sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

Mittarit kaakkoon

Lämpö ei menneenä keväänä juuri hellinyt ihmislasta, etenkään Keski- tai Pohjois-Suomessa. Huhtikuun lopussa lumipeite oli silti Kuopion seudulla jo ohut, mutta jos tämä mielessään pyrkisi itään tai pohjoiseen, ilman suksia tai lumikenkiä ei matkaan kannattaisi lähteä.

Vapun tienoilla lämpöä sentään herui eteläisempään Suomeen, mikä sai meidät uudelleenarvioimaan vappulomamme kohdetta. Päätimme tällä kertaa polkaista mittarit kaakkoon ja lähteä kiertämään Saimaata, mikä tuntui muutenkin freesiltä ajatukselta, sillä emme ole matkailleet Etelä-Karjalassa yli kahteenkymmeneen vuoteen. 

Retkeilyautolla liikuttaessa matkan hahmottelu on erilaista kuin ennen. Polut löytyvät Retkikartasta kuten aiemminkin, mutta sen rinnalle on tullut Leirintäopas, joka soveltuu yöpaikkojen etsimiseen silloin, kun puskaparkkeihin ei lumen tai muun syyn vuoksi pääse.

Tällä kertaa matkan kiintopisteiksi näyttivät muodostuvan Puumalan Sahanlahti ja Savitaipaleen Olkkola. Molempien ympäriltä löytyisi myös retkeilymaastoa, jossa lumi ei enää haittaa kulkemista.

Koska kyseessä oli kevään ensimmäinen pidempi reissu, matkavalmistelut ja auton pakkaaminen ottivat aikansa. Pääsimmekin tien päälle hieman ennakoitua myöhemmin, mikä viimeistään sinetöi sen, että tavoittelisimme ensimmäisenä päivänä vain Sahanlahti Resortia ja sen caravan-aluetta.

Kovin kaukana takana ei talvi Suomen kaakkoiskulmallakaan ollut, sillä matkan varrella puskista yhä naarattiin ajoneuvoja, jotka olivat ilmeisesti vappuviikkoa edeltävän lumimyräkän aikana suistuneet tieltä. Reiska tassutteli vielä kitkarenkailla, joten meitä ei muutama lumikuuro olisi haitannut.


Sahanlahti on helppo sotkea Sahalahteen, joka löytyy ihan toisaalta. Paikan nimi lienee peräisin 1700-luvulta, jolloin näille kulmille perustettiin merkittävä saha, joka tosin ei enää sataan vuoteen ole ollut toiminnassa.


Mielenkiintoinen Sahanlahteen liittyvä yksityiskohta on se, että lahden pohjassa makaa useita hylkyjä, nähtävästi puutavaralauttoja samalta ajalta sahan kanssa.


Sahanlahden matkailukeskus oli meille uusi tuttavuus. Ensivaikutelma paikasta oli positiivinen, ja 32 euron hintainen sähköistetty autopaikka kuulosti kohtuulliselta. 


Pienehkö caravan-alue on viihtyisällä paikalla, mutta sen sähkötekniikka kaipaisi nykyaikaistamista. Autopaikoilla ei ollut omia tolppia, vaan sähköt vedettiin vanhoista sähkökaapeista, joita oli muutamia siellä täällä. Lisäksi käytettävissä oli vain valosähkö.

Loivan rinteen vuoksi leiriytyjän kannattaa pitkän sähköjohdon ohella varustautua myös ajokiiloilla, jos auton meinaa saada vaateriin. Oma paikkamme oli silti tasainen ja löytyi helposti, koska muita karavaanareita ei muutaman kausipaikkalaisen lisäksi juuri ollut.


Huoltorakennus oli siisti mutta pieni, joten kovin moni ei mahdu samanaikaisesti operoimaan, keittiössä ainakaan. Saunan löylyt jäivät testaamatta, koska saavuimme paikalle hiukan myöhään.

Vaikka luonto ei kevään viileydessä ollut vielä puhjennut kukkaan, alati lisääntyvä valon määrä piristi mieltä.


Sahanlahden liepeillä menee Elsa Heporaudan polku -niminen retkeilyreitti. Raflaava nimi herätti mielenkiintomme, mutta paljolti teitä pitkin etenevä reitti oli kellonaika huomioiden turhan pitkä, joten lähdimme iltakävelylle Kuoreksenmäen suuntaan.


Sahanlahden maasto on kivistä ja kallioista. Isoja siirtolohkareita on paljon, tosin kallioperäkin saattaa paikoin naamioitua sellaiseksi.


Myös majoitustarjonta on runsasta. Ohitimme iltalenkillämme muutamia villoja, joista monet olivat verraten uusia, vaikka niissä käytetty tasakattoinen rakennustyyli synnyttikin 60-luvulle tyypillisiä värinöitä. Ilmeisen viihtyisiä silti, mutta hintansa puolesta melko kapealle kohderyhmälle suunnattuja. Onneksi edullisempia vaihtoehtojakin löytyy, vaikka kaikki tietysti näyttää tyyriiltä, jos itse painii caravan-sarjassa.


Kesällä Sahanlahti lienee vireä paikka, kun väkeä saapuu niin maa- kuin vesiteitsekin. Yksi vuorokausi on vähän lyhyt aika perehtyä alueeseen kunnolla, mutta onneksi Sahanlahti on kohtuullisen ajomatkan päässä Kuopiosta, joten tänne on helppo tulla uudestaankin. Etenkin alueen saunoihin olisi mukava tutustua paremmin, ja ravintoloitakin on kehuttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti