkan) painoa on tietty syödä hyvin juuri ennen reissua: iltapäivällä nautittu iso pitsa ei juuri illallista peräänsä kaipaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti