keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Kaitum tuli taloon

Taisin aiemmin Varustelua-otsikon alla arvella, että retkivarustetilanteemme on siinä määrin hyvä, ettei uusia hankintoja ihan heti tarvitse tehdä. No, eihän se homma ihan niin mennyt... Pari makuupussia tulin jo UKK-reissua varten ostaneeksi ja eilen posti toi tullessaan uuden Kaitum 2 -teltan. Ehkä on niin, että varusteista löytyy aina jotain säätämisen varaa.

Mutta mihin sitä Kaitumia nyt sitten tarvitaan? Ihan vaan kaveriksi varustekomerosta jo ennestään löytyville Cavitylle, Nallo 2:lle, Nammatj 2:lle ja Akka R/S 3:lle?

Arvelen, että tässäkin asiassa tarve syntyy halustani löytää mahdollisimman tarkoituksenmukaiset varusteet kaikenlaisia reissuja varten. Joskus olen liikkeellä yksin, toisinaan vaimon kanssa ja satunnaisesti myös perillisemme täydentää retkeilevää ryhmäämme. Yksinvaelluksilla kannan mieluiten Nalloa, koska se on kevyin, ja ollessamme kolmistaan liikkeellä mukana kulkee Akka, koska se on ainoa kolmen hengen majoite.

Kun liikun vaimon kanssa kahdestaan, mikä tahansa komerosta esiin kaivettava teltta periaatteessa ajaa asian. Nalloon mahdutaan molemmat, mutta ilman GT-absidia tavaroiden säilytystilat ovat kahdelle vähän niukat. Akka R/S 3 taas on ylenpalttisen tilava, mutta kolmen ja puolen kilon paino tuntuu selässä raskaalta, kun tietää, että hiukan pienempikin teltta riittäisi.

Kaitum 2 täyttää näppärästi Nallon ja Akkan väliin jäävän aukon. Sen sisäteltta on lähes Akka R/S 3:n kokoinen, mutta painoa on vain 2.8 kg. Lisäksi siinä on kaksi sisäänkäyntiä ja kaksi pientä absidia, jotka yhteensä vastaavat yhtä suurempaa eteistilaa.

Sopivaa telttaa etsiessäni silmäilin myös Helsportin Fjellheimen 2 Camp- sekä Fjällrävenin Abisko Lightweight 2 -malleja. Niissäkin on - jopa Kaitumia paremmin - paino kohdallaan, mutta tämä on osin saavutettu sisätilavuuden kustannuksella. Varsinkin Abisko näytti aika tiukkaan leikatulta teltalta, vaikka se taitaakin olla edeltäjäänsä Akka Shapea väljempi. Fjellheimenissä puolestaan epäilytti "helmatuuletusjärjestelmä", joka käytännössä tarkoittaa ylempänä olevien tuuletusräppänöiden puuttumista. Helsportin nettisivuilta löytyvissä olevissa kuvissa tosin näkyi tuuletusaukollisia mallejakin; uudempaa tuotantoa kenties? No, hyviä telttoja kaikki, mutta Kaitum tuntui parhaiten täydentävän aiemmin hankittuja telttoja.

Vaan mitäpä teen Cavityllä? Se oli ensimmäinen hankkimani "oikea" vaellusteltta eikä ihan huonokaan, mutta aika pieni kuitenkin. Yksi rinkka toki mahtuu Cavityyn sisällekin, mutta teltan mataluus alkoi ajan myötä kiusata. Varsinkin kipeän selän kanssa suoritettava aamupukeutuminen otti voimille, kun teltassa ei mahtunut kunnolla istumaan. Lisäksi Cavitylle on ominaista, että sisäteltta pystytetään ennen ulkotelttaa, mikä ei varsinaisesti kannusta lähtemään retkelle muutoin kuin 100% poutaisella säällä. Tällä hetkellä Cavitylle ei oikein ole käyttöä, koska pienuudestaan huolimatta se painaa liki saman verran kuin Nallo.

Entäpä Nammatj sitten? Alunperin ajatus oli, että Nammatj soveltuisi sekä yhden että kahden hengen reissuille, koska teltan paino on maltillinen (2.8 kg) ja toisaalta sen tasakorkea katto tuo sisätelttaan ilmatilaa, mikä on kahden hengen majoittuessa eduksi. Käytännössä Nallo on silti vieläkin kevyempi eikä Nammatjin pienehkö absidi ole kahden hengen käytössä parhaimmillaan. Toisaalta Nammatj on ainakin Hillebergin asteikolla tämän telttakatraan vahvin yksilö, joten eipä siitä tohdi luopuakaan. Mikäli joskus ajaudun retkelle lumeen ja pakkaseen, Nammatj on todennäköisesti se teltta, joka tuolloin lähtee mukaan.

On joka tapauksessa hyvä, että majoitteen suhteen on hiukan valinnanvaraa, koska kaikista yöpymisvaihtoehdoista teltta on minulle mieluisin vaihtoehto. Ihan taivasalla tai laavussa en tykkää nukkua (ainakaan hyttysaikaan), enkä toisaalta ole oikein tupaihminenkään. Arvostan sitä, että voin valita yöpaikkani sieltä, mihin jalat milloinkin sattuvat kulkemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti