lauantai 29. heinäkuuta 2023
Lisää siemeniä
tiistai 25. heinäkuuta 2023
Epäilyksen siemen
Kaikkia Susitaipaleen varrella olevia tulipaikkoja ei ole merkitty Retkikartta-palveluun, mutta pohjakartassa ne näkyvät. Kaunisjärven jälkeen seuraava kota odottaisi Teponsärkällä, joka kuitenkin talven jälkeen tuntui olevan kovin kaukana. Onneksi Kaidanlamminsärkältäkin löytyi mukavia paikkoja istuskella.
Aiemmat huoleni tämän osuuden korpimaisuudesta olivat selvästi turhia, sillä eipä reitin varrella juuri rakennuksia näy. Lähempänä Hattuvaaraan menevää Hatuntietä metsän keskeltä kuitenkin pilkottaa Raiskiossa kohoava masto. Se vaikuttaa muuten tavalliselta radio/tv/kännykkämastolta, mutta rakennelman päässä on erikoinen lieriö, joka pirteän värityksensä ansiosta näkyy kauas. Mikähän tuon merkitys mahtaa olla?

Kannattaako näitä Itä-Suomen reissuja karhujen perässä edes tehdä? Olen kulkenut itärajan läheisyydessä satoja kilometrejä näkemättä kärppää suurempaa petoa, mikä on saanut minut epäilemään, että karhu ja susi ovat vain kansan keskuudessa leviäviä legendoja.
Toki kaiken tämän epäuskon keskellä on hyvä muistaa, että luonnossa liikuttaessa tärkeää ei lopulta ole se, näetkö sinä itse karhun. Olennaisempaa on, näkeekö karhu sinut.
perjantai 21. heinäkuuta 2023
Niin sinistä
tiistai 18. heinäkuuta 2023
Kauneutta ja tyylivirheitä
perjantai 14. heinäkuuta 2023
Mitä Reiskalle kuuluu?
Varoitusvalot liittyvät ainakin kaistavahtiin, törmäysvaroittimeen ja ajovaloautomatiikkaan. Syy valojen syttymiselle lienee ollut vastakkaisesta suunnasta paistanut aurinko, joka häiritsee tuulilasin yläreunassa olevien tunnistimien toimintaa.
Ymmärän, että varoittimet saattavat tällöin mennä hetkeksi pois päältä, mutta outoa on, että auto samalla ilmoittaa huollon tarpeesta - ikäänkuin asialle pitäisi tehdä jotain. Onneksi valot kuitenkin sammuvat pian itsestään.
Häiriöpuolelle olen kertaalleen kirjannut myös keskuslukituksen temppuilun. Jostain syystä auton ovet eivät pihassa menneet kauko-ohjaimella lukkoon, vaan ne piti lukita avainta ovessa käyttäen. Tämän jälkeen kauko-ohjainkin alkoi taas toimia, joten vika ei johtunut ainakaan paristoista, vaikka niin aluksi epäilin.
Lähinnä ärsyttäviin juttuihin voidaan lukea se, että nopeusmittarin neula heiluu edestakaisin yhdeksänkympin nopeudessa. Olin jo unohtanut, että tällainenkin ongelma voi autossa olla. Mahtaako digitaalisella mittaristolla varustetun Ducaton neula lepattaa samalla tavalla?
maanantai 10. heinäkuuta 2023
Keltainen toukokuu
perjantai 7. heinäkuuta 2023
Valot päälle
Kuten etukäteen hieman pelkäsin, yöpaikan valintaan liittyi pientä säätöä. Riittääkö, jos auton ajaa jonkun hiljaisen tien varteen, vai pitäisikö paikan olla vielä syrjemmässä? Täytyykö vettä - tai edes suota - näkyä vai onko keskellä metsää hyvä? Millainen paikka on riittävän tasainen? Joskus telttapaikkaakin on etsitty oikein huolella, ja nyt oli vähän samanlainen henki päällä.
Hengen johdattamina ajoimme Rontsantietä eteenpäin, kunnes päädyimme Jouhtenisen kämpälle menevälle pienemmälle metsäautotielle. Hifistely loppui kuin seinään, kun Fiatin mittaristoon syttyi yllättäen Check Engine -valo.
Kyseessä on sama valo, joka syttyy myös aina sen jälkeen, kun moottoria on lämmitetty Webastolla. Nyt Webasto ei kuitenkaan selittänyt asiaa, joten kaipa autossa sitten oli ihan oikea häiriö.
Ärsyttävintä näissä Fiatin virhevaloissa on se, että vielä vuonna 2023 auto ei osaa tarkemmin sanoa, mikä on pielessä. OBD-lukijalla asia mahdollisesti selviäisi, mutta minulla ei edelleenkään ole sellaista.
Vikavalo ei tuntunut vaikuttavan auton kulkuun, mutta päätimme silti vetäytyä tien poskeen odottamaan aamua. Ehkä vika häviäisi yön aikana (mihin en tosin uskonut itsekään).
Olimme juuri ajaneet pienen levikkeen ohi, se saisi kelvata yöpaikaksi. Ei järvimaisemaa tai häikäisevää auringonlaskua, eikä nettikään toiminut, mutta ihan rauhallinen paikka silti. Ja riittävän tasainen.
Yksi retkeilyautoilun hyviä puolia on se, että auto tasoittaa yöpaikkojen välisiä laatueroja. Oikeastaan ainoa viihtyvyyteen vaikuttava asia on se, mitä tuulilasin läpi näkyy, ja kesällä näkymä on huonoimmillaankin hyvä. Ja jos verhot vetää kiinni, kaikki paikat ovat jokseenkin tasavertaisia.
Seuraavan aamun alkajaisiksi päätimme jatkaa Sorveuskoskelle. Fiatin vikavalo paloi edelleen, mutta onneksi auto sentään liikkui entiseen tapaan. Vaikutti siltä, että kyseessä ei ollut vakava häiriö.
Sorveuskosken laavun suuntaan kävellessämme poikkesimme Akkavaaralle, joka lienee pienin vaara, jolle olemme koskaan kiivenneet. Hauskalta minivaaralta on takavuosina kaadettu metsää, ja toivoimme näkevämme sen laelta vilauksen Ylemmäisenjärvestä, mikä ei kuitenkaan toteutunut.
UKK-reitti ei ole näillä leveyksillä ihan väkevimmillään, mutta Rontsan rautatietä on silti hyvä kulkea.
Myös Sorveuskoski on keväällä näyttävä, vaikka vedet eivät ihan yhtä korkealta putoakaan kuin Korkeakoskella.
Sorveuskoskella ja sen partaalla olevalla laavulla on minulle henkilökohtaista merkitystä, koska olen nuoruudessani viettänyt täällä monia iltoja.
tiistai 4. heinäkuuta 2023
Päivän pituudesta
Vaikka talvi ei ensin meinaa loppua millään, juhannus tulee aina nopeasti. Sen jälkeen sitä alkaa jo miettiä päivän lyhenemistä, vaikka asiaa ei oikein tohdi sanoa ääneen. Kesästä täytyisi siten muistaa nauttia jo touko-kesäkuussa.
Tämä mielessämme lähdimme äitienpäiväviikonloppuna retkeilyautoillen kohti Nurmesta ja Juukaa. Ajatus oli, että tutustumme ensin Raesärkkien pohjoiseen osaan, ja sen jälkeen ajelemme Juukaan yöksi, jonnekin.
Yöpymistä ajatellen olin etsinyt satelliittikuvista paikkoja, jotka voisivat soveltua puskapysäköintiin. Etenkin metsäautoteiden varsilta sellaisia löytyy aika helposti, joten kokosin niitä Google-kartalle, jotta voisimme hyödyntää niitä jatkossakin.
Ensin kuitenkin ajelimme Rautavaaran kautta Raesärkille. Olemme muutamia vuosia sitten vierailleet särkkien eteläisellä puoliskolla, jossa menee hieno mutta aavistuksen tylsä, miltei autolla ajettava kärrypolku. Tällä kertaa ajattelimme lähteä liikkeelle pohjoispäästä, jossa toivoaksemme olisi tarjolla hieman kapeampaa polkua.
Merkitty reitti kulkee Raejärvien välisellä matalalla harjulla. Reilun kilometrin verran patikoituamme kuulin jaloistani kummallisen äänen, vähän kuin kumilelusta lähtevän vinkaisun. Valitettavasti kyseessä ei kuitenkaan ollut kumilelu vaan sammakko, jonka päälle vahingossa astuin... Saku kyllä loikkasi polulta omin voimin pois, mutta on tietysti harmillista, jos sen kosiomatka sai näin traagisen käänteen.
Toukokuussa sammakkoja oli muutenkin runsaasti, niin polulla kuin vesissäkin.
Myös lintuja näkyi ilahduttavan paljon. Metsästä lentoon pyrähtänyt pyy oli juuri niin äkäisen näköinen kuin pyyt yleensäkin ovat. En tosin tiedä, näkyykö vihaisuus vain omaan silmääni, vai onko kyse jostain luonnon tuottamasta suojamekanismista.
Raejärvessä uiskennellut uivelo sen sijaan vaikutti lauhkeammalta, ja taisi ohimennen sanoen olla ensimmäinen koskaan kohtaamamme yksilö lajiaan. Aika kaunis lintu, oikeastaan
Menomatkalla luulimme hetken, että matka tyssää Raejärvien väliseen puroon, jonka ylittävä silta näytti romahtaneen. Uimatta tästä ei yli päästäisi.
Huoli kuitenkin oli ennenaikainen, sillä rikkoutuneen sillan lähelle oli rakennettu uusi ja entistä ehompi ylityspaikka, kenties jo vuosia sitten.
Kävimme kääntymässä Iso Raejärven eteläpäässä olevalla tulipaikalla, jonne saapui samaan aikaan muutakin väkeä. Itse palasimme evästelemään sillan kupeeseen. Siinä oli hyvä olla, kun aurinko talven jälkeen lämmitti mukavasti.
Raesärkillä oli mainio lentokeli, mutta kuvattaessa täytyi hieman varoa Raejärvien länsipuolella olevaa armeijan harjoitusaluetta, joka on ilmakuvauskieltoaluetta. Aviamaps-sovelluksen mukaan varsinaista lentokieltoa siellä ei näytä olevan, mikä on vähän erikoista, mutta eipä tuonne ole tarpeen mennä ammuttavaksi.
Jos tykkää enemmän kapeista poluista, Raesärkkien pohjoispään reitti on eteläistä vaihtoehtoa mukavampi kulkea. Ajamista on hiukan enemmän, ja valmista P-paikkaakaan ei ole tarjolla, mutta kyllä sinne tien varteen johonkin auto mahtuu. Aivan polun alkupäätä ei silti ole syytä tukkia, koska siitä kuljetaan myös läheiselle mökille.