sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Asia selvä

Kesälomasuunnitelmat alkavat vähitellen hahmottua... Alkukesästä ajeltaneen pohjoiseen, kuten niin monena kesänä on aiemminkin tehty. Ajatus on ponnistaa koko perheellä muutaman päivän retkelle, joka suuntautuu johonkin helppoon kohteeseen niin, että jälkikasvukin selviää urakasta ja hommasta jää hyvä mieli.

Tällä hetkellä ainakin Saariselkä, Muotka, Kevo ja Hetta-Pallas tuntuvat kiinnostavilta. Eniten taitaa kiehtoa Saariselkä, jossa maasto on helppokulkuista, joet pääosin aika pieniä (isoimpien yli pääsee siltaa pitkin) ja erilaisia reittivaihtoehtoja on runsaasti. Lisäksi Saariselällä on paljon kulkemista helpottavia polkuja.

Lähtöpisteeksi näyttäisi valikoituvan Raja-Jooseppi, josta voi suunnata askeleensa kohti Kiilopäätä tai sitten kiertää rengasreitin, jos se tuntuu mielekkäämmältä. Olen pari vuotta sitten kulkenut Saariselän länsipuolella, joten itäinen suunta kiinnostaa nyt joka tapauksessa enemmän. Raja-Jooseppi on hyvä lähtöpaikka myös siksi, että sinne on helppo päästä niin omalla autolla kuin julkisilla kulkuneuvoillakin.

En silti ole kovin innokas laatimaan tarkkoja reittisuunnitelmia etukäteen. Tämä johtuu siitä, että oman vaellusharrastukseni pääasiallinen tarkoitus on:

1. Ylläpitää fyysistä kuntoa
2. Tuottaa positiivisia tuntemuksia
3. Opettaa liikkumaan luonnossa

Näistä varsinkin 2-kohdan toteutuminen edellyttää, että säätila edes jossain määrin suosii ulkona elämistä. Päiväkausien vaeltaminen sateessa ei juurikaan tuota hyviä fiboja, joten pyrin välttämään sellaista. Tämä on ajan myötä johtanut siihen, että suunnitellun reissun lähestyessä tuijotan aktiivisesti sääennusteita, ja jos luvassa on huonoa keliä, säädän herkästi reittisuunnitelmaa, kohdetta tai retken ajankohtaa. Nyrkkisääntöni siis on, että siellä missä paistaa aurinko, on mukavampaa. Perheretkeilyssä tämän asian merkitys entisestäänkin korostuu.

Pohjoismaissa retkeily on tässä suhteessa helppoa, koska hyvää kulkumaastoa on paljon, ja jostain suunnasta löytyy yleensä poutainen kolkka. Jos on liikkeellä omalla autolla, voi suunnitelmiaan optimoida nopeastikin tarkentuvien sääennusteiden mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti