sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Vaelluksen jälkilöylyjä

Vaellusreissun jälkeen tulee usein mietittyä, mikä reissussa oli hyvää ja mikä ei toiminut toivotulla tavalla. Kun asioita käy läpi, etenee seuraavan reissun suunnittelu jo alkumetreillä oikeaan suuntaan. Omalla kohdallani tällainen pohtiminen liittyy lähinnä siihen, mitä mukana oikeasti tarvittiin ja mitä ei.

Abiskon reissu meni pääpiirteissään hyvin, mutta jotain uuttakin tuli sentään opittua:

  1. Verkkoaluspaita ja -housut eivät oikein toimi kesävaelluksella. Pitkiä kalsareitahan ei tarvitse kuin yöllä ja verkkopaitaa (joka vain takertuu pajuihin) parempi kulkupaita on auringoltakin suojaava pitkähihainen juoksupaita. Mustat verkkokalsarit tietty näyttävät hyvältä päällä ja ovat ihan OK verkottoman kalvohousun alla, mutta joku lyhyempikestoinen urheilusuoritus tai ehkä syysvaellus lienee niille sopivampi käyttökohde. Oikeastaan tiesin tämän jo etukäteen, mutta kun olin tullut verkkokuteet hankkineeksi, niin pitihän niitä testata.
  2. Nuudeleita meni nyt vähemmän kuin aikaisemmin. Lähinnä kai siksi, että päivällä kulkemisen lomassa keittely tuntui jotenkin ylimääräiseltä hommalta. Tiedän, että jotkut pystyttävät teltankin lounastaukoa varten, mutta itse olen hiukan hätäisempää tyyppiä eikä oikein malta viettää pitkiä taukoja, varsinkaan sateen uhatessa. Luulenpa, että jatkossa siirrän nuudelit suosiolla iltaruoksi ja syön päivällä vain fast foodia (leipää, keksejä, suklaata, ...). Samalla illalla valmistettavia valmispussejakaan ei tarvitse varata jokaiselle päivälle.
Tämä pohdiskelu taitaa olla johtamassa siihen, että seuraavalle reissulle lähden aiempaa vähäisemmin varustein. Kesäloma alkaa enimmäkseen olla jo takana, mutta 1 - 2 vapaata viikkoa voisi vielä syksymmällä olla käytettävissä. En ole ihan varma, onko järkevää rampata kaikki lomat pitkin tuntureita, mutta enpä toisaalta keksi vapaa-ajalleni parempaakaan käyttöä. Kotona istuminen ei tule kyseeseen ja kaupungin hälinää en erityisesti kaipaa, joten tunturi ei ole vaihtoehdoista huonoimpia.

Itse asiassa olen jo hiukan varustautunut syysretkeen hankkimalla uuden... öhhöh... teltan! Abiskon matkan jälkeen pohdin mahdollisuutta toteuttaa loppukesällä "ruotsalainen tupavaellus", jonka perusajatus on kulkea kevyen repun kanssa ja yöpyä tunturituvissa niistä hankittaviin ruokatäydennyksiin luottaen. Toisaalta ihan ilman hätämajoitetta en mielelläni lähde matkaan, joten aloin etsiä vaihtoehtoa kaksi kiloa painavalle Nallolle, ja lopulta haaviin tarttui kilon painoinen Vaude Power Lizard UL.

Teltan lisäksi ajatukseni on tinkiä muistakin varusteista niin, että saan kannettua kaiken mukanani kaapista jo ennestään löytyvällä Haglöfs Matrix 60:llä. En vielä tiedä, kuinka realistinen tavoitteeni lopulta on, mutta jos se toteutuu, painonsäästö aiempiin reissuihin nähden on merkittävä.

Perussetti hiukan kevyemälle syysvaellukselle voisi siis olla seuraava:
Arvelisin, että nämä varusteet menevät 60-litraiseen Matrixiin helposti. Selvää kuitenkin on, että joudun tinkimään myös vaatetuksesta ja muonasta, jos mielin kantaa kaiken Matrixilla, jossa ei edes ole sivutaskuja. Ruotsin puolella homma voi toimia, jos kokonaan heittäydyn tupamyymälöiden tarjonnan varaan, mutta Suomessa ainakin retken pituus lyhenee. Toisaalta viikon aikataululla ei kovin pitkää reissua tehdä muutenkaan.

Yllä mainittujen perusvarusteiden yhteenlaskettu paino on 4 - 5 kg, joten muut tarvikkeet lisättyänikin kokonaispaino jäänee alle 10 kilon, mikä ei kuulosta pahalta. Yleensä rinkkani lähtöpaino on ollut 17 - 19 kilon paikkeilla, mikä ei ole kohtuutonta sekään, mutta ihan tarpeeksi 70-kiloiselle miehelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti